Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból a bejglimérgezésen túl. Mi történt, ami nagy hatással van és lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően tálalva. Most szó esik a Richter-ől, Uber-ről, bitcoin-ról és a korrupcióról is.

A Bitdefender értéke 600 millió dollár:
Egy londoni befektetési társaság megvásárolta a román Bitdefender 30%-át, ezzel 600 millió dollárra értékelve azt. Miért fontos ez? Ők vírusírókat gyártanak, weboldalakat gyártanak, övék a Skyscanner repjegy kereső is és mesterséges intelligenciában is erősek. A világon már ismert cég. Azért érdekes ez, mert hogyan lehetséges az, hogy egy tech-cég Romániában ki tudja nőni magát, míg Magyarországon nem. Gondolj a Prezi-re, hogy csak egyet említsek.

Eurostat korrupciós felmérés eredménye:
Nagyon szomorú statisztika látott napvilágot. Lehet, hogy az első hírnek is részben ez az oka. A magyarok 85%-a szerint a korrupció nagyon súlyos probléma, viszont csak harmaduk mondta azt, hogy a korrupció elfogadhatatlan. Ez azt jelenti, hogy a magyarok kétharmada szerint a korrupció elfogadható, egyet tudunk vele érteni. Ha ilyen a nép, a kormánytól se várjunk többet. Ugye ha valami ellen nem is szeretnénk igazán küzdeni, akkor biztos nagyon nehéz lesz kiirtani.

A Richter egyik terméke, az Esmya kereskedését leállították:
A harmadik szabadalmas epizódban, ahol bemutattam mi a sztori a Richterben, már meséltem arról, hogy az Esmya forgalmazását felfüggesztették. Erre feltételezett mellékhatások miatt került sor és teljesen normális eljárás. A betegek biztonsága az elsődleges szempont. Valószínűleg egy terjedelmes vizsgálatnak nézünk elébe és a végén kiderül, hogy az Esmya “ártatlan”.

Új és pozitív Cariprazin fázis III eredmények:
Nagyon pozitív hír viszont a Richter számára, hogy jó fázis III eredmények jönnek a másik gyógyszerükkel kapcsolatban. Annyit érdemes tudni róla, hogy a bipoláris depresszió és széles spektrumú központi idegrendszer, a vizsgálat felnőttekkel zajlott. Ez olyan indikáció, amelyre a gyógyszer engedélyt kettő sikeres klinikai vizsgálat után lehet megszerezni. A Richternek ez volt a második, tehát 2018 nyarán kezdik elindítani a gyógyszer engedélyeztetési eljárást az amerikai FDA-nél (Food and Drug Administration, ez a gyógyszerfelügyeletek netovábbja…).

Elindult a Bitcoin Futures. Mit kell erről tudni?
Ez egy tőkeáttételes kereskedési forma, ezzel a bitcoin árfolyamára spekulálhatsz és ez már egy intézményesült termék. Valódi elfogadott termék. Ettől sokan azt várják, hogy feljebb pumpálja a bitcoin árfolyamát. Erre azért van esély, mert ha eddig irtóztál a bitcoin-tól, mert az nem igazán egy szabályozott valami, akkor már nincs probléma, ezzel a legális termékkel megjátszhatod. Több pénz fog megérkezni a bitcoin piacára. Az, hogy ezt a fejekben legalizálták segítség.
Viszont itt csak a mögöttes termék, jelen esetben a bitcoin árfolyamára spekulálsz, de a futures kiírójának nem kell feltétlen megvennie a bitcoint. Ez határidős piac, összehasonlításképp az arany határidős piaca tízszer akkora mint a fizikai arany piaca. Tehát lehet, hogy sokan használják a Bitcoin Futures terméket, attól még nem fog sokkal több bitcoin fogyni.

Az első BTC átverés Magyarországon:
Erre a hírre is nehéz mit mondani… Persze lehet, hogy nem az első, de az első amiről tudunk! Az RTL híradója számolt be róla, hogy emberünk bitcoin-t akart venni, mondták neki, hogy hozza a millió forintokat és majd megkapja a bitcoin-t, de átverték, végül összeverve találtak rá egy kapualjban. Ha bitcoin-t szeretnél venni és tök kezdő vagy, akkor használj bitcoin automatát. Ha ez nem elérhető számodra, akkor kicsit nézz utána a Youtube-on.

Termál ló(!)rehabilitációs központ:
Az adónk elkótyavetyélésének újabb ékes példája. A kormány több mint 2 milliárd forintot áldoz arra, hogy Kisvárdán termálvizes lórehabilitációs központ épüljön. Hogy erre miért az adófizetők pénzét kell használni azt soha nem fogjuk megtudni…

Az Uber már taxis cég:
Több éves pereskedés után az EU bírósága kimondta, hogy az Uber nem szoftvercég, nem csak egy platformot hoz létre, hanem egy taxis cég. Emiatt jogilag teljesen más a helyzet, más szabályoknak kell megfelelnie. Ez az ítélet nagyon messzire vezet és kíváncsi vagyok a folytatásra. Hiszen ilyen alapon a TV2 is beperelhetné a Youtube-ot, hogy márpedig az nem videómegosztó, hanem médiacég.

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!