Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból, mi történt ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik a BILK-ről, GE-ről, robotokról és Bulgáriáról is.

1 BILK

Mondhatni az év magyar tőzsdei sztorija Wáberer György cégének, a BILK-nek a tőzsdére menetele. Ez egy ingatlanos cég, amely tőzsdére menne és szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulna, abban is első, hogy euróban határoznák meg az árát és euróban is fizetne osztalékot. A válságok előnyeiről szóló videóban már érintettem ennek az időzítését. Sok sikert nekik.

2 ETF tiltás

Már a MIFID II-ről szóló cikkben említettem, hogy az amerikai cégek nem tudnak hirtelen megfelelni az európai szabályozásnak. Most Júniusban például az Interactive Brokers-nél is elérhetetlenek lettek az amerikai ETF-ek, hiszen például hiányzik az új szabályoknak megfelelő kiemelt információs dokumentumuk (KID). Az eddigi pozícióidat ez nem érinti, de egy ideig nem vehetsz meg minden ETF-et amit szeretnél. Sajnálatos, hogy ezt eddig kellett húzni, amikor a MIFID II szabályait már jóval január 2-a előtt is ismerni lehetett.

3 Milyen banki dolgozók?

Hollandiában is azt látom, hogy a bankfiók és a bankolás teljesen átalakul. Már szinte mindent online tudsz intézni, a robotizáció itt gyorsan érezteti hatását. A Citi elnök-vezérigazgatója azt mondta a következő öt évben a bank 20 ezer ügyintéző dolgozójának a felét el kell majd bocsájtani a robotizáció miatt. A Deutsche bank vezetője szerint a bank dolgozóinak a felét gépek és programok váltják majd le a közeljövőben. A Barclays vezetője pedig azt mondta, hogy azoknak a banki dolgozóknak, akiknek „a munkaköre leginkább a billentyűzet nyomogatásából áll, nincs túl fényes jövője”. Egy fejlődő világban folyamatosan új készségekre lesz szükség.

4 Trump

Trump azt mondta a francia elnöknek egy találkozón, hogy folytatja az amerikai autóipar védelmét, mert nem szeretne New York-ban annyi német luxusautót látni. Felülről belenyúlni a piaci folyamatba, a versenybe hosszú távon nem szerencsés dolog. Ez egy közelgő válság újabb téglája lehet.

5 Magyar okosvárosok

Paks és Salgótarján nagyon is okosváros szeretne lenni, ami szuper célkitűzés. Nyilván minden város fejlődni szeretne és ők most megállapodtak, hogy összehangolják a fejlesztéseket. 10-20 év múlva már nagyon fontos lesz az otthonról végzett munka, nem mindegy, hogy egy városban mennyire lesznek jelen az új technológák, amik elősegítik az emberek munkavégzését és mobilitását.

6 Golgota sokadik felvonás

Jó és rossz hír is napvilágot látott a Golgotával kapcsolatban pár nap különbséggel. Ugye májusban ott hagytuk abba, hogy a bíróság szerint az állam visszaélt a hatalmával azzal, hogy védetté nyilvánította a festményt és ezt hatályon kívül helyezte. Most az állam elvileg nyitott lett az eladó által kért vételárra, ő szintén azt nyilatkozta, hogy semmi akadálya, majd hirtelen ismét védetté nyilvánították a Golgotát. Nem kommentálom.

7 Bolgár euró?

Persze még évekig tart, mire ott euróval fognak fizetni, de elindították a folyamatot. Bulgária eddig is kötötte a pénzét az euróhoz, egyébként pedig az elmúlt 1-2 évtizedben elvesztette lakossága bő 40%-át a kivándorlás miatt. Továbbra is csökken a népessége, nincs más hátra, mint előre!
Páran kérdeztétek, hogy mi mikor fogjuk bevezetni az eurót, erre azt tudom mondani, hogy amikor majd akarjuk. Még nem akarjuk.

8 Robinhood bank

A bróker összehasonlítós cikkben és videóban volt szó a Robinhood-ról, ami egy szinte ingyenes bróker. Sajnos nálunk nem elérhető, még. Most bankká szeretnének válni és ezzel megnyílna az út a gyorsabb terjeszkedés felé. Mi fogyasztók csak remélhetjük, hogy sikerüljön.Óriási a verseny ezen a téren.

9 Kirúgták a GE-t

111 év után kitették a General Electric-et a DOW indexből. Helyét a Walgreens veszi át, ami egy gyógyszertáras cég. Természetes folyamat, hogy most már több egészségügyi, pénzügyi és technológiai cég van egy indexben, mint szénbányász és vasöntödés cég. Ennek is megvan a maga evolúciója. A GE mostanában nem szuperált valami fényesen, talán most éri meg megvenni a részvényeit?

10 Cafeteria

Mivel még csak tervezet, ezért nem beszélnék róla sokat, de elég nagy vitát kavart a jövő évi költségvetési és adótervezet. Egyik legfontosabb eleme az lenne, hogy lényegében megszűnne a cafeteria, amivel a cégek adókedvezmény mellett adhattak a dolgozóknak extra támogatást és a dolgozók beleszólhattak, hogy mire fordítanák azt. Sokan felháborodtak és úgy érzik Magyarországon csak a változás állandó. Meglátjuk mit fogadnak el végül, de Orbán Viktor már két éve megmondta, hogy a cafeteriát készpénzesítik. Idáig csúszott a megvalósítás.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!