Ahogy tavaly, most is belegondoltam magam egy átlagos, néhány millió forintos (tíz millió forintos) számlaméret helyzetébe és körülnéztem a leggyakoribb brókerek ajánlatai között. Miből válogathat valaki, ha részvényekbe fektetne, mondjuk osztalék alapú stratégiával?

.

Ha ahhoz van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az alapok

Ahogyan azt már korábban cikkben és videóban megmutattam, a bank vagy brókercég kiválasztására bizony időt kell fordítanod. Ezzel a cikkel szeretnék ebben segíteni. Kicsit hosszú, de legalább alapos 🙂 Bár itt ma költségeké a fő szerep, de ne csak ez alapján válassz intézetet!

Kérlek fogadd el, hogy ez a cikk nem lehet teljes körű és tartalmazhat hibákat. Például, ha te nem a legolcsóbb internetes módon adsz megbízásokat, mindjárt változik a kép, szintén más lesz a helyzet, ha nem figyelsz oda a számla sajátosságaira. Törekedtem a pontosságra, de azért az adatoknak járj utána magad is. Melyik a legelőnyösebb adózású ország Európában? Attól függ ugye… Ezért aztán ezt a cikket veheted alapul, de ne csak ez alapján dönts amikor intézetet választasz.

Még mielőtt belevágunk a lényegbe, szeretnék tisztázni pár dolgot. Az első természetesen nem vonatkozik mindenkire, de azokra mindenképpen, akik írtak, hogy mikor lesz a következő összehasonlítás? Még azután is, hogy erről írtam a Facebook oldalra. Nem értem őket! Akár a tavalyi táblázat alapján ki tudod szűrni magadnak az a maximum 2-3 brókert és utána már csak ezeket kell összevetned. Már ma, amikor ezt a videót nézed, ez a táblázat elavult lehet, bármikor módosíthat egy bróker valamit. Nekem ezt az egész táblázatot elkészíteni kevesebb munka, mint bármelyik részét megcsinálni az utóbbi videó sorozatnak. Az sokkal több mentális munka. Szóval nem értem, hogy miért hagyatkozol rám, hogy lesz belőled jó befektető, ha ezt sem vagy képes megcsinálni? Egyébként pedig ezt még ezer mindennel ki lehetne egészíteni, ha így adsz megbízást akkor annyiba kerül, ez vagy az nem elérhető náluk, ilyen vagy olyan megbízás típus nem elérhető, stb. Az ügyfélszolgálat biztosan készséggel segítségedre lesz.

Na de menjünk tovább, szeretném elmondani, hogy lesz ennek a videónak egy folytatása, amiben elmondom miért nem használom az ingyenes brókereket. Az nagyon fontos videó, kérlek nézd majd meg. Lehet nem a következő videó lesz, de hamarosan jön.

És ha már a brókereknél tartunk, térjünk rá a mai epizód szponzorára. Még mielőtt leesnél a székről, ez a szponzor ti vagyok! Hiszen talán én vagyok az egyetlen, aki valóban független bármíly pénzügyi szereplőtől és minden jutalékot, ajándékot visszaad nektek. Tehát a szponzor az a több száz ember, aki támogatja a munkám a Patreon felületén. Ők marketing nélkül is tudják mi az érték. Nekik nagyon hálás vagyok és ezúton is köszönöm. Miattuk lehetséges ez a videó, de ennek hasznát te is élvezed, ezért azt javaslom, hogy támogass te is akár csak egy hónapig. Ha így teszel, meg fogod látni, hogy valójában ez csak jelképes összeg és én támogatlak téged, mert rengeteg tudást kapsz érte cserébe, amiket itt nem értsz el és gyakorlatiasabb is.

Tehát, a következő brókereket hasonlítottam össze, ABC sorrendben: Binck Bank, Captrader, Concorde, Degiro (HU), Erste Netbroker (Online), eTORO, Flatex, Interactive Brokers, KBC Equitas, Lynx, OTP Értékpapír, Plus500, Portfolio Online Tőzsde, Random Capital, Revolut, Saxo Bank, Tradestation és Trading 212. Ezekből új az etoro, a Flatex holland számlája, ami év elején még ingyenes volt, és egyébként a holland számla jóval olcsóbb a német anyaszámlánál, a Plusz 500 és Trading212.

Miért ezeket választottam? Úgy látom ezek a leggyakoribb szereplők, amiket használtok.

A következő táblázatban láthatod az eredményeket, amit le is tölthetsz innen Excel formában: Bróker összehasonlítás 2020 – Pénzügyi Fitnesz. A kép kattintásra megnövekszik!

Alább nem fogok minden apróságra kitérni, inkább csak a fontosabb tételeket, a trendeket említem meg.

.

Ezeket a tulajdonságokat néztem meg

.

Számlavezetési díj

Ez tipikusan kelet-európai hozzáállás volt, fizetned kell, hogy náluk használhasd a pénzed. Világosan látszik, hogy nyugaton van ingyenes számla. Én egyrészt emiatt és kereskedési költségek miatt, másrészt az elérhető részvényválasztékért kerestem külföldi brókert.

Inactivity fee

Ez az egyik leggonoszabb díjtétel ami csak létezik, de ez csak az én véleményem. Megbüntetnek azért, mert nem termeled nekik a jutalékokat. A Saxo Bank híres számomra a hat havi 100 dolláros költség miatt.

Annak aki most keveredik ide először, Az IB-nél ez havi 10 dollár, vagy nincs ha van ennyi kereskedési jutalék, vagy csak 10 dollárra egészítik ki a kevesebb a kereskedési jutalékod. Tehát például a hónapban 5 dollár költséged volt a vételekből, akkor még 5 dollár inactivity fee-t kell fizetned. Viszont vannak ez alól kivételek! Ha 25 évesnél fiatalabb vagy, 10 dollár helyett csak 3-mat kell fizetned, 2000 dolláros számlaméret alatt viszont 20 dollárt (azért gondolom ez sem fordul elő gyakran) és a lényeg, hogy 100000 dolláros számlaméret felett nem kell ilyen díjat fizetni! Tehát azt mondanám, hogy az elterjedt vélekedéssel szemben nem 20 millió forint felett éri meg igazán az IB számlája, hanem 30 millió forint felett. Lehet, hogy első hallásra soknak tűnik a 100000 dollár, de úgy látom, hogy ez egyre gyakoribb magyar körökben is.

Withdrawal fee

Ezt is ugyanúgy meg kell fontolni, hiszen egyszer majd elviszed a pénzed a brókertől és nem mindegy mennyit kell fizetni a pénz kivételéért. Nos, ebben az Erste a legdrágább, de Concorde-nál nincs felső határ. Nyugaton általában havi egy visszautalás ingyenes.

Minimum számlaméret

Eleve az egyik fontos paraméter, hogy egyáltalán nyithatsz-e számlát. Mekkora a minimális összeg amit el kell helyezned ott? Általában nincs ilyen összeg, ahol van, ott is olyan alacsony, hogy fel se merül ez a probléma.

Kereskedési költségek

Külön vettem a kereskedési költségeket Magyarország, USA, Európa (ha nem volt külön jelezve akkor Németország), Anglia és Kanada piacain. Nem fogok most minden tételre kitérni, csak a furcsaságokra.
A Concorde költségei messze kiemelkednek. A Erste és a KBC követi őket.
Aztán látszik, hogy mindenki hazai pályán erős, de most már több ingyenes kereskedési lehetőség is van. A magyar piacon a magyarok a nyerők.

1000 $ Apple vásárlás ára (2-3 db)

Mivel az a tipikus tranzakció, hogy Átlag Béla néhány száz, vagy durván ezer dollárért vesz részvényt alkalmanként, egy kicsit gyakorlatiasan gondolkodtam és megnéztem mennyibe kerül megvenni 6 db Apple részvényt. Ez durván ezer dollár.

Osztalék jóváírás díja

Általában nincs díja az osztalékok jóváírásának, de azért aki erre alapoz az ne nyisson számlát az Erste-nél és a Portfóliónál (a kettő majdnem egy és ugyanaz más név alatt). Az IB-nél utána kell járni az európai osztalékoknak és sajnos a a Concorde is sújtja a külföldi cégek osztalékait 1%-os díjjal.

Alszámlák, TBSZ?

A Degiro-n kívül minden magyar brókernél lehet, ők nem foglalkoznak TBSZ számlával.

Befektetővédelem

Ha a brókernek kedve támadna elsikkasztani a pénzed, milyen kártérítésre számíthatsz? A magyar esetekben, ideértve a KBC-t és az Erste-t is előkerül a szokásos BEVA védelem a 100 ezer euróval. Viszont fontos megnézned a dolgot, mert lehet, hogy például az értékpapírok csak 20 ezer euróig vannak biztosítva. Azért az nem sok.
Az IB, több milliárdos cég és nem hiszem, hogy ezzel gond lenne, de Európában az angol számla miatt csak 50 ezer fontig biztosított. Egyébként a Lynx és a Captrader használ hasonló megoldást és 30 millió dollárig biztosítottak.

Háttér

A pénzintézet háttere az egyik legfontosabb kérdés. A KBC és az Erste csoportok hatalmas mérete kiváló hátteret jelentenek. Aztán a Saxo Bank, Binck, Captrader, OTP banki mivolta is szuper. A többiek esetében annál jobb minél nagyobbak és minél több országban vannak jelen. Az IB amerikai, de nagy cég, míg a Lynx már 10 országban, a Degiro 18 országban jelen van.

Származás és Felügyelet

Kihez kell fordulnod, ha sérelmed vagy panaszod lenne? Felsoroltam, mindenki eldöntheti hová szeretne járni esetleges jogi ügyet intézni. 🙂 A táblázatban hibásan szerepel, hogy az IB-nél a SEC a felügyelet, hiszen angol számlád lesz. Ezért ott az FCA a felügyelet.

A fentiek és a táblázat alapján le tudod vonni a következtetéseidet, ha éppen brókert keresel magadnak. Dönts a saját értékrended szerint.

.

Külföldi ingyenes számlák

Egy külön cikkben/videóban fogom elmondani miért nem használom ezeket.

.

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!