Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az MOL-ról, az Elon Musk-ról, az Aston Martin-ról, az ásványvízről és az olaszokról is.

 

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

 

 

Először is szeretném megköszönni nektek, hiszen nélkületek nem értem volna el az első Youtube-os célom, átléptem az 1000 feliratkozót és a 4000 óra megtekintést! 🙂 Most éppen 1095 feliratkozónál és 420695 percnél tartunk. Nagyon sok szuper visszajelzést kaptam, pedig a pénzügyi téma nem éppen egyszerű. Hajrá, megcsináljuk a 10000-es feliratkozást?!

 

Fizetős töltés

A MOL az első kúthálózat Magyarországon aki sokat fektet az elektromos autók töltőibe, ehhez hosszú távú stratégiája is van. A legújabb hírek szerint a töltők fizetősek lesznek, ami lehet, hogy sokakat felháborít, de érthető. A saját autóiknak sorba kell állni a töltésért például. De nem ez a legnagyobb hír, hanem az, hogy hamarosan sok új töltő fog épülni és már az év végén az autópályák mentén is végig lesznek töltők, kivéve az M6-ost! Ráadásul a környező országok is rákapcsolnak, szóval a világnak ezen a felén is tényleg elterjedhet a dolog!

 

Elon Musk sokkja

Elon Musk, a Tesla alapítója sokkolta a befektetőket. Azt kell tudni, hogy a Tesla vállalkozott elsőként igazán arra, hogy modernizálja az elektromos autózást, beleértve az önjáró autózást. Eddig a cég rengeteg pénzt emésztett fel, drága termékeket árul, sok a problémája és tucatjával jelentek meg elemzések arról, hogy hamarosan csődbe megy. Hiszen meddig lehet folytatni a veszteséges termelést, meddig lehet az egyik cég tőkebevonásával finanszírozni a másikat, mindezt sok milliárd dollárnyi mértékben. Ebben a helyzetben jelenti be Elon a következőket.

  • Azt várja, hogy a cég mostantól nyereséget fog termelni.
  • Az elmúlt 2 évben házon belül fejlesztettek egy computer chipet, ami sokkal jobb az NVIDIA chipeknél. Ez órási, mert ezt szeretnék használni az autókban és ha működik akkor ismét nagy előnyük lesz a versenyben.
  • Most az új autójuk a Model 3, de ebből még csak a drágább verzió rendelhető, 50 ezer dollár felett. Elon megosztotta milyen autókat cserélnek be az emberek leginkább ilyen model 3-ra. Azt várnám, hogy ilyen drága autót BMW, Mercedes és hasonló autók helyett választanak az emberek, pedig nem. Átlagos autókat cserélnek le drága Teslákra, mint Honda Civic vagy Toyota Prius. Ez azért nagy durranás, mert tényleg elérték az átlagembert és az igény sokkal nagyobb az autóik iránt mint várták.

Úgyhogy lehet, hogy mégis lesz valami ebből a cégből, minden küzdelem dacára, vagy annak eredményeképp. Az biztos, hogy az elektromos autók a következő években óriási fejlődésen fognak keresztül menni, biztos, hogy az 5G technológia térnyerése felgyorsítja ezt a folyamatot és a Teslának is lesz hozzá egy-két szava. Pár napja megjelent egy 4000 dolláros célár a részvényekre, most valahol 350 dollár környékén jár. Azt is gondolom, hogy a Teslába pénzt tenni spekuláció, a dolog nem annyira menő, mint sokan hiszik, én például be sem férek az S modellbe. Egyenlőre még mindig csak nagyon drága autókat ad el és egy újabb válság ismét veszteségbe sodorhatja őket. A Concorde és a Forbes is előállt a lehetőséggel, hogy a legjobb az lenne ha az Apple megvenné őket és mindenki jól járna.

 

A török líra és bolivar zuhanása

Amikor hazaértem Svédországból látom, hogy Törökország ismét zakkant egyet. Napon belül 20%-os gyengülés? Erről is beszéltem korábban a lehetetlen szentháromság kapcsán. A dollár erősödése és a kamatok emelkedése sok feltörekvő országot földre kényszerít, azok kezdik a sort akik egyáltalán nem szabadpiaci, zárkózott és korrupt természetűek, hiszen ott normális ember nem kezd vállalkozni. Persze Erdogan úgy állítja be a dolgot, hogy a nyugat támadása, és megkérte az embereket, hogy váltsák be a dollárjukat és eurójukat török lírára, legyenek már hazafiak. Nevetséges és csak újabb olaj a tűzre. Egyenlőre még bírják, de lesz ez még sokkal csúnyább is.

Közben Venezuelában is elérte az infláció a millió százalékot. 14 millió bolivár volt egy csirke amikor még írtam ezt, a bérek hatvanszorosára emelkedtek, a cégek tojásban adják a bónuszt. Nincs pénz új pénzt nyomtatni, bár valamennyire azért telik, de úgy kezelik a problémát, hogy levágnak öt nullát, az új bolivar soberano, 100 ezer régi bolivárt ér. Mi még nem tartunk itt.

 

Még mindig az olaszok

Egyébként a török helyzet Európára nézve nem igazán aggasztó, nem úgy mint Olaszország kötvényproblémája. Ha az Európai Központi Bank is leáll a vásárlásokkal, és a piacról kell majd pénzt szerezniük, csak nagy kamatokért cserébe fogják tudni megtenni, csődbe fognak jutni. Óriási adósságuk van, az ország korrupt, ők sem piaci elven működtetnek fontos szolgáltatásokat, délen diplomásból is kevés van, hamarosan meg kell fizetni a dőzsölésért.

 

Fed lassítás?

Aki követte a vlogot az talán tudja miért fontos a kamatszintek emelkedése és ez hogyan hat a gazdaságra. Ennek a világnak pedig fő eleme az amerikai gazdaság és kamatszintek. Jerome Powell a Fed jelenlegi elnöke nyilatkozatából az derül ki, hogy szerintük az amerikai gazdaság nem fog túlhevülni és az infláció sem fog túllépni a 2%-os célon. Persze függetlenül attól, hogy már 2,6-2,9%. Trump is bírálja a FED-et amiért kamatokat emel, hiszen neki az alacsony kamatok világa és a serkentett gazdaság kedvező. Számomra ebből olyan kép rajzolódik ki, hogy a kamatemelés lassulni fog, el fog húzódni, ami továbbra is segíti a részvénypiacot, az ingatlanbuborékokat, szóval a rózsaszín szemüveges világot. Annyira nem látok bele egy kamatcsökkentést, ahhoz először jó kis korrekcióra lenne szükség a piacon. Ez Magyaroszágnak is kedvező, hiszen ez az alacsony kamatokkal támogatott világ valószínűleg tovább fennmarad, tovább fenntartható.

 

Aston részvényt vegyenek!

És amíg a világ egyik felén pokol van, az Aston Martin tőzsdére készül, hiszen nagyon jól megy nekik. Néhány epizód múlva is visszatérek a témára egy pillanatra, de az időzítés itt sem véletlen! A világban most buborékok vannak az ingatlanpiacon, a műtárgy piacon, a klasszikus autó piacon és a szuperautó piacon is. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy a Lamborgini, McLaren, Ferrari és társaik milyen ütemben rukkolnak elő valami új modellel, ilyen limitált széria, olyan speciális autók. Nyilván viszik is őket mint a cukrot, az árak is ezt tükrözik. Ez buborék. Ennek jele ez az IPO is. Persze, hogy nagy terveik vannak, az elmúlt éveket látva nem is csodálom.

 

Tanulni kell!

Nyolc emberből egy úgy véli új szakmára lesz szüksége a boldoguláshoz, derül ki az OTP felméréséből. Szinte mindenkinek fontos, hogy minden nap tanuljanak valami újat. Ennek örülök, mert garantálhatom, hogy így is lesz. A bankfiókokból hamarosan eltűnnek az emberek, 10 év múlva vezetni sem kell már, egy frissen végzett ortopéd sebész robotokkal való műtétet gyakorol jobb helyeken, A robotika egyre ügyesebb és fejlettebb.

 

Létszámcsökkentés

Ehhez kapcsolódik, hogy 15-20 százalékos létszámleépítést terveznek a közigazgatásban, már sokadjára. Ez is érik már és időszerű is. Emlékszem, hogy 2014-ben küldték el a holland adóhivatal negyedét, mert az adóbevallás úgyis automatikusan történik. Akkor átképzésről volt szó és ezután küldték volna el az embereket, itt erről most nem hallottam. Ha valakinek több információja van, szóljon. A lényeg, hogy ez egy trend a világban, nem kell csodálkozni.

 

Bevándorlás?

Még mindig ide kapcsolódik, hogy Hollandiában egy politikus azt találta mondani (na jó, nem először), hogy meg kell szüntetni a jövedelemadót, különben az emberek elvándorolnak! Csak gondoljunk bele, Hollandia azért gazdagabb ország, fejlettebb, növekszik a népessége, mégis azon aggódik mi lesz, ha elmennek az emberek. Magyarországon már masszívan szenved a kivándorlástól, évi 50 ezer bevándorlóra lenne szükség már évek óta, hogy szinten tartsuk a népességet, ennek ellenére pár napja lépett életbe a bevándorlást pozitív színben feltüntetők különadója. Nem tudok mindenre megoldást, nem lehet társadalmi egyetértés nélkül nekivágni, de szerintem jó lenne ha az ország átgondolná ezt az átkozott bevándorlást. Már csak azért is, mert ez ördögi kör. A demográfia romlik, egyre több időset kell majd eltartania egyre kevesebb fiatalnak, persze más országokban is, mit gondolunk meddig fogják ezt a terhet elviselni?

 

Youtube reklámok

Főleg a fiatal generáció életére lesz hatással a Youtube terve, jönnek az átugorhatatlan reklámok. Eddig 5 másodperc után kikapcsolhattad, de már több országban tesztelik az átugorhatatlan, 15-20 másodperces reklámokat. A média felülete átalakul, fizetned kell majd a reklámmentességért, fizetned kell majd egyes tartalmakért és ez nem véletlen van így. Meg kell érteni őket is és a tartalmak gyártóit is. Nekem is sokba kerül ezt csinálni. Aki pedig járt már Amerikában és nézett TV-t, az tudja, hogy ott a reklámok sokkal gyakoribbak és rövidebbek. Ott ez megszokott, nekünk idegesítőbb lesz.

 

Röviden

A magyar FuturAqua blockchain-alapú kriptovalutát hoz létre Watereum néven. Egy Watereum felhasználásával 1 liter ivóvíz vásárolható a FuturAquától. Csak annyit kérdezek: Minek?

A LEGO bejelentette, hogy elkezdi fenntartható növényi alapanyagokból készíteni építőkockáit, kezdve a kedvelt gyerekjáték növényeket formázó darabajaival. Szuper!

Egy német miniszter szerint érdemes lenne Amerikától független, európai fizetési rendszert létrehozni, már csak az iráni atomegyezmény megmentése érdekében is. Ugye Amerika miatt most nem lehet üzletelni Iránnal, de nem örülnek neki, hogy Amerika diktál, míg európai országok isszák meg a levét.

Az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) elutasította az Esmya amerikai törzskönyvezési kérelmét. Ez nem csoda a jelen helyzetben, ez már be volt árazva a Richter árfolyamába, aztán mégis sokan zöld utat vártak. Dolgoznak azon, hogy a gyógyszert ne kelljen leírni és együttműködnek a felügyelettel a következő lépések ügyében.

 

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek augusztusban. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!