Elég sokat foglalkoztam már a külföldi, főleg amerikai tőzsdei cégekkel, de mi a helyzet a magyar tőzsdével? Biztos sokakat érdekel, ezért utánanéztem milyen célpontok vannak mostanában a magyar piacon. Milyen cégek jöhetnének szóba, ha ide fektetném be a pénzem?

Már csak azért is, mert talán a magyarok felső 10 százalékának vannak részvény befektetései, de ott sincs sok és általában az a jellemző, hogy a részvényeket is befektetési alapokon keresztül tartjuk. Úgyhogy legyen ez részben egy kis motiváció is! Másrészt a közép-európai régió még mindig viszonylag alulértékelt, bár ez nem hordozza magában az automatikus felértékelődést.

Elöljáróban kérlek fogadd el azt is, hogy ez nem befektetési ajánlás, egyszerűen csak az én véleményem. Pillanatnyilag csak Richter részvényeim vannak a BÉT-ről, de kíváncsi voltam milyen befektetési sztorik vannak (még akkor is, ha izgalmat keresni nem a tőzsdén kéne), milyen magyar részvényekbe lenne értelme pénzt fektetni és miért? De nem mondom, hogy neked, vagy bárkinek ezt kéne követnie! Természetesen ehhez előbb át kéne gondolni a vételi stratégiát, időtávokat, lehetőségeket. Jóslásra én is tökéletesen alkalmatlan vagyok, mint mindenki más, de én be is vallom. Nemrég részt vettem egy BÉT akadémia előadáson is, az ott elhangzottak csak megerősítették a véleményem. Ha ezeket elfogadjuk, lássuk mire jutottam.

Ha az olvasásnál mozgalmasabbra vágysz, meg is nézheted:

Richter

Mi más lehetne az első cég, mint a Richter? Ezt már korábbi cikkekben is bőven kifejtettem. Az elmúlt hónapokban sokat esett, a piac nagyon megijedt az Esmya-val kapcsolatos negatív hírektől. A cég elveszítette az értékének ötödét. Már úgy árazódik a Richter, mintha még több is kiesne a cégből, mint az Esmya. Pedig erről szó sincs, ráadásul véleményem szerint jó eséllyel pozitív kimenetele lesz a dolognak.

Friss hír, hogy az Európai gyógyszerügynökség kiadott egy Esmya-val kapcsolatos ajánlást.Tisztán látszik benne az az elv, amit már korábban mondtam nektek, miszerint a betegek biztonsága az elsődleges szempont. Összegyűjtötték az adatokat, nem találtak ok-okozati bizonyítékot a májkárosodásokkal kapcsolatban, de kizárni sem tudják. Ezért engedélyezik az Esmya használatát, de korlátozva és további májjal kapcsolatos vizsgálatokat kell végezni. A végső döntés valamikor a nyár folyamán születik meg és ez tényleg egy villanykapcsoló jellegű hír lesz a Ricsivel kapcsolatban.

Ezen túlmenően a Richter egy innovatív és fejlődő gyógyszergyár, hosszútávú potenciállal. Megjegyzem azt is, hogy ugye most már látod miért él egy gyógyszergyár jogi és tudományos aknamezőn? Pont a napokban értesültem egy másik gyógyszergyárról is aki az ügyfelem, ők az idegrendszer betegségek elleni gyógyszeren dolgoznak és kiderült, hogy ott is májproblémákat észleltek.

 

Állami Nyomda

A Richteren kívül még főleg olyan cégek jöhetnek szóba, amik erős készpénz termelő képességűek, vagy stabilan osztalékot fizetők. Ilyen a Nyomda is. Ráadásul tudjátok, hogy imádom látni, ha egy cég fejleszt, a Nyomda is előrukkolt egy ilyennel: ötféle fluoreszcencia egyetlen ofszet festékben. Ami még nagyon tetszik, hogy a cég egyre nagyobb részben külföldről szerzi a bevételét.

 

Rába

Másik a Rába, aminek nagyon jó a helyzete, az osztalék mostanában kezd felpörögni, ráadásul ezt még erősíti egy komoly beruházás is. Aztán ott van egy jelentős ingatlan, ami egykor ipari terület volt. Előbb-utóbb valaminek történnie kell, abból is pénz fog befolyni. Persze nem tudni mikor lesz ez, nálam beavatottabb emberek szerint talán már csak évek vannak hátra.

 

Graphisoft park

Ez egy lassan de biztosan növekvő befektetés lenne, látok benne értéket és ezzel nem vagyok egyedül. Lényegében ezt a céget egy ingatlan portfóliónak is fel lehet fogni. Kifejezetten hosszú távra venném, ha venném.

 

Waberers

A Waberers nem egy sikertörténet, hiszen a 2017 júliusi tőzsdei bevezetése óta az árfolyam 25-30%-ot esett. Viszont a menedzsment dolgozik, folyamatosan növekvő céget vezet, cégfelvásárlásokkal, akvirálásokkal vannak elfoglalva. A piac is ez alá dolgozik és remélhetjük, hogy ez a munka egyszer beérik. Itt is, ahogy minden esetben, rád bízom a döntést, hogy beszállnál-e egy olyan sztoriba, ami még nem forrt ki.

 

OTP

Az OTP-t nem kell bemutatni, egy folyamatosan növekvő bank, amely még osztalékot is fizet. Ezt a részvényt állandóan nagy forgalommal kereskedik. Venném-e most? Nem mondok valódi választ, nyilván jobb lett volna évekkel ezelőtt olcsóbban megvenni.

 

Neked mi a véleményed? Milyen rövid, vagy hosszú távú befektetések jutnak eszedbe, ha a magyar tőzsdére gondolsz? Érdekes, vagy sem, mi lenne szerinted nagyon jó, vagy nagyon rossz vétel és miért? Oszd meg a hozzászólásokban!

Ha tetszett ez a cikk, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán foglak zargatni, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, érdekességekre is kíváncsi vagy a részvényekkel kapcsolatban, akkor kövesd a Facebook oldalam!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!