Úgy éreztem le kell írnom a gondolataimat a napokban felmerült félelmekkel kapcsolatban. Vajon csak azért félünk nagyon, mert olyan szituációkról van szó amiket nem tudunk uralni, vagy tényleg jogos a félelem?

Ha valaki még nem hallotta, megtörtént az első olyan halálos baleset amit önvezető autó okozott (szinte biztos) és a Facebook-nál sincsenek biztonságban az adataink.

Jogosan félünk vagy sem? Észre kell venni, hogy a világ változik körülöttünk és ezt egyre gyorsabban teszi! Tipikus jelenség, hogy az ember jobban fél attól amit nem ért vagy azt hiszi nem tudja uralni a helyzetet. Legismertebb példa amikor valaki jobban fél a repüléstől mint az autózástól, pedig nyilván a repülés biztonságosabb. De ha a repülő zuhanni kezd, nem tehetek semmit. Így is van, de szerinted mit mond a sok tízezer autóbalesetet szenvedett ember évente? Nem vettem észre, nem tehettem semmit, gyorsan mentem… Az csak illúzió, hogy uraljuk a helyzetet. A legtöbb hiba emberi hiba, nem a gép hibázott.

Hajlamosak vagyunk jobban félni attól is amit a média sugall. A média pedig kattintásvadász, profitvadász ipar, nem arról híres, hogy tudományosan korrekt lenne. Ismét elővehetném a repülést is, de inkább előveszem az eszetlen oltásellenességet is, vagy azt, hogy mennyien félnek egy nukleáris katasztrófától (Szinte mindenki fél, pedig átlagosan kevesebb, mint 1 ember hal meg ebben évente. A kórházakban ismert MRI képalkotást is ezért nem NMRI-nek hívják.), mennyire félünk a terrorizmustól (100-200 ember hal meg emiatt évente, miközben csak az USA-ban évente 11000 embert lő le egy másik amerikai), vagy mennyire félünk a cápáktól (max. 6 ember hal meg emiatt évente világszerte, míg csak Amerikában 35 áldozata van a kutyáknak, 50 a méheknek és akkor még nem beszéltünk a nagyobb állatokról.) Tiltsuk be a kutyákat? Az olvasóra bízom a választ.

Az a helyzet, hogy az önvezető autók itt vannak. A jelenben. Nem értjük a működésüket, nem tudjuk befolyásolni a vezetési módszerüket, ráadásul rengeteg ember munkáját elveszik. Viszont pont az emberi faktor mellőzése teszi őket biztonságosabbá és több profitot termelővé. Nem kellene elhamarkodottan betiltani őket, még csak egy hosszú átállási folyamat elején tartunk. A régi rendszert megszüntetni a fejekben több generációig is eltarthat. Balesetek a jövőben is lesznek, a fejlődésnek mindig is voltak áldozatai. Ez elkerülhetetlen. Szabályozásra is szükség van, de nem hiszem, hogy félnünk kellene.

Jim Carrey Facebook Pénzügyi Fitnesz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Facebook pedig, tessék elfogadni, abból él, hogy eladja az adatainkat. Mindent amit megosztunk, fényképezünk, lájkolunk egy adathalmaz részévé válik és reklám céljára felhasználható, szűrhető. Amikor ott regisztráltunk elfogadtuk ezt, önként és ingyen. A probléma tehát valójában nem a Cambridge Analytica-ban van, hanem a Facebook rendszerében. A közösségi oldalak a felhasználókat rutinosan trükkökkel ráveszik olyan információk átadására, amiről a felhasználók nem is tudnak. Most éppen a politikai szál miatt ez a hír nagyobb rúgást kapott, de kizártnak tartom, hogy emiatt széles tömegek fogják otthagyni az első számú közösségi oldalt.

Úgyhogy amire igazan szükség lenne a cím megválaszolásához, az inkább bennünk keresendő mintsem az Uber-ben vagy a Facebook-ban. Volt idő amikor az internetes cégekkel vagy vasútrészvényekkel kapcsolatban is buborékok, majd válságok alakultak ki, de ezt az emberi viselkedés okozta, nem maga az internet vagy a vasút technológia volt a hibás. Képesek vagyunk-e mi emberek saját véleményt formálni? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni egy változó világhoz? Képesek vagyunk-e megnézni a miérteket, kritikusan hozzáállni egy kérdéshez? Észrevesszük-e és hagyjuk-e, hogy médiacégek vagy kormányok kommunikációja eltorzítsa a világképünket? Ha ezekre a kérdésekre megfelelő választ adunk, az eredeti témával sem lesz problémánk.

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!