Pár hétig egy kiváló konferencia anyagát dolgoztam fel és a konzultációkkal foglalkoztam, de ma folytatjuk annak összefoglalóját, hogyan képezz a megtakarításból befektetést. Az előző videók után már tudsz megtakarítani, elkezdesz dolgozni a jövedelmed növelésén és látod hol folyik ki a kezedből a pénz, tudsz már tervezni is a bevételeiddel és kiadásaiddal, nagyon fontos, hogy mindezt a céljaiddal összhangban. Ma megbeszéljük a vésztartalékot és változó bevételek esetét is.

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mert kérdezitek, hogy kell-e vésztartalék és mennyi és mibe tegyétek? Mindjárt megnézzük ábrával is, de én azt mondom kell. Jöhetnek váratlan kiadások és ennek fedezésére szolgál a vésztartalék. De olyankor is jól jön, ha munkahelyet váltasz és jól jön egy kis puffer, hogy ne kelljen beleegyezned az első ajánlatba, amit eléd raknak.

.

Hogy mennyi legyen?

A német Jürgen aludni se tudna, ha nem lenne 10-12 havi megélhetése vésztartalékként. Ezzel szemben van egy ismerősöm, aki délelőtt szétküld pár emailt és délután 2-3 állásajánlatot kap. O telefonokat programoz és arra nagyon nagy a kereslet, elég biztos a megélhetése, neki nem feltétlen kell 12 havi megélhetést készenlétben tartani.

Magyarországon pedig korábban már az nagy szó volt megtakarítása van valakinek, a 12 havi megélhetési költség csak vésztartalékként pedig álom kategória és abban semmi haszna nem volt a botcsinálta befektetési tanácsadónak, ezért a 3-6 hónap terjedt el. Neked pedig azt kell tenned, amivel biztonságban érzed magad. Általában 6 havi megélhetési költség szokott ez lenni.

.

A stratégia alapjai

A stratégia úgy kezdődik, hogy vannak céljaink és tudjuk mikor esedékesek ezek, miért csináljuk ezt az egészet. Emellett pedig a legtöbb embernek van valamilyen jövedelme, fizetése, bevétele. Mivel tudjuk, hogy a céljainkat sem állam bácsi, sem más nem éri el helyettünk, ezért az elmúlt videók alatt megtanultunk megtakarítani, tehát rendszeresen megtakarított összeg áll rendelkezésre. Ezt a pénzt rövid távú megtakarítási eszközökben halmozzuk, míg költséghatékonyan szét nem tudjuk osztani a befektetések különböző elemei között. Ez lesz majd az ábra jobb oldala, ezzel a következő videókban foglalkozunk.

Még mielőtt befektetnénk a különböző céljainkra, összerakjuk a vésztartalékot. Tehát ez az első, amit meg kell oldani. Ha ez már kész, akkor jöhetnek a többi befektetések. Tehát a rendszeres megtakarításból először a vésztartalék képződik, ez a néhány havi megélhetési költség.

.

.

Mibe szokás ezt fektetni?

Itt a rövid távú szemlélet a fontos és hogy bármikor hozzáférj, ha szükséges. Ezért nem érdekel minket a minél nagyobb hozam lehetősége, hiszen a likviditás fontosabb. Manapság az állampapír a legelterjedtebb eszköz erre a célra. Elég gyorsan hozzáférhető, de mégis kamatozik valamennyit.

Akár TBSZ számlán is tarthatod értékpapírszámlán, de érdemes több számla között megosztani, hogy ha mégis hozzá kell nyúlni, akkor ne kelljen az egészet “feltörni”.

.

Készpénz?

És azt javaslom, hogy legalább két hétre elegendő megélhetési költséget tarts készpénzben. Ez nem kamatozik semmit, de én számítanék arra, hogy a következő válságban itt Európában bankzárak lesznek, egyszerűen nem fogsz tudni pénzhez jutni, limitálhatják a költekezéseid, hasonlóan Ciprushoz vagy Görögországhoz. Ilyenkor nagyon jól fog jönni az a kis készpénz, mint első védelmi háló. Ez nem nagy összeg, ennek a kieső kamatozása nem okoz fejfájást.

És ha összegyűlt a vésztartalék, egyel jobban alhatunk és elkezdhetünk befektetni, majd a következő videóban.

.

Változó bevételek

Most nézzük meg mi a helyzet akkor, ha neked nem havonta érkezik jövedelem, hanem csak néhány havonta, vagy akár évente. Meglepődnél mennyien élnek az országban például online pókerből és csak néhány havonta jutnak egy nagyobb összeghez.

De a helyzet nagyon egyszerű, mert te tudod, hogy például havonta 250 ezer forintból szeretnél megélni és néhány havonta jutsz pénzhez, akkor szükséged van egy pufferre, mondjuk 1 millió vagy másfél millió forintra a vésztartalékon felül. Ez elegendő négy vagy hat hónapra. Ezt a tartalékot használod a megélhetésre és amint beérkezik a pénzed, újra feltöltöd ezt a puffert és az élet megy tovább.

.
Remélem, hogy eddig érthető ez a stratégia és legközelebb haladunk tovább, a megtakarításból befektetést képzünk a következő néhány alkalommal. Remélem tetszett, segítségedre volt, ha igen, oszd meg másokkal is. Köszönöm szépen, hogy megnézted és további szép napot kívánok!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!