Ahogy tavaly, most is belegondoltam magam egy átlagos, néhány millió forintos (tíz millió forintos) számlaméret helyzetébe és körülnéztem a leggyakoribb brókerek ajánlatai között. Miből válogathat valaki, ha részvényekbe fektetne, mondjuk osztalék alapú stratégiával?

I

Ha ahhoz van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

I

Ahogyan azt az előző cikkben és videóban megmutattam, a bank vagy brókercég kiválasztására bizony időt kell fordítanod. Ezzel a cikkel szeretnék ebben segíteni. Kicsit hosszú, de legalább alapos 🙂 Bár itt a költségeké a fő szerep, de ne csak ez alapján válassz intézetet!

Kérlek fogadd el, hogy ez a cikk nem lehet teljes körű és tartalmazhat hibákat. Például, ha te nem a legolcsóbb internetes módon adsz megbízásokat, mindjárt változik a kép, szintén más lesz a helyzet, ha nem figyelsz oda a számla sajátosságaira. Törekedtem a pontosságra, de azért az adatoknak járj utána magad is. Melyik a legelőnyösebb adózású ország Európában? Attól függ ugye… Ezért aztán ezt a cikket veheted alapul, de ne csak ez alapján dönts amikor intézetet választasz.

Örömmel jelentem, hogy van olyan IB klón, ahol még ingyenes a számlavezetés!

Tehát, a következő brókereket hasonlítottam össze, ABC sorrendben: Binck Bank, Captrader, Concorde, Degiro (HU), Erste Netbroker (Online), Interactive Brokers, KBC Equitas, Lynx, OTPdirekt Broker, Portfolio Online Tőzsde, Random Capital, Saxo Bank, Tradestation.

Miért ezeket választottam? Úgy látom ezek a leggyakoribb szereplők amiket használtok. A Robinhood-ot kivettem, mert bár érdekességnek jó volt, de nem sokat érünk vele. Új elemként bevettem a listába a Binck-et, az OTP-t, a Captrader-t és a Tradestation-t. Kértétek még az FX pro-t és a Plus500-at, de előbbi annyira minősíthetetlenül rossz, hogy kihagytam, utóbbi már korrektebb, de a részvények itt is CFD formában érhetőek el, ezért kiesett.

A következő táblázatban láthatod az eredményeket, amit le is tölthetsz innen Excel formában: Bróker összehasonlítás 2019 – Pénzügyi Fitnesz. Alább nem fogok minden apróságra kitérni, inkább csak a fontosabb tételeket, a trendeket említem meg. A kép kattintásra megnövekszik!

Bróker összehasonlítás 2019 táblázat

A táblázat kattintásra növekszik!

I

Alább nem fogok minden apróságra kitérni, inkább csak a fontosabb tételeket, a trendeket említem meg.

I

Ezeket a tulajdonságokat néztem meg

I

Számlavezetési díj

Ez tipikusan kelet-európai hozzáállás volt, fizetned kell, hogy náluk használhasd a pénzed. Világosan látszik, hogy nyugaton sem maradt ingyenes a számla, akár inactivity fee, akár service fee formájában húznak le. De mielőtt őket szidnánk, azért gondoljunk bele a MIFID II szabályozásba és az ezzel járó extra költségekbe is.

Én pont emiatt és kereskedési költségek miatt kerestem külföldi brókert. A Lynx tavaly ősz óta már havi 5 euróba kerül, ami nem vág földhöz, de mást kerestem.

Inactivity fee

Ez az egyik leggonoszabb díjtétel ami csak létezik, de ez csak az én véleményem. Megbüntetnek azért, mert nem termeled nekik a jutalékokat. A Saxo Bank híres számomra a hat havi 100 dolláros költség miatt.

Annak aki most keveredik ide először, Az IB-nél ez havi 10 dollár, vagy nincs ha van ennyi kereskedési jutalék, vagy csak 10 dollárra egészítik ki a kevesebb a kereskedési jutalékod. Tehát például a hónapban 5 dollár költséged volt a vételekből, akkor még 5 dollár inactivity fee-t kell fizetned. Viszont vannak ez alól kivételek! Ha 25 évesnél fiatalabb vagy, 10 dollár helyett csak 3-mat kell fizetned, 2000 dolláros számlaméret alatt viszont 20 dollárt (azért gondolom ez sem fordul elő gyakran) és a lényeg, hogy 100000 dolláros számlaméret felett nem kell ilyen díjat fizetni! Tehát azt mondanám, hogy az elterjedt vélekedéssel szemben nem 20 millió forint felett éri meg igazán az IB számlája, hanem 30 millió forint felett. Lehet, hogy első hallásra soknak tűnik a 100000 dollár, de úgy látom, hogy ez egyre gyakoribb magyar körökben is.

Withdrawal fee

Ezt is ugyanúgy meg kell fontolni, hiszen egyszer majd elviszed a pénzed a brókertől és nem mindegy mennyit kell fizetni a pénz kivételéért. Nos, ebben az Erste a legdrágább, de Concorde-nál nincs felső határ. Nyugaton általában havi egy visszautalás ingyenes.

Minimum számlaméret

Eleve az egyik fontos paraméter, hogy egyáltalán nyithatsz-e számlát. Mekkora a minimális összeg amit el kell helyezned ott? Általában nincs ilyen összeg, ahol van, ott is olyan alacsony, hogy fel se merül ez a probléma.

Kereskedési költségek

Külön vettem a kereskedési költségeket Magyarország, USA, Európa (ha nem volt külön jelezve akkor Németország), Anglia és Kanada piacain. Nem fogok most minden tételre kitérni, csak a furcsaságokra.
A Concorde költségei messze kiemelkednek. A Erste és a KBC követi őket.
Aztán látszik, hogy mindenki hazai pályán erős, az amerikai piacon az IB a legolcsóbb. A magyar piacon a magyarok a nyerők.

1000 $ Apple vásárlás ára (6db)

Mivel az a tipikus tranzakció, hogy Átlag Béla néhány száz, vagy durván ezer dollárért vesz részvényt alkalmanként, egy kicsit gyakorlatiasan gondolkodtam és megnéztem mennyibe kerül megvenni 6 db Apple részvényt. Ez durván ezer dollár.
A Degiro magyar számlája felveszi a versenyt az IB-vel, élmezőnyben van a Captrader és a Tradestation. Legrosszabb helyezése a Concorde-nak van.

Osztalék jóváírás díja

Általában nincs díja az osztalékok jóváírásának, de azért aki erre alapoz az ne nyisson számlát az Erste-nél és a Portfóliónál (a kettő egy és ugyanaz más név alatt). Az IB-nél utána kell járni az európai osztalékoknak és sajnos a a Concorde is sújtja a külföldi cégek osztalékait 1%-os díjjal.

Alszámlák, TBSZ?

Lehet-e alszámlákat számlát nyitni a szolgáltatónál, amit magyarok használhatnak TBSZ-ként? A Degiro-n kívül mindenkinél lehet, ők nem foglalkoznak TBSZ számlával.

Frissítés: Gábor azt írta a Telegram csoportban, hogy a NAV elfogadta a Degiro-s számlát TBSZ-két. Tehát, ha magad intézed és adminisztrálod, akkor így lehetséges a TBSZ ott is.

A KBC-nél egybeszámolják a számlákat és ezért jogilag külön nem fizetsz a TBSZ-ért, gyakorlatilag viszont mégis…

Befektetővédelem

Ha a brókernek kedve támadna elsikkasztani a pénzed, milyen kártérítésre számíthatsz? A magyar esetekben, ideértve a KBC-t és az Erste-t is előkerül a szokásos BEVA védelem a 100 ezer euróval. Viszont fontos megnézned a dolgot, mert lehet, hogy például az értékpapírok csak 20 ezer euróig vannak biztosítva. Azért az nem sok.
Az IB, több milliárdos cég és nem hiszem, hogy ezzel gond lenne, de Európában az angol számla miatt csak 50 ezer fontig biztosított. Egyébként a Lynx és a Captrader használ hasonló megoldást és 30 millió dollárig biztosítottak.

Háttér

A pénzintézet háttere az egyik legfontosabb kérdés. A KBC és az Erste csoportok hatalmas mérete kiváló hátteret jelentenek. Aztán a Saxo Bank, Binck, Captrader, OTP banki mivolta is szuper. A többiek esetében annál jobb minél nagyobbak és minél több országban vannak jelen. Az IB amerikai, de nagy cég, míg a Lynx már 10 országban, a Degiro 18 országban jelen van.

Származás és Felügyelet

Kihez kell fordulnod, ha sérelmed vagy panaszod lenne? Felsoroltam, mindenki eldöntheti hová szeretne járni esetleges jogi ügyet intézni. 🙂 A táblázatban hibásan szerepel, hogy az IB-nél a SEC a felügyelet, hiszen angol számlád lesz. Ezért ott az FCA a felügyelet.

A fentiek és a táblázat alapján le tudod vonni a következtetéseidet, ha éppen brókert keresel magadnak. Dönts a saját értékrended szerint.

I

Külföldi ingyenes számlavezetésű IB alternatíva: Captrader és Tradestation

A Lynx tavaly felkeltette az érdeklődéseteket, de aztán sajnos év vég efelé úgy látták jobbnak, hogy bevezetik a service fee-t. Egyébként egy remek bróker cég volt számomra is, ami az IB szoftverét használja.

De az ingyenesség fontos nekem, emiatt kerestem más céget külföldön. A Tradestation és a Captrader nagyon hasonlítanak, az országot kivéve (egyiknél angol, míg másiknál német számlád lesz).

A Captrader története már 20 éves, de számomra még új volt. Szinte minden információt megtaláltam a honlapon, IB klón TWS szoftverrel, német háttér, a tulajdonos már bank, az ügyfélszolgálatuk gyors volt és készséges. Természetesen mindent magadnak is ellenőrizned kell, hiszen ez nem egy ajánló, nem tanácsolom senkinek.

Azonban van egy új ügyfél ajánlási lehetőségük, amivel érdemes lehet élned, ha már számlát nyitsz ott. Ezt kérlek olvasd el, ha megfelelnél és szeretnéd ezt kihasználni, szólj nekem. Én az így hozzám beérkező jutalmak felét egyenlően elosztva vissza fogom utalni azoknak akiket ajánlottam (az általuk megadott számlára, ha megadják az ehhez szükséges információt, továbbá ha ennek némi transferwise költsége lesz, akkor azt érthető módon neked kell állni), másik felét pedig 5 szerencsés nyertes klubtagnak adom szeptember végén.

Tehát megfelelek a MIFID II függetlenségi elvének, nem tartok meg semmit a pénzből amit a bróker nekem ad ezért, mindent visszaadok nektek. Nem állok velük semmilyen partneri kapcsolatban, ha kérdéseid vannak velük kapcsolatban, kérlek őket keresd.

Természetesen ez nem rábeszélés szeretne lenni! Kérlek ne emiatt válaszd őket, vagy azért mert nekem is van ott számlám! A te érdekedben mondom, ne hagyd magad befolyásolni senki által! Mindenkitől ez lenne a korrekt hozzáállás…

Frissítés 2019.08.18: A Captrader-es ajánlási lehetőséget felfüggesztem. Szívesen segítek nektek, de ez túl sok időt és adminisztrációt vesz igénybe, ráadásul pénzt nem kapok érte. Ez még talán rendben lenne, de felmerül a visszaélés és emiatt az elégedetlenkedés lehetősége és ezt így már nem tudom vállalni. Az összes beérkező jutalom felét, ahogy ígértem és függetlenségem miatt is vissza fogom osztani a regisztráltaknak legjobb tudásom szerint, másik felét pedig a klubtagok között. Ezt szeptember végén teszem és az azóta regisztráltak jutalmát pedig karácsonykor.

I

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!