Ma is egy olyan ábrát hoztam nektek, amit minden befektetőnek látnia kell. 1979-ben Daniel Kahneman és Amos Tversky publikálták a tézisüket, miszerint egy összeg elvesztése 2-3-szor akkora fájdalmat okoz, mint amennyi örömöt ugyanakkora összeg megnyerése. Ebből több minden következik, ami pocsék befektetővé tesz minket.

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az alapozás

És ez volt nekem az a pont, amikor megértettem, hogy a befektetési pszichológiával foglalkoznom kell és nagy hangsúlyt fektetek rá a Klubban is.

Ugorjunk vissza az időben 1979-be amikor Daniel Kahneman és Amos Tversky bácsik írtak egy cikket. Mielőtt az ő ábrájukat megmutatom szeretnék egy lépcsőfokot beiktatni.

Ők belegondoltak mi játszódik le az ember fejében, ha nyersz egy adott összeget és ha veszítesz egy adott összeget. Elvileg a kettő között lineáris összefüggés van, tehát egy egység nyereség okoz egy adott mértékű örömöt vagy érték érzetet, és egy egység veszteség ugyanannyi fájdalmat.

.

.

A valóságban viszont így működünk

Igen ám, de a gyakorlatban ez nem így van, mert emberek vagyunk és az ábra valójában a következőképp néz ki.

.

.

.

Tehát egy egységnyi nyereséghez tartozik valamekkora öröm érzet, de egy egységnyi veszteséghez 2-3-szor akkora fájdalom tartozik. A veszteségeinket sokkal nagyobbnak érezzük, mint amennyi örömet okoz egy hasonló méretű nyereség!

Egyébként ezzel írták le, hogy egy befektetés hasznosságát kockázat mellett az addigi modellek nem jól magyarázzák és ezt az újat hívták kilátáselméletnek. Ha szereted a matekot, olvasd el a cikket.

Tehát, ha vesztesz egy millió forintot az 2-3-szor jobban fáj, mint amennyi örömöt okoz egy millió forint nyeresége.

.

Ezért vagyunk rossz befektetők!

Ebből aztán több minden következik, ami pocsék befektetővé tesz minket.

Az egyik legnagyobb hiba a veszteségelkerülés. Amikor már van egy kis nyereségünk, gyorsan eladjuk a befektetést és realizáljuk a kis nyereséget, mert félünk elveszíteni azt. Tudod hogy fájna elveszteni azt a nyereséget, jobban fájna, mint még egy picit nyerni hozzá, ezért idő előtt kiszállsz és nem hagyod tovább futni a nyereséges pozíciókat.

Amikor pedig megvettél valamit és másnap csökken az értéke, gyorsan eladod, mert félsz a nagy veszteségtől. Ahelyett, hogy most alacsonyabb áron még vonzóbb lenne számodra és még többet vennél belőle. Nyilván részben azért, mert nem volt jó a befektetési tézised, de ez már másik videó témája.

Részben ezért üldözzük azokat a befektetéseket, amik az elmúlt időszakban jól szerepeltek, azokat válasszuk, mert nem szeretünk veszíteni és azt hisszük továbbra is jó befektetés lesz, holott kevésbé jó befektetés.

Az is következik ebből az ábrából, hogy a befektetési veszteséget magasabb várható hozam kell ellensúlyozza. A legtöbb befektetőnek ez kétszer háromszor akkora kell legyen.

.

Részben emiatt lottózunk is

És néha ez hülyeségekre is ösztönöz minket, amikor inkább a kaszinót választjuk egy fair árazású fogadás helyett. Elmondom mire gondolok, a példa legalább a megértésre jó lesz.

Ha azt mondom neked, hogy adj 100 ezer forintot és én feldobok egy pénzérmét és 50% valószínűséggel adok neked 250 ezer forintot, elfogadnád? Tehát 100 ezer forint veszteség mellett lenne 150 ezer forint nyereséged, ez egy fair árazású fogadás. Mégis azt gondolom, hogy nem fogadnád el. Hiszen most mondtam el, hogy a várható nyereségnek legalább 2-3-szor akkorának kéne lennie, mint a veszteségnek, de te csak másfélszer akkora nyereséget kapnál. Ezért nem ugrasz rá az ajánlatomra, pedig ha megismételjük ezerszer vagy most mondjuk kétszer is eljátsszuk, akkor mondjuk egyszer veszítesz és egyszer nyersz, akkor fizették 200 ezret, de kaptál 250 ezret, összesen még mindig van 50 ezer nyereséged. Világos a dolog, mégsem jó ez neked.

Akkor mit csinálsz? Inkább a kaszinót vagy a szerencsejátékot, lottót választod, ahol viszont tuti biztosan veszíteni fogsz. Olyan alacsony a nyerési esélyed, hogy nem is érdemes vele foglalkozni, biztosan elveszted a befizetett pénzed, de olyan nagy a mellette várható nyereség, jóval nagyobb a 3-szoros különbözetnél, hogy mégis ezt választod.

Úgyhogy vannak itt érdekességek, de ha csak azt hazaviszed ma, hogy egy adott összeg elvesztését 2-3-szor nagyobb fájdalomnak éljük meg, mint egy adott összeg megnyerését és emiatt kerüljük a veszteséget és túl korán szállunk ki a nyereséges pozícióból és eladjuk a befektetéseket a legkisebb lebegő veszteség láttán, akkor már megérte.

.

Kérlek, ha kérdésed van, írd meg kommentben és oszd meg ezt a videót másokkal is!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!