A Patreon-on márciusban megosztottam egy tanulmányt, melyben leírtam, hogy a portfólióm egy részéből árupiaci területre fektetek. Milyen szektorokat gondolok alulértékeltnek és miért, milyen jelei vannak ennek? És még azt is megmutattam milyen részvényeket veszek vagy vennék.
Szerettem volna egy igazán hozzáértővel is beszélni a kérdésről, ezért kértem fel egy interjúra Rick Rule-t és most megmutatom az interjú néhány tanulságát.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Kezdőknek gyorsan egy kérdés. Mi az az árupiac?

Árupiaci termékek az olaj, a nemesfémek, kakaó, urán, réz, stb.És természetesen vannak erre szakosodott cégek, amik ezt kiszolgálják, például bányák, olajkitermelők, olajfinomítók, malmok, vezetéképítők.

.

1 Miért vágtam bele?

Mert attól diverzifikáció a diverzifikáció, ha olyan elemeket pakolunk a portfólióba, amik másként mozognak, másként viselkednek különböző helyzetekben. És az árupiac ilyen, nagyon ciklikus szektor, nem feltétlen akkor van a csúcson vagy a mélyben, mint az S&P500 index. Ezt néhány ábra jól szemlélteti is egyébként.

Tehát, ha jól csinálja az ember, és ehhez szembe kell menni a tömeggel, akkor is tud pénzt keresni, amikor a hagyományos piacok nem szuperálnak nagyon jól. Ehhez van szükség a válságok pszichológiájára és Rick jó példákat hozott.

Egyéb okok még az alacsony kamatkörnyezet, a a nemesfémek szerepe, hogy milyen teljesítményt várhatunk a hagyományos piacoktól a következő 10 évben, hogy csak párat említsek.

.

2 Az alacsony ár megoldása az alacsony ár

Ezt az olaj példáján beszéltük meg, mert néhány héttel korábban az olaj ára negatívba fordult. Ha kialakul egy olyan helyzet, amikor egy termék piaci ára jóval alacsonyabb az előállítási költségnél, akkor annak előbb-utóbb vége kell legyen, az ingának vissza kell lengenie. Mert ha szükségünk van arra az adott termékre, akkor az alacsony ár miatt az iparág megbetegszik, a verseny veszteseket és nyerteseket hoz létre, de nem veszíthetjük el az iparágat, és ez feloldja az árkonfliktust. Persze előbb utóbb, ilyen helyzetek hosszú évekig simán eltarthatnak. Ezért az alacsony ár megoldása az alacsony ár, az olaj árfolyama sem maradhat ilyen alacsony szinteken az örökkévalóságig.

.

3 Warren Buffett tanításai

Eszembe jutott miért áll a készpénz a Berkshire Hathaway-nél és nagyjából idéztem neki WB egy mondását ezzel kapcsolatban és bizony felhozott néhány iskolapéldát  tőle. Például, hogy nem szabad hülyeséget csinálni, néha jobb várni a pénzeddel míg kialakul a megfelelő helyzet és akkor kell befektetni. WB ezt egy baseball hasonlattal is leírja.

A piacok rövid távon szavazógépek és az érzelmek befolyásolják, míg hosszú távon számítanak a fundamentumok. Ezért kell tudni egy részvény értékét és azt összevetni azzal milyen árat ad éppen a piac, ami egyébként lehet szinte bármi. Így lehet pénzt keresni.

A legtöbb ember az árra fókuszál és ha emelkedett egy részvény, akkor vesz belőle. De aztán az árfolyam eshet és olyankor eladnak. Magasan vesznek és alacsonyan adnak el. Ezzel szemben úgy érdemes egy részvényre nézni, mint egy pénztermelő gépezet és ha miután megvetted, tovább esik az árfolyam, még örülnöd is kellene, hogy még többet tudsz venni belőle. Ha nem így van, meg se kellene vegyed a részvényt!

.

Beszéltünk még pénzkezelésről cégértékelési szempontokról, az ezüstről és a kérdéseitekről is, de ezt majd holnap. Az interjú nagy részét holnap közzéteszem, ha magyarul szeretnéd olvasni és megnézni az ábrákat, akkor a Patreon felületén megteheted.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!