Ebben a cikkben a TBSZ számláról olvashatsz gyakorlati szemmel. Sajnos azt látom, hogy sokan leírták már a számla működését, de nem mindig derül ki belőle, hogy tényleg használják. Nektek viszont vannak kérdéseitek, hiszen ezekről már nem olvashattok, mivel akik írnak róla nagyrészt nem használják. Szóval következzen egy rész a Tartós Befektetési Számla működéséről, utána pedig a gyakorlati részről, hogyan kell tovább vinni, mikor kell megkötni, valakitől aki tényleg kezel ilyet. Persze ez a cikk sem lehet teljes, úgyhogy kérdezz bátran, ha még hiányolsz valamit.

Ha inkább megnéznéd, vagy meghallgatnád ezt, tessék:

 

 

Mit lehet ezzel megspórolni?

A Tartós Befektetési Számla vagy TBSZ használata a magyar megtakarítók egyik legjobb lehetősége, ha a pénzüket a pénz- és tőkepiacokon szeretnék befektetni. Ha lakáscélra gyűjtesz ott volt a lakás takarékpénztár (ami most éppen átalakul), egészséggel kapcsolatos ügyekre ott az önsegélyező pénztár, ha pedig anyagilag független életet szeretnél, „tőzsdéznél”, részvényekbe fektetnél, állampapírt vennél, befektetési alapba fektetnél, akkor a TBSZ számla a segítségedre lehet.

Állam bácsinak az volt ezzel a célja, hogy ösztönözze a hosszútávú megtakarítást. Most arról a lehetőségről van szó, amikor van egy értékpapírszámlád amin befekteted a pénzed. Ez mindegy, hogy hol van (bank, brókercég, államkincstár), mindegy, hogy mint tartasz rajta (forintot, dollárt, eurót, állampapírt, részvényt, befektetési alapot), de befektetsz. Ha jól mennek a dolgaid, akkor előbb utóbb lehet, hogy nyereséged keletkezik és a példa kedvéért a Richter részvényeid többet érnek, mint tavaly. Ekkor azt mondjuk, hogy lebegő nyereséged (vagy veszteséged) van. Ez a nyereség még a Richter aktuális árfolyamától függ. Most képzeld el, hogy te boldog vagy azzal a nyereséggel, vagy kell a pénz nyaralásra és eladod a Richter részvényeid, realizálod a nyereséget. Na ebben az esetben aznap valódi nyereséged keletkezik (gratulálok!) és ezzel együtt sajnos adófizetési kötelezettséged is keletkezik. A nyereséged lesz az adóalap. Attól függően, hogy mibe fektettél:

 • árfolyamnyereséged keletkezik (a befektetési alapod nyereséges volt, a részvényed most többet ér mint tavaly és ezt realizálod is),
 • kamatnyereséged keletkezik (kamatot fizet az állampapírod),
 • osztaléknyereséged keletkezik (mondjuk a Richter osztalékot fizet neked)

Ez után a nyereség után te adót vagy köteles fizetni az államnak. Sőt még az egészségügyi hozzájárulási adó (EHO) és jövőre már a szociális hozzájárulási adó is (SZOCHO) is ehhez kapcsolódik. Én ezeket a továbbiakban egyszerűen adónak fogom hívni, független attól, hogy milyen fajta adónemről van szó. Szóval ezek összességét évente be kell vallanod és megfizetni az adót az éppen hatályos szabályok alapján. Ez a cikk nem arról szól, hogy éppen mennyi ez az adó, csak arról, hogy adót kell fizetni.

Ez Átlag Bélának nagyon nagy feladat, Állam bácsi viszont szeretné, ha Béla gondolna a jövőjére, gondolna mondjuk egy saját nyugdíj pillérre, ezért szeretné ösztönözni Bélát, hogy így fektesse be a pénzét. Ezért azt mondja, hogy kezdjen el megtakarítani egy alszámlán amit TBSZ-nek nevezünk és nem kell adóügyekkel foglalkoznia. Ez pénz és időspórolással jár.

 

A TBSZ működése

Ha Béla legalább 3 évig befekteti a pénzét és nem vesz ki onnan semmit, akkor utána kevesebb adót kell fizetnie. Ha legalább 5 évig befekteti a pénzét és nem vesz ki onnan semmit, akkor egyáltalán nem is kell adót fizetnie.

 • Ahogy az alábbi ábrán látszik. Technikailag van egy nulladik év, a gyűjtőév, ebben az évben bármikor növelheted a számla méretét, felhalmozhatod a tőkét, de nem vehetsz ki onnan.
 • Utána elkezdődik az 1-3. év, amikor bármikor hozzáférhetsz a pénzedhez, de ebben az esetben meg kell fizetned a fent említett adót.
 • A 3. év végén lehetőséged van a pénz egy részének felvételére 10%-os adó mellett, hozzá már nem tehetsz.
 • Ha már elérted a 4-5.évet, akkor szintén úgymond „feltörheted” a számlát, vehetsz ki pénzt, de ekkor már csak 10% adót kell fizetned.
 • Ezek lejárta előtt a pénzügyi intézményed mindig tájékoztat az aktuális helyzetről és az 5. év lejártával az összes nyereséged adómentes lesz.
 • Az 5. év lejáratával kapcsolatos teendőket lent találod.

TBSZ működése 1 pénzügyi fitnesz

Gyakorlatban úgy nyitod meg ezt, hogy bemész az adott intézetbe és nyitsz egy normál értékpapírszámlát. Ezután mint alszámla megnyitható a TBSZ számla. Legalább 25 ezer forintot, vagy ennek megfelelő devizát kell befizetni rá, a többit (ha szeretnéd) berakhatod, odautalhatod később is a gyűjtőévben.
Fontos, hogy csak pénzt tehetsz rá és ezután kell megvenned az értékpapírjaidat. Nem transzferáltathatsz oda mondjuk részvényeket.

Tehát lényegében ennyit kell róla tudni alap szinten. Én „hivatalból” ajánlok ehhez bővebb olvasmányt, az MNB tájékoztatóját itt vagy itt, de kérlek figyelj oda ezek dátumára, mert a tartalmat, aktuális adó százalékot nem biztos, hogy időben frissítik.

 

A TBSZ gyakorlati szemmel

Néhány dolog amit félre szoktak érteni:

 • Átlag Béla ódzkodik a TBSZ-től, mert feltörés esetén adót kell fizetnie. Ezt ő büntetésként éli meg és ezért nagyon sokáig tartott míg elterjedt a TBSZ megoldás, még most sem ismert eléggé. Nos, TBSZ számlát nem nyitni hülyeség! Hiszen, ha nem nyitod meg, akkor is kell adót fizetned. Nincs hátránya, nincs büntetés, ez csak ösztönzés. Ha előbb kell hozzáférned a pénzhez mint szeretted volna, be kell fizetned az adót, amit amúgy is be kéne fizetned. Ennyi. Nyiss TBSZ számlát és azon fektess be.
 • Ha nem vagy biztos a dologban, lehet, hogy kel la pénz, de lehet, hogy nem, akkor nyiss két TBSZ számlát (például a párod és te is nyitsz egyet)! Elosztod az összeget két részre kedved szerint és ha szükséges, csak az egyiket kell feltörnöd.
 • A darabszámát illetően nincs sok korlátozás. Egy évben egy szolgáltatónál csak egy új TBSZ számlád lehet. De egy adott szolgáltatónál nyithatsz minden évben, vagy mondjuk két szolgáltatónál egyet-egyet egy évben. Tehát idén mondjuk az Államkincstárban is nyithatsz egyet és a brókercégednél is.
 • Azt a kamatot, osztalékot, nyereséget, ami ott a számlán keletkezik nem veheted fel a számláról, ha adómentességet szeretnél, viszont nyugodtan újra befektetheted azokat.
 • A TBSZ számlával önmagában nem bukhatod el a pénzed. Azzal a termékkel bukhatod el a pénzed amit azon a számlán veszel és ahogy bánsz a számlával. De az nem a TBSZ hibája, nem okolhatod érte a szolgáltatód sem. Az autó sem veszélyes, csak az idióta sofőr teszi azzá.
 • A TBSZ számla a lehetséges adómentességétől függetlenül egy sima értékpapírszámla. A rajta lévő pénzed önmagában nem kamatozik, nincs hozama, csak ott áll. Az értékpapírszámlának nincs kamata. A pénzt először be kell fektetned, hogy gyarapodhasson.
 • Bár a TBSZ számlát hivatalosan 25 ezer forintnyi összeggel már meg lehet nyitni, ez nem jelenti azt, hogy érdemes ilyen kevés összeggel megnyitni. Főleg magyar szolgáltatók szeretnek számlavezetési díjat felszámolni és ez a TBSZ is külön számlának minősül. Tehát legalább akkora összeggel érdemes elkezdeni, ami már biztonsággal kitermeli ezt a plusz költséget is.
 • Ez a cikk nem arról szólt, hogy melyik szolgáltatónál érdemes TBSZ számlát nyitni.
  Állampapírok esetében (szerintem) jelenleg érdemes az Államkincstárat használni,
  tőzsdei termékek esetére pedig itt találsz egy összehasonlító táblázatot. Abban a cikkben külföldi cégek is szerepelnek, ugyanis 2017-től kezdve külföldi szolgáltatónál is lehet TBSZ számlát nyitni. A külföldi lehetőségről itt találsz bővebb információt. Arról, hogy hogyan érdemes bankot, brókercéget választani, itt írtam részletesen. A fenti videóban pedig elmondom mi befolyásolja leginkább, hogy hol nyiss TBSZ számlát.
 • Azért kell ezt a pénzt külön számlán kezelni, mert így elkülönül a nyereség, könnyen nyomon követhető a NAV-nak. Informatikailag külön kezelik, könnyű lesz kiszámolni a nyereséget. Ezért nem transzferáltathatsz oda mondjuk részvényeket, hanem azon a számlán kell azokat megvenned. Ha TBSZ számlát nyitottál már nem kell foglalkoznod adóbevallással emiatt, ez a feladat az intézetre hárul, ő adatszolgáltatásra kötelezett. Neked csak akkor kell adót bevallani, ha idő előtt hozzányúlsz a pénzhez.
 • Mit rontanak el szerintem a pénzügyi portálok ezzel kapcsolatban? Általában november-december környékén, december végén jelennek meg olyan cikkek, mint például: Szeretnél 200 ezer forintot, már csak pár napod van hátra! Ez arról szól, hogy a TBSZ számlával megspórolhatsz ekkora adóösszeget, de már csak pár nap van hátra az évből, hogy megnyisd. És ebben igazuk is van. Viszont miért kéne ezt az év vége felé megnyitni? Én például a Richter esetén szembesültem ezzel, szóval tapasztalatból beszélek. Richter részvényben volt egy adott összeg a sima számlán, aminek értéke emelkedett és emelkedett. Mire eladtam és a pénzt átvittem TBSZ számlára már egész jó kis adóalap keletkezett. Szóval jobb lett volna év elején elkezdeni a gyűjtőévet és hagyni a Richtert nyereséget termelni, hogy az adómentes legyen. Hiszen onnan kezdve, hogy a pénz rákerült a TBSZ számlára, a nyereség már a TBSZ-en keletkezik, miért ne használjam ki ezt a januártól decemberig tartó időszakot is? Ha megnézzük annak az esélye, hogy a részvénypiac emelkedik magasabb, mint, hogy épp ekkor lesz egy összeomlás, de a cégek e közben is fizetnek osztalékot, Állam bácsi kamatot… Akkor az már legyen számodra adómentes. Szerintem jó lenne, ha a pénzügyi portálok ezt is megemlítenék a cikkeikben, nem csak év végén érdemes TBSZ számlát nyitni!
 • Ez a konstrukció magyaroknak elérhető. Ha román vagy szlovák állampolgár vagy, sajnos nem nyithatsz ilyet. Bár elvileg devizakülföldieknek is elérhető, én még nem láttam olyat akinek sikerült volna, hiszen magyar adóazonosító jellel kell rendelkezned, ez speciális esetekben lehetséges.
 • Örökölhető számla, a számlán lévő érték a tiéd, az örökséged részét képezi. Sőt, az örökösök úgy jutnak hozzá, mintha éppen lejárna az 5. év.
 • Ez a számla a nyereség adómentességéről szól, nem az ott elhelyezett összeg adómentességéről. Ez fontos különbség!
 • Mekkora összeggel éri meg TBSZ számlát nyitni? Akkor éri meg megnyitni, ha a nyereséged adója legalább akkora, mint a számla költsége. Ez akár már néhány százezer forinttól lehetséges. Például 400 000 Ft éves nyeresége 7%, vagyis 28 000 Ft. Ennek most például 15%-a lenne az adó, vagyis 4200 Ft. Az adott intézet kondíciós listájától függ, hogy kerül-e ennyibe a TBSZ számla évente. Most már látod hogyan kell kiszámolni, helyettesítsd be a saját számaid és kiderül. Persze az államkincstárban ingyenes a számla. Persze attól is függ mibe fektetnél. Alapvetően 1-2 milliótól felfelé érdemes használni, de ez nagyban függ tőled.
 • Ezen kívül pedig adózási kérdésekben kérlek ne engem keress, ne csak rám hallgass, ne vegyél minden itt elhangzott információt készpénznek, a cikk tartalmazhat hibákat, már nem aktuális tényeket, kérlek beszélj adótanácsadóval és könyvelővel. Megkérdezheted a NAV-ot és a brókercégedet, bankodat is!

 

Hogyan lehet ezt továbbvinni? Újra lekötni? Kivenni a nyereség egy részét?

Az egy nagyon jó dolog, hogy a TBSZ számlát már tovább is lehet vinni az 5 év után, sőt ekkor ki lehet venni pénzt és rá is lehet tenni. Arra szokás ezt használni, hogy a pénzünk hozamából éljünk, évente lejár egy TBSZ, a hozamából kiveszünk és továbbra is adómentesen fektetjük be a bennmaradt összeget. Haladók így használják. Hogy működik ez a gyakorlatban?

Elkezdesz egy TBSZ számlát ma és elindul a gyűjtőéved. Utána minden évben indítasz egyet a Legjobb Banknál. 6 héttel az 5. év lejárata előtt a szolgáltató küld egy levelet, amelyben tájékoztat a lehetőségeidről.

 • Ha megszüntetnéd a számlát, akkor év végén megszűnik, felveszed a pénzed és nem kell adót fizetned.
 • Ha szeretnéd továbbvinni a számlát, akkor három lehetőséged van. Szeretnéd kivenni a pénz egy részét vagy sem, illetve szeretnél-e hozzá tenni?
 1. Ha szeretnéd kivenni egy részét: A szolgáltatód mindenképp nyit egy passzív TBSZ-t, mintha ennek ez lenne a gyűjtőéve. A lejáró TBSZ számláról év végén megadhatod mennyit szeretnél kivenni (persze legalább 25 ezer forintnak maradnia kell). Aztán év végével, következő év kezdetével a passzív TBSZ-t összevonják a lejáró számlával és egy új TBSZ számlaként indul a dolog. Ez új lekötésnek számít, újraindul az 5 év, viszont megspóroltad a gyűjtőévet.
 2. Ha nem szeretnél kivenni: A szolgáltatód mindenképp nyit egy passzív TBSZ-t. Aztán év végével, következő év kezdetével a passzív TBSZ-t összevonják a lejáró számlával és egy új TBSZ számlaként indul a dolog. Ez új lekötésnek számít, újraindul az 5 év, viszont megspóroltad a gyűjtőévet.
 3. Ha szeretnél még pénzt hozzá tenni: A szolgáltatód mindenképp nyit egy passzív TBSZ-t, amire befizetheted a pénzed. Aztán év végével, következő év kezdetével a passzív TBSZ-t összevonják a lejáró számlával és egy új TBSZ számlaként indul a dolog. Ez új lekötésnek számít, újraindul az 5 év, viszont megspóroltad a gyűjtőévet.

 

Tehát annyi a dolgod, hogy minden év végén eldöntöd menyit szeretnél kivenni belőle, vagy mennyit szeretnél hozzátenni az aktuális számlához és ezt elintézed a szolgáltatóval. Sima ügy!

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot itt találod!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!