Kicsit átültetem a gyakorlatba a szabadalmakat és megmutatom miért lehet érdemes Richter részvényt venni. Legalábbis miért vettem én… Ehhez először meg kell érteni a Richter üzleti modelljét!

Ez a cikk a harmadik a szabadalmakról szóló mini sorozatból:
1 Mi a szabadalom?
2 Hogy vernek át a szabadalmakra hivatkozva?
3 Gyakorlati példa, mi a sztori a Richterben?

 

A gyógyszerfejlesztés fázisai

Nem kell megijedni, nem megyünk a részletekbe, de azért alapszinten meg kell értened hogyan fejlesztik a gyógyszereket.

  1. Először inkább kutatnak. Mi áll a betegség hátterében, mi lehet alkalmas gyógyszer? Egy fehérje? Vagy esetleg egy molekula amit a daganathoz kell célozni? Át kell, hogy jusson a vér-agy gáton, vagy sem? Milyen receptort célozzanak meg?
  2. Aztán fejlesztik és optimalizálják a gyógyszert. Hogyan lehet stabilan, jó minőségben gyártani?
  3. Következik a pre-klinikai fázis. Itt már tesztelik a gyógyszert, de még nem embereken.
  4. „Végül” jön a klinikai fázis, ezen belül van I, II, III és IV-es fázis. Ebben a szakaszban egyre több emberen tesztelik a gyógyszert, vizsgálják a hatásosságát és hogy veszélyes-e.

Ez a folyamat 10-12 évig tart és több száz millió dolláros költségű. Azért fontos tudni, hogy 12 évig tart, mert bár a patikába ennek végén kerül a gyógyszer, de a szabadalmi védettsége nem ekkor kezdődik! A gyógyszert már a kutatási fázis után „le kell védetni”, hiszen innentől kezdve egyre több partnert vonnak be a fejlesztésbe, ezért a gyógyszer már nem számítana újdonságnak. Tehát a gyógyszergyárnak a piacra lépés után van durván 8 éve, hogy a gyógyszer behozza a költségeket és még profitot is termeljen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mik a generikus gyógyszerek?

A többi versenytárs gyógyszergyár pontosan tisztában van vele, hogy egy ilyen sikeres gyógyszernek mikor jár le a szabadalmi védettsége. Hiszen emlékszel, megbeszéltük, hogy a szabadalmi leírások nyilvános információk. Azt is tudják hogyan kell gyártani, hogyan működik, hiszen le van írva és csak el kell olvasniuk.

Úgyhogy ha fantáziát látnak benne, akkor 2-3 évvel a lejárat előtt ők is elkezdik gyártani azt a gyógyszert, kialakítják a gyártósort, partnereket keresnek a különböző országokban az árusításhoz, beszerzik a szükséges engedélyeket, stb. Magyarul a rajtvonalhoz állnak és ahogy lejár a gyógyszer szabadalmi védettsége, másnap elkezdik árulni a saját gyógyszerüket.

Ez a másolt gyógyszer a generikus gyógyszer. Ugyan úgy működik, ugyan az a hatóanyag, csak mondjuk más színű a tabletta. Ekkor az eredeti gyógyszernek leesik az ára, hiszen megjelennek a versenytársak is, az eredeti gyógyszergyár profitja leesik erre a termékre nézve.

 

Mit csinál a Richter?

A Richternek bár régen is voltak saját fejlesztésű gyógyszerei (például Cavinton), de azért a fő profilját nézve generikus gyógyszergyár. Abból éltek, hogy más gyógyszergyárak termékeit másolták. Ebből teremtettek pénzt arra, hogy aztán több, saját fejlesztésű termékkel álljanak elő.

  • Először is megnézték, hogy mihez értenek. Főleg a nőgyógyászathoz és a központi idegrendszerhez értenek, ezért ehhez kapcsolódó betegségekre próbáltak gyógyszert fejleszteni.
  • Másodszor pedig ehhez partnereket kellett találniuk, hiszen annyi forrásuk még nincsen, hogy több gyógyszer fejlesztését és forgalomba hozatalát elejétől a végéig önerőből véghez vigyék. Az alábbi ábrán bemutatom az elmúlt évtized főbb állomásait. Ez a lista megmutatja milyen gyógyszereken dolgoztak és milyen partnerekkel, milyen deal-eket kötöttek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogsch Erik hatalmas munkája fekszik ebben a fejlődésben. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy az árbevételük is stabilan növekedjen. Nagyon röviden tehát ez a sztori a Richterben: nagyon jó úton haladnak a felé, hogy generikus gyógyszergyárból átálljanak originális gyógyszergyárrá, ehhez a két fő termékük jelenleg a Cariprazine és az Esmya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha gyógyszergyárakról van szó, akkor mindig el szoktam mondani, hogy jogi és tudományos aknamezőn működnek. A jogi részt már említettem a szabadalmakkal kapcsolatban, de az iparágban mindennapos dolog, hogy egymást perlik szabadalmakra, gyártási eljárásokra, piacokra vonatkozólag. Ez nem teszi könnyű befektetési lehetőséggé őket. Ezen kívül tudományos alapon is veszélyesek, hiszen egy gyógyszerrel kapcsolatban bármikor kiderülhet valamilyen veszélyességi eset, engedélyt is egyre nehezebben kapnak és a rettenetesen sok fejlesztési költségüket senki nem téríti meg.

Mindezek mellett, több gyógyszergyár (kicsik és nagyok) is a portfólióm része, de csak akkor javaslom a vételüket ha érted a működésüket. Több száz darabos Richter részvénycsomag van a tulajdonomban, nagyjából 4000 forintos átlagár mellett.

Ha szeretnéd, hogy többet meséljek erről, csak szólj!

Ez a cikk volt a harmadik a szabadalmakról szóló mini sorozatból:
1 Mi a szabadalom?
2 Hogy vernek át a szabadalmakra hivatkozva?
3 Gyakorlati példa, mi a sztori a Richterben?

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!