Belegondoltam magam egy átlagos, néhány millió forintos (tíz millió forintos) számlaméret helyzetébe és körülnéztem a leggyakoribb brókerek ajánlatai között. Miből válogathat valaki, ha részvényekbe fektetne, mondjuk osztalék alapú stratégiával?

Ahogyan azt az előző cikkben és videóban megmutattam, a bank vagy brókercég kiválasztására bizony időt kell fordítanod. Ezzel a cikkel szeretnék ebben segíteni. Kicsit hosszú, de legalább alapos 🙂

Kérlek fogadd el, hogy ez a cikk nem lehet teljes körű és tartalmazhat hibákat. Például ha te nem a legolcsóbb internetes módon adsz megbízásokat, mindjárt változik a kép, szintén más lesz a helyzet, ha nem figyelsz oda a számla sajátosságaira. Törekedtem a pontosságra, de azért az adatoknak járj utána magad is. Például egy-két hónapja olvastam egy másik pénzügyi blog írását az Interactive Brokers számlájáról, de ordas nagy hiba volt benne a számlavezetési költséggel kapcsolatban. Ezért aztán ezt a cikket veheted alapul, de ne csak ez alapján dönts amikor intézetet választasz.

Többen kérdeztétek, hogy melyik külföldi brókernél van számlám, erre is válaszolok.

Tehát, a következő brókereket hasonlítottam össze, véletlenszerű sorrendben: Random Capital, Concorde, KBC Equitas, Lynx, Interactive Brokers (IB), Degiro (magyar számla), Saxo Bank, Erste Netbroker (Online számlacsomag, mert ez a legelőnyösebb), Portfolio Online Tőzsde és Robinhood.

Miért ezeket választottam? Úgy látom ezek a leggyakoribb szereplők amiket használtok. A Robinhood-ot az érdekesség kedvéért raktam bele a végén. A Portfóliós számlát is hozzátettem, de ez lényegében megegyezik az Erste legolcsóbb számlacsomagjával. Az általam is használt KBC alternatíva a Lynx. Ha valakinek úgy jön ki a matek, jó szívvel ajánlhatom őket.

A következő táblázatban láthatod az eredményeket, amit le is tölthetsz innen: Bróker összehasonlítás 2018 – Pénzügyi Fitnesz. Alább nem fogok minden apróságra kitérni, inkább csak a fontosabb tételeket, a trendeket említem meg. A kép kattintásra megnövekszik! (Saxo bank frissítés 2018 november 13.)

bróker összehasonlító Excel 2018 pénzügyi fitnesz

 

Ezeket a tulajdonságokat néztem meg

 

Számla vezetési díj

Ez tipikusan kelet-európai hozzáállás, fizetned kell, hogy náluk használhasd a pénzed. Világosan látszik, hogy nyugaton nincs számlavezetési költség, míg Magyarországon drága a számla fenntartása. A Concorde vezeti a költségeket és sajnos a KBC Equitas és az Erste is drága. A KBC-nél pár millió forint még kap nagy sarcot, de a tíz vagy több tízmilliós érték elhelyezése már drága a magas maximum összeg miatt. Én pont emiatt és a kereskedési költségek miatt kerestem külföldi brókert.

Inactivity fee

Ez az egyik leggonoszabb díjtétel ami csak létezik. Megbüntetnek azért, mert nem termeled nekik a jutalékokat. A Saxo Bank híres számomra a hat havi 100 dolláros költség miatt. A Lynx-nél ha legalább 1000 dolláros a számlád akkor nincs ilyen gond, az alatt pedig 1 dollár, ha másból nem jön össze. Azért 1000 dolláros összeg alatt gondolom senki nem nyit számlát, tehát ez nem probléma.
A valódi kérdés az IB, hiszen mindenki azt mondja, hogy itt havi 10 dollár az inactivity fee, vagy nincs ha van ennyi kereskedési jutalék, vagy csak 10 dollárra egészítik ki a kevesebb a kereskedési jutalékod. Tehát például a hónapban 5 dollár költséged volt a vételekből, akkor még 5 dollár inactivity fee-t kell fizetned. Viszont vannak ez alól kivételek! Ha 25 évesnél fiatalabb vagy, 10 dollár helyett csak 3-mat kell fizetned, 2000 dolláros számlaméret alatt viszont 20 dollárt (azért gondolom ez sem fordul elő gyakran) és a lényeg, hogy 100000 dolláros számlaméret felett nem kell ilyen díjat fizetni! Tehát azt mondanám, hogy az elterjedt vélekedéssel szemben nem 20 millió forint felett éri meg igazán az IB számlája, hanem 30 millió forint felett. Lehet, hogy első hallásra soknak tűnik a 100000 dollár, de úgy látom, hogy ez egyre gyakoribb magyar körökben is.

Withdrawal fee

Ezt is ugyanúgy meg kell fontolni, hiszen egyszer majd elviszed a pénzed a brókertől és nem mindegy mennyit kell fizetni a pénz kivételéért. Nos, ebben az Erste a legdrágább, de Concorde-nál nincs felső határ. A Lynx és IB esetében havi egy visszautalás ingyenes és abban van különbség a Lynx javára, hogy eurót vagy dollárt utalsz vissza. A Robinhood pedig amerikaiaknak ingyenes, de mi nem azok vagyunk, így a nemzetközi utalásért 50 dollárt kell fizetnünk.

Minimum számlaméret

Eleve az egyik fontos paraméter, hogy egyáltalán nyithatsz-e számlát. Mekkora a minimális összeg amit el kell helyezned ott? Azért aki külföldön nyit számlát, az legalább 1 millió forintot utal oda, ezért most csak azokat említem ahol ez nem elég. Az IB-nél 10000 dollár az alsó limit, bár ez alatt is lehet számlát nyitni.

Kereskedési költségek

Külön vettem a kereskedési költségeket Magyarország, USA, Európa (ha nem volt külön jelezve akkor Németország), Anglia és Kanada piacain. Nem fogok most minden tételre kitérni, csak a furcsaságokra.
A Concorde költségei messze kiemelkednek, nem is értem miért tart valaki pénzt náluk ebből a szempontból. A Saxo Bank is követi őket.
Aztán látszik, hogy mindenki hazai pályán erős, az amerikai piacon a Robinhood ingyenessége nyilván verhetetlen (jogilag nem lehet nulla a díj, ezért 1 millió dollárnyi eladás után kérnek csak 23 dollárt), majd az IB a legolcsóbb. A magyar piacon a magyarok a nyerők. A Lynx nemrég vezette be a magyar piacot, én persze drágának tartom ezt a költséget. Viszont látszik mennyire egzotikus piacnak a magyar a nyugatiak szemében…
Az is kiderült, hogy angol részvényeket venni már drágább és kanadait venni meg pláne, kivétel az IB és a Lynx. A KBC-nél hátast dobtam az 50 dolláros kanadai minimum díjtól, de erről majd még mesélek.

1000 $ Apple vásárlás ára (6db)

Mivel az a tipikus tranzakció, hogy Átlag Béla néhány száz, vagy durván ezer dollárért vesz részvényt alkalmanként, egy kicsit gyakorlatiasan gondolkodtam és megnéztem mennyibe kerül megvenni6 db Apple részvényt?
A Degiro magyar számlája felveszi a versenyt az IB-vel. Legrosszabb helyezése a Concorde-nak van.

Osztalék jóváírás díja

Általában nincs díja az osztalékok jóváírásának, de azért aki erre alapoz az ne nyisson számlát az Erste-nél és a Portfóliónál. Az IB-nél utána kell járni az európai osztalékoknak és sajnos a a Concorde is sújtja a külföldi cégek osztalékait 1%-os díjjal.

Alszámlák, TBSZ?

Lehet-e TBSZ számlát nyitni a szolgáltatónál? A Robinhood-nál és a Degiro-nál sajnos nem lehet nyitni. A Robinhood-nál mindenkinek csak egy számlája lehet, a Degiro pedig nem foglalkozik TBSZ számlával.
A többieknél lehet több számlád, igaz a Saxo Banknál ehhez 100 ezer eurós számlaméret szükséges. Ingyenesen csak a Lynx-nél van ilyen opció, a többiek pedig számlánként számlavezetési díjat számolnak fel. A KBC-nél egybeszámolják a számlákat és ezért jogilag külön nem fizetsz a TBSZ-ért, gyakorlatilag viszont mégis…

Befektetővédelem

Ha a brókernek kedve támadna elsikkasztani a pénzed, milyen kártérítésre számíthatsz? A magyar esetekben, ideértve a KBC-t és az Erste-t is előkerül a szokásos BEVA védelem a 100 ezer euróval. Viszont fontos megnézned a dolgot, mert lehet, hogy például az értékpapírok csak 20 ezer euróig vannak biztosítva. Azért az nem sok.
Az IB, több milliárdos cég és nem hiszem, hogy ezzel gond lenne, de 500 ezer dollárig biztosított. A nyertes, bár ekkora összegre sincs szükség, a Lynx, ahol alapból magas a biztosítás és kérésre 30 millió dollárig érvényes külön költség nélkül. Kinek mi a fontos.

Háttér

A pénzintézet háttere az egyik legfontosabb kérdés. A KBC és az Erste csoportok hatalmas mérete kiváló hátteret jelentenek. Aztán a Saxo Bank banki mivolta is szuper. A többiek esetében annál jobb minél nagyobbak és minél több országban vannak jelen. Az IB amerikai, de nagy cég, míg a Lynx már 10 országban jelen van.

Származás és Felügyelet

Kihez kell fordulnod, ha sérelmed vagy panaszod lenne? Felsoroltam, mindenki eldöntheti hová szeretne járni esetleges jogi ügyet intézni. 🙂

A fentiek és a táblázat alapján le tudod vonni a következtetéseidet, ha éppen brókert keresel magadnak. Dönts a saját értékrended szerint. A cikk videós változatában talán bővebben kifejtem ezeket a kérdéseket, ehhez kattints ide, vagy az alsó nagy piros gombra.

Külföldi KBC alternatíva: Lynx

Mivel többen kérdeztétek, mesélek kicsit a a Lynx-ről. Én a KBC mellé kerestem külföldi brókercéget diverzifikációs céllal, fontos volt az alacsony számlafenntartási költség és hogy a kereskedési díjak alacsonyabbak legyenek. Nem kereskedem sokat és európai részvényeket is veszek, így emellett kötöttem ki anno az IB helyett. A táblázatban egymás mellett láthatod a két céget, így könnyen össze tudod hasonlítani őket.
Egyébként az IB szoftverét használják, szóval IB ügyfeleknek ismerős lehet a felületük. Büszkék rá, hogy a rendszerük stabil ellentétben mondjuk a Degiro-val, már 10 európai országban jelen vannak, az ügyfélszolgálat gyors, nyitottak, oktatnak, sorra nyerik a díjakat. Külföldi KBC alternatívaként nyugodt szívvel ajánlhatom őket, itt találod a holland weboldalukat és kérdezhetsz tőlük bármit angolul is.
Update 2018 szeptember: kérlek olvasd el ezt.

Természetesen ez nem rábeszélés szeretne lenni! Csak felsorolom miért döntöttem emellett. A cikk miatt megkérdeztem őket, hogy van-e partneri szerződésre lehetőség, és ha igen akkor a nekem (mint aki az új ügyfelet hozza) fizetendő díjat vagy jutalékot jóvá lehet-e írni az új ügyfél számláján. Már csak azért is, mert számomra nagyobb érték a függetlenség és a MIFIDII-vel kapcsolatban már elmondtam, hogy csak akkor lehetek független, ha kizárólag tőletek kapok fizetséget. Nincs ilyen programjuk, de azt mondták más lehetőség azért van. Ha az én ajánlásommal szeretne valaki számlát nyitni náluk, akkor maximum 100 euró kereskedési költséget visszaadnak az első három hónapban. Ha érdekel, írj nekem egy emailt, persze további kötelezettségek nélkül. Ez a 100 euró is segítség, de ahogy az előző videóban is elmondtam, ne ezért válaszd őket!

Továbbra sem állok velük szerződésben, ez a lehetőség minden jelenlegi ügyfélnek rendelkezésére áll, hogy segíthesse az ismerőseit.

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!