A világon sok portfóliót követnek nyomon a befektetők, de talán egyikről sem beszélnek annyit, mint hogy mibe fektet Warren Buffett és cége, a Berkshire Hathaway. Most megmutatom a részletes portfóliót, hogyan változott a közelmúltban és néhány érdekességet is!

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

https://www.youtube.com/watch?v=F3aJevWjv1U

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Berkshire Hathaway

Ez a vállalat a világ egyik legnagyobb kapitalizációjú cége, durván 600 milliárd dollárt ér jelenleg. Két nagyon ismert befektető irányítja, Warren Buffett és Charlie Munger.

A cég 3 havonta jelenti a portfólióját és a 13F nevű dokumentumokból össze lehet ollózni a portfóliót. Nagyon sokáig lehetne vitázni arról, milyen számokat veszek alapul, de szerintem nem a tizedes vesszőkön múlik a dolog. A lényeg biztosan látszani fog.

.

A főbb komponensek

Ahogy az alábbi ábrán látszik, durván a vállalat értékének fele tőzsdén kívüli. Egy Wikipédia oldal betekintést ad ebbe is, ezek főleg olyan cégek, amiket már teljes egészében felvásároltak, kivonták őket a tőzsdéről.

Azt is tudjuk, hogy durván 130 milliárd dollárnyi készpénzen ül Buffett, ez a pénz nincs befektetve. Ahogy korábban már beszéltem róla, mostanában nem talál elég vonzó árazású lehetőséget. Sokan úgy vannak vele, hogy ezzel egy válságra készül Buffett, ezt jelzi előre. Szerintem ő nem tenne ilyet, nincs neki varázsgömbje, egyszerűen csak nem illik bele a stratégiájába, hogy most elköltse azt a pénzt.

Ez kívül durván 10 százaléknyi saját részvényt is birtokolnak.

.

A részletek

Ha megszabadulunk az előbbi három résztől és csak a maradékra fókuszálunk, akkor jutunk el oda, amit mindenki figyel, mert csak ebbe tudnak befektetni. Ez alapján a legnagyobb pozíciók a következők.

 1. Apple
 2. Coca-Cola
 3. Bank of America
 4. Wells Fargo
 5. American Express
 6. Kraft Heinz
 7. JPMorgan Chase
 8. US Bancorp
 9. Delta Air Lines

.

.

A többi „apró” pozíció már fél százalék alatti méretű. Ezek a következőek, felírtam az ábrára:

.

Összetétel szektorok szerint

Ezután minden felsorolt részvényt beosztottam valamelyik szektorba, csoportosítottam és a szektorokban szereplő tortaszeleteket összeadtam. Így láthatjuk milyen étvágya van egyik kedvenc befektetőnknek.

Ebből az következik, hogy Buffett majdnem a fele pozíciót pénzügyi területen helyezte el, ez főleg bankokat jelent, lízingcégeket, biztosítókat jelent.

30%-al második helyen áll a számítástechnika és kommunikációs részvények. 18%-ot értek el a fogyasztási cikkek, ebben ruhagyártó, textilipari, élelmiszeripari részvények vannak főleg.

Ez alapján azt mondanám, hogy Buffett nagyon szereti a bankszektort. Vajon mire gondolhat? Valószínűleg kapcsolatban áll ez a kamatkörnyezettel, ami manapság elég alacsony, rekord alacsony, több évszádra visszatekintve is. A bankoknak ez nem valami jó, mert nem tudnak elég nyereséget elérni, kicsi a spread. Ilyenkor kell megvenni a bankokat,

 1. amiket egyrészt úgyis majd kimentenek
 2. másrészt ha megindul a kamatszint felfelé és véget ér a 40 éves kamatcsökkentési periódus, a bankok nagyon fognak neki örülni!

Erre fogad inkább Buffett, és ha ez megtörténik, az ezzel kezdetben együtt járó hitelválság újabb alkalom lesz a bevásárlásra!

.

Hogyan változott ez mostanában?

 • A Wells Fargo-val pórul járt Buffett és nemrég eladta a pozíció 8-10%-át. (nagy hibákat ejtettek)
 • Most vette meg a Occidental Petroleum és Restoration Hardware Holdings cégek részesedéseit.
 • A Home Capital Group pozíciója durván ötször akkora volt, mint most, ennek nagy részét eladta. A többi változás nem jelentős.

.

Érdekességek!

Érdemes megemlíteni, hogy világ legdrágább részvénye a Berkshire Hathaway, durván 340 ezer dolláros árcédulával.

És amiről még beszélni szeretnék, az a részvényünk árfolyam grafikonja. Ez elég szépen emelkedik, de érdekesség, hogy kettő darab 50%-os esés is van benne! Egyrészt a 2008-as válságban 147 ezerről 73 ezerre esett az ára, másrészt a 2000-es válságban 80 ezer feletti árfolyamról 41 ezerre esett.

Ezért, ha kellően hosszú az időtávod és nem csak vaktában lövöldözöl a pénzeddel és tippekre hallgatsz, akkor nem kell megilyedni az ilyen eséstől sem. Ez esetben egy jól diverzifikált befektetésekkel rendelkező, kiváló csapatról van szó. Az, hogy mit csinál a piac rövid távon és hogyan árazza ezt be, az nincs feltétlen összhangban a fundamentumokkal.

Ezért ne kívánjon nekem senki válságmentes évet, egy jó befektető örül az ilyen leárazásoknak! Ezzel kívánok mindenkinek a boldog új év mellett legalább leárazott lehetőségeket! 🙂

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!