Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból, mi történt ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik Trump-ról, Questor-ról, ING-ről, Matolcsy-ról, Uber-ről és Norvégiáról is.

1 A Questor egy vagyont költött szellemekre:
Konkrétan 71 millió forintot költöttek Isteni erőkre, különböző szertartásokra, hogy elkerüljék a lebukást. Az eszem megáll, de komolyan! Ki tudja lehet, hogy működött ha ilyen sokáig húzták… 🙂 Egyébként most március végén volt 3 éve, hogy bedőlt a biznisz; Bokros Lajos ellátogatott Olgához erről beszélgetni, érdemes megnézni az adást!

2 Trump vámháborúba kezdett:
Arról van szó, hogy Kína az egyezményeknek hála mindenhová exportálhatja a kínai árukat, de ha egy külföldi cég szeretné megvetni a lábát Kínában majdnem lehetetlen küldetése van. Kína nagyon erősen védi a saját piacát, míg a saját termékeit mindenhová el szeretné juttatni, ez nem fair. Ez lehet az ügy hátterében. Most védővámokat vetett ki Trump egy sor országgal szemben, ez persze visszaveti a kereskedelmet, Európa is büntet Amerika felé, végén sokan fognak rosszul járni és ez meglátszott a tőzsde teljesítményén is.

3 Már rendelhető az első repülő autó:
Hollandiában gyártják, PAL-V néven fut és inkább emlékeztet egy helikopterre. Pilótaengedély kell hozzá, természetesen. Nemsokára pedig jön a következő modell, ami már csak potom 300 ezer euróba fog kerülni.

4 Matolcsy állítása szerint 2050-re utolérjük Ausztriát:
Korábban még 2030-ról beszélt. Azért ez nagy különbség. Nem tudom te, aki olvasod ezt hogy vagy vele, vannak pozitívumok, de szerintem a versenyképességi, korrupciós, oktatási, bevándorlási, kivándorlási vagy például az átlátszósági kérdéseket nézve távolodunk Ausztriától. Ide évente minimum 40 ezer bevándorló kellene, csak hogy a népességfogyást megállítsuk és akkor még nem beszéltünk a kivándorlásról.

5 Az ING vezér 3 millió eurót kap:
Egy laza 50%-os emeléssel 3 millió euróra növelték az ING vezérigazgatójának, Ralph Hamersnak fizetését. Persze eddig sem volt kevés. Hollandia teljesen felháborodott a döntésen, hiszen vannak jó sportolók akik megérdemlik a világcsúcs fizetésüket, de van-e olyan jó egy menedzser? Kell-e a magyar futball szövetségi kapitánynak 500 milliós fizetést adni ilyen teljesítményért??? Egyébként például ING bankszámlából 10 millió van Hollandiában, tehát a mostani emelése úgy jön össze, ha mindenki banki költségét évi 10 centtel megemelik. Én úgy vagyok vele, hogy járjon neki nyugodtan. Ha az embereknek nem tetszik, legyen olyan tudatosak és menjenek más bankhoz, mindjárt meggondolja az ING a dolgot! Másrészt pedig, ha minden flottul megy a cégnél akkor lehet. Sajnos azonban pont múlt héten jött a hír, hogy 3 millió bankkártyás fizetést kétszer vontak le a számlákról, fel kellett függeszteni a rendszert amíg kijavították a hibát. Hoppá… Egyébként a hatalmas kritika miatt visszavonták a fizetésemelést.

6 A CEU Bécs felé terjeszkedik:
Bécsben nyitna új kampuszt a CEU. Nem véletlen, hogy keresik a bővülés lehetőségét és nem véletlen, hogy külföldön. Nagyon szomorú. Ez Magyarország legjobb egyeteme, több kategóriában is a világranglista élén jár és azon kell dolgozniuk, hogy Bécs felé nyissanak. Azt mondta Bécs polgármestere: Bécs, mint egyetemi város számára az együttműködés a CEU-val az évszázad lehetősége.

7 Szamurájkötvény:
10 év után újra japán jen-alapú államkötvényt bocsátottunk ki. A kamata durván 0.37 %, futamideje 3 év és 70 millárd forint értékben adtuk el. Ugye az államadósságon belül egyre csökken a deviza adósság, idén már 20% alá mérséklődik és az országnak jól jön, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben ilyen olcsón jut forráshoz.

8 Könnyített CSOK:
Ezzel az egész CSOK-kal nem értek egyet, hiszen a piacon a lakásárak pontosan a CSOK támogatás összegével meg is nőttek, de most megkönnyítik a hozzájutást. Csak nem választások lesznek?

9 Mindenki az űrbe menne:
Putyin az orosz választások előtt jelentett be nagy terveket a Holdraszállással és a Marssal kapcsolatban, aztán Jeff Bezos is vagyona jelentős részét a naprendszer megismerésére áldozná. Egyébként Jeff-nek, az Amazon alapítójának van egy Blue Origin nevű cége, ami nemrég nagyon sikeres rakétakísérletet hajtott végre. A rakétájuk sokkal jobb hatásfokú, mint a Space X rakétája. Éljen a szabad piaci verseny!

10 Az Uber autója halálos balesetet okozott:
Erről bővebben kifejtettem a véleményem itt.

11 Norvégia energia pozitív városa:
Norvégia bővítené az oslói repteret, a nemrég átadott terminál a világ egyik legzöldebbje. Azonban ez nem elég, egy egész várost építenének a reptér mellé, ami nagyon okos, nagyon környezetbarát, energia pozitív lenne. Azért fontos erről beszélni, mert ilyet csak akkor kezdenek tervezni, ha van mivel, ha van hozzá technológia. Lehet megújuló energiára alapozni. Magyarországon már beszélni sem nagyon lehet róla, úgy érzem a helyzetet, mintha gyerek lenne mindenki az országban, apuci pedig megmondja, hogy ez lesz és kész!

12 A Facebook már majdnem elvesztette az értéke negyedét, ez úgy 100 milliárd dollárt jelent:

Facebook Pénzügyi Fitnesz

 

kellemes húsvétot pénzügyi fitnesz


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!