Beszélgettem egy jót Jim Rogers-szel nemrég. Igyekeztem tanulni tőle a buborékok pszichológiájáról, hogyan fektet be, milyen befektetési hibákat vétett, mit tart befektetésnek, a dollárról, az aranyról, milyen országokba és eszközökbe érdemes ma fektetni, mit gondol Oroszországról, Kínáról, Japánról, az adósság problémáról, egy közelgő válságról beszélt, hogy fog kinézni a világ 20-30 év múlva, miért érdemes utazni, hogyan lehetünk jobb befektetők.

Most megosztok három érdekes részletet ebből, de ha a teljes interjú magyar fordítására vagy kíváncsi, vagy olyat is szeretnél tudni, ami az interjúban nincs benne, akkor mindezt megtalálod a Patreon oldalamon sok más tartalommal együtt. Holnap megosztom a videót, de most lássuk például miket taníthat Jim Rogers.

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

.

1 Buborékok pszichológiája:

Tetszett a megfogalmazása, a kiegészítés ehhez a témakörhöz. Azok, akik a buborék ellen fogadnak általában pénzt vesztenek vagy el lesznek törölve, és aztán azok, akik a buborékra fogadnak lesznek eltörölve. 🙂

A legjobbak a 25-26 évesek, ők nem tudnak semmit a buborékokról, azt hiszik ez normális, azt hiszik nagyon nagyon okosak és sok pénzt fognak csinálni. Az olyanok, mint ő, az tapasztalt rókák, pedig azt mondják, Figyelj, ez őrület! De a 26 évesek sosem láttak ilyet, azt hiszik okosak, szépek. Tehát egy buborékban szükség van 26 évesekre.

Beszeltünk egy korábbi hibájáról is, ahol teljesen igaza volt, az adott részvény áresésére fogadott, de túl korán, mert nem gondolta mennyire vakok az emberek és sokkal tovább vették a részvényt, mint o azt lehetségesnek gondolta. És egyébként a money management-je sem volt rendben, ezert mindent elvesztett. Aztán a piac visszaigazolta, hogy igaza van.

Az egyetlen dolog, amit tehetünk, olvashatunk róla, visszamehetünk a történelemben, sok buborék volt már, sokan írtak róla, csak tanulj erről.

.

2 Szeret olcsó eszközöket venni, de hogyan definiálja azt mi olcsó?

Ha egy iparág pénzt veszít és minden cég csődben van, vagy majdnem csődben van, nem változott a helyzet évek óta, az általában az olcsóság jele. Valószínűleg alacsony P/E hányadosuk van és hasonlók, a szituáció mondja meg neki. Emlékezz az interjúra Rick Rule-lal, ő is beszelt az iparág vergődéséről.

Csak azért, mert lát egy országot, ahol semmi nem történt egy ideje, talán olcsó, de ez nem jelenti, hogy meg kell venni, mert még ott maradhat. Talán sokáig nem változik a helyzet. Csakúgy, mint például az urán helyzet jelenleg, ha a Rick Rule párhuzamra gondolok. Ha befektettél Magyarországba 1956-ban, olcsó volt, de nem kerestél pénzt, mert nagyon nagyon sokáig nem történt semmi. Találnod kell valamit, ami változik és pozitív. Ez a változás fog segíteni sok pénzt keresni. Szerencsére, ha olcsó és tévedtél, nem fogsz sok pénzt veszteni, de ha igazad van és pozitív a változás talán kereshetsz rajta.

.

3 Ne fektess olyan dolgokba, amiket nem értesz igazán.

Ez is egy olyan szabály, amit mar ezerszer hallottal, és tudom, hogy akik nézik ezt a csatornát okosabbak, de Átlag Béla nem tartja be. Gyorsan szeretne meggazdagodni, olyan csatornákat követ, ahol jó kis tippeket kap, és látszólag működik a dolog. De ha valami változik, nem feltétlen negatív irányra kell gondolni, akkor sajnos nem tudja megítélni mit tegyen, mert nem érti igazan az adott termek, eszköz alapjait.

Legtöbbször az árfolyamnyereség lebeg a szeme előtt vételkor, ez a legfontosabb faktor, amikor a befektetés sikerességet megítéli. Legismertebb példa a részvények, erről nem is beszelek. De például az ingatlan, vagy főleg az állampapírról sokat beszeltem.

Jim azt mondja: Dönts magad, ne hallgass valakire a tévéből, youtube-ról, az internetről, fektess abba, amihez te értesz, saját magad! Csak így fogsz túlélni és sikeres befektetővé válni. Ha azt mondanám, hogy csak 20 befektetésed lehet életedben, óvatos lennél, nem hallgatnál forró tippekre, nem ugornál bele abba, amiket az interneten láttál és valószínűleg sikeres befektető lennél.

Tehát összefoglalva jó kis interjú volt, Jim kedves ember és én is akkor tanultam az interjúból igazan, amikor szinte szóról szóra átvettem az egészet, akkor vettem észre a nagy igazságokat. Ebben a mai világban főleg szükség van erre! Ha szeretnél több ilyen tartalmat, nyomj egy lájkot és kérlek oszd meg ezt mindenkivel! Ne hagyd magad átverni!

.

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!