Mi az a szabadalom és miért jött létre? Mik a leggyakoribb félreértések? Mi az amit mindenkinek illene tudnia a szabadalmakról?

Ez a cikk az első a szabadalmakról szóló mini sorozatból:
1 Mi a szabadalom?
2 Hogy vernek át a szabadalmakra hivatkozva?
3 Gyakorlati példa, mi a sztori a Richterben?

Szögezzük le, hogy nem vagyok szabadalmi ügyvéd, nem vagyok szakember. Jómagam csak tanultam erről, van ezzel kapcsolatban képzésem és élettudományi üzleti terv író versenyen is használtam a tudásom. Csak annyit kérek, hogy kezeld helyén a témát, próbálok az egyszerűségre és érthetőségre törekedni a jogi szöveg helyett.

Miért jött létre a szabadalom intézménye?

Képzeld magad egy feltaláló helyébe! Miért alkotnál és fejlesztenél ki valami új technológiát, ha azt egyszerűen lemásolhatják? Miért írnál könyvet vagy zenét, ha azt azonnal más lenyúlhatja tőled? Kell valamilyen motiváció ami arra ösztönöz, hogy újat alkossál. Ezért jött létre a szabadalom intézménye. Ez egy nemzetközi megállapodás eredménye, melynek értelmében

20 évig kizárólagos jogot kapsz a találmányod hasznosítására és
cserébe annak alapjait nyilvánosságra kell hoznod.

Azért 20 évre szól, mert az már elegendő motiváció, viszont nem korlátozza az emberiség fejlődését. Azért kell megosztanod hogyan működik, mert ez szolgálja az emberiség fejlődését, cserében pedig csak te használhatod. (Az más kérdés, hogy csak az a szabadalom, ami a bíróság előtt is kiállta a próbát.)

Dönthetsz úgy is, hogy a 20 év számodra kevés, mint például a Zwack vagy a Coca Cola. Ezért ők nem fordulnak a szabadalmi hivatalhoz, hanem a receptjüket családi titokként őrzik.

Mik a feltételei?

  • Újdonságnak kell lennie. Ez gyakran probléma, mert a kutatóknak muszáj publikálniuk és sokszor publikálás után szeretnének szabadalmi védettséget szerezni. Ez sajnos már nem fog menni. Ha csoporton belül előadod a találmányod vagy szűk céges körben prezentálod a fejlesztésed, semmi probléma. De ha egy konferencián előadod, posztert készítesz belőle vagy közzéteszed a blogodon, akkor már a technika mai állásához fog tartozni és nem lehet „levédetni”.
  • Feltalálói tevékenységen kell alapulnia. Ez azt jelenti, hogy a az adott terület szakemberének nem nyilvánvaló amit alkottál. A szabadalmi leírást is úgy kell megírni, hogy a területen jártas szakember azt képes legyen reprodukálni.
  • Iparilag alkalmazható kell legyen. Lehessen iparilag gyártani, használni, eladni.

Mi nem feltétele?

Ez is legalább olyan fontos, mert csak az előbbi három pont a feltétele. Azt senki nem mondta, hogy értelmesnek kell lennie, vagy működnie is kell. Például ilyen a levegőnél könnyebb bútorok szabadalom. Ugye ez mindhárom feltételnek megfelel, tehát semmi probléma, megkapja a „pecsétet”. De az, hogy önmagában baromság, azt nem a szabadalmi hivatal jogosult eldönteni. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Röviden ennyit szerettem volna összefoglalásként írni arról, hogy mi is az a szabadalom. Ezt mindenkinek tudnia kellene. A következő részben megmutatom hogyan vernek át embereket a szabadalmakra hivatkozva!

Ez a cikk volt az első a szabadalmakról szóló mini sorozatból:

1 Mi a szabadalom?
2 Hogy vernek át a szabadalmakra hivatkozva?
3 Gyakorlati példa, mi a sztori a Richterben?

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!