Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az ezüstről, a kriptovilágról, Harry Potterről, az olajról és a nyugdíjról is.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ohio és a bitcoin

Megígértem, hogy beszélek erről, hát ezzel kezdem. Ohio-ban lehetővé tették, hogy az átlagember bitcoin-nal fizethessen adót. Viszont nem legalizálták a bitcoin-t fizetésre, csak hallgatólagos engedélyt kapott, tehát a bitpay rendszere először átváltja dollárra és azt fizeti be adóként. Más államok is ezen dolgoznak. Nézz utána a híreknek, mert a legtöbb hírportál ebből csak annyit ír le, hogy lehet bitcoin-nal adót fizetni!

Q de jó lesz!

Ha már a kripto témánál tartunk, nagyon szomorúan láttam, hogy megjelent az Initiative Q (tudom, hogy ez most még nem blokklánc alapú) és magát pénzügyi tanácsadónak nevező emberek arra biztatták a követőket, hogy regisztráljanak a linkjükkel. Most nem megyek bele a részetekbe, de te tényleg azt gondoltad, hogy ha megadod a neved és email-címed akkor milliomos leszel? A dolog egyébként több sebből vérzik. Kérlek legyen józan eszetek és ne higgyetek az ilyeneknek és az ilyen „tanácsadóknak”!

Bitcoin zakó

Visszakanyarodnék a bitcoin-hoz, hiszen végre áttörte a 6000 dolláros lélektani és támasz szintet lefelé és hatalmas zuhanásba kezdett. Benézett 4000 alá és azóta kicsit visszahúzták. Szerintem a következő szint a 600 kell legyen, de nemsokára beszélek a bitcoin-ról egy picit. Nem kell sok idő ahhoz, hogy elmondjam miért nem lesz belőle pénz. De természetesen a blokklánc technológiát támogatom! És van még egy hírem ezzel kapcsolatban, de erről nemsokára beszélek!

Olaj a tűzre

Ami még nagyot esett az az olaj árfolyam. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az amerikai cégek sokkal hatékonyabban tudnak termelni és óriási mértékben növelték a kitermelést. Ők még 30 dolláros árfolyamon is nyereségesek és ez fáj a szaúdi üzletnek! Rád bízom a véleményt, de talán nem véletlen ez a helyzet, hiszen Szaúd-Arábia éppen készült rálépni az amerikaiak lábára, mivel kínai pénzért is adna el olajat. Márpedig az egy újabb szög lenne a dollár koporsójába.

Olaj a gazdaságra

Pár nappal ezelőtt a FED elnöke meglepte a piacot. Októberben még azt mondta, hogy a kamatszint messze van a normális/semleges állapottól (tehát emelni kell), most viszont azt mondta, hogy már éppen ez alatt vagyunk. Tehát, ahogy pár hónapja felvetettem, úgy néz ki a kamatemelés lassulni fog, el fog húzódni, ami továbbra is segíti a részvénypiacot és Trump-ot.

Annak aki nem érti miről van szó, röviden elmagyarázom. Bővebben láthattál már videót arról miért fontos a kamatszint, hogyan hat a gazdaságra, hogyan hat a csökkenő és az emelkedő kamatszint a gazdaságra. Ahogy a csökkenő kamatok és a pénzpumpa serkentették a piacokat, még buborékokat is képeztek, ugyanúgy a kamatemelés és a pénz kivonása rendszerből ennek ellenkezőjével jár, és valószínűleg ezt láttuk októberben-novemberben amikor a részvénypiac zakózott. Ez nagyon egyszerű.

Nyugdíjkötvény

Nem egészen váratlanul robban be a hír, hogy valószínűleg az állam beszáll a nyugdíjpiacra egy állampapíros megoldással. Egyrészt ez jó neki, hiszen szeretne a saját devizájában eladósodni, szeretné ösztönözni a megtakarítást és látja, hogy problémás a nyugdíjhelyzet. A mi szemszögünkből nézve én nagyon összeráncolom a homlokom. Értsük meg tulajdonképpen mi a kötvény vagy állampapír!? Hitelt adunk az államnak, aki azt kamatostul visszafizeti. Ha az állam ösztönöz minket, hogy hitelt adhasson, akkor az valami kedvező konstrukció lesz. Még nem tudjuk milyen, de valószínűleg kedvező kell legyen. Honnan lesz pénze ezt a kedvező kamatot (hogy egyszerűsítsünk) kitermelni? Valahonnan lesz rá pénze, de az állam pénze a mi pénzünk! Valakitől el kell majd vennie, hogy odaadhassa a kötvényeseknek. Nagyon kíváncsi vagyok honnan lesz rá pénz, mik lesznek a részletek…

Börtön

Egy korábbi JP Morgan trédert börtönbe küld az ügyészség, mert manipulálta a nemesfémek, különösen az ezüst piacát. Az elítélt azt vallotta, hogy ezt a technikát ott a bankban tanulta, mindennapos dolog volt számára és a felettesei tudtak a gyakorlatról, sőt. Azt tudni kell, hogy ha kicsit beleásod magad az ezüst világába biztosan találkozol azzal, hogy a JP Morgan lefelé manipulálja az árfolyamot, miközben maga folyamatosan vásárolja az ezüstöt (mondjuk valószínűleg ügyfelei megbízásából). Több ilyen per indult már a bank ellen, most ismét bebizonyosodott a gyanú. Ha egyszer lezárnák ezt a manipulációt az nagyon jó hatással lenne az árfolyamra, valószínűleg. Erről hamarosan beszélek.

Bulvár

  • A Warner Bros és a Holland Királyi Pénzverde összeállt és Harry Potter 20. évfordulója alkalmából készítettek egy különleges, mágikus érmét 🙂
  • Megszületett a HIVATALOSAN első génmódosított baba, erről már beszéltem itt.
  • Most már ismerjük a közalkalmazottak kirúgásának körülményeit is…
  • Az Amazon is belép az online egyetemek világába.

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek novemberben. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!