A karácsony a szeretet ünnepe, kéne legyen. Ezzel ellentétben, a való életben legtöbbször azt hallom, hogy idegeskednek az emberek, meg kell felelniük másnak, felül kell múlni a másikat és ez persze oda is vezet, hogy rengeteg pénzbe kerül. Többet költünk a karácsonyra, mint szeretnénk. Hogy lehet ezen változtatni? Mit lehet tenni? Ebben próbálok segíteni.

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

https://www.youtube.com/watch?v=cxwVcrpW_00

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

.

Az angolban van egy remek mondás, „not having a plan is planning to fail”. Ha nem készítesz tervet, akkor a bukásod tervezed. Ez az elv itt is érvényes. Nézd meg, hogy mi szokott tetszeni a karácsonyban és mi nem?! Ebből készíts tervet! Az előbbiekből többet kell csinálni, utóbbiból kevesebbet.

Néha érdemes ismételni, hogy igenis lehet pozitív változást elérni, de meg kell próbálni. Remélem, hogy ez a cikk/videó motivál ehhez. A következőkben mutatok néhány példát ehhez, némelyik ellentmond a másiknak, azt válaszd, amelyik rád illik.

Akár két részre is bonthatjuk,

.

A lelki oldal

A karácsonyfával nem az utolsó napokban bajlódunk, amikor mindenki rohangál, hanem december elején áll a fa. Segít a hangulaton is és nem zavar, hogy korábban elszárad. Nordmann-fenyőt igyekszem venni (az én esetemben az Ikeából, de ennek okairól majd később), aminek nem annyira hullik a levele.

Főleg, ha ilyenkor több szabadságod van, szokássá alakíthatod a két saját napot, vagy csak egyet. Nem hogy rokont nem látogattok, de még a telefont sem veszitek fel. Abban az időben akár meg is tervezhetitek a következő évet, megnézhetitek mi ment jól és mi mehetett volna jobban idén. Ez az, amit a sikeres befektetők csinálnak, ezzel kapcsolatban két videóm is volt, itt és itt.

Miért ne rendelnél ennivalót? Ez ritka dolog, jól esik, mosogatni sem kell, rengeteg időd marad másra. Ezt például az én szüleim generációja nehezen fogadja el, hát nehezen fogadja el.

Ehhez kapcsolódik, hogy ne másnak próbálj megfelelni, ha ezzel van problémád.

Ajándékot készíthetsz magad is, millió ötlet van az interneten, sok hobbi bolt van kellékekkel, szalvéta képek, karácsonyfa díszek. Készíthetsz magad sampont, testápolót, fotót vagy lekvárt mindenkinek. Milyen jó a saját lekvár vagy saját karácsonyfa dísz! Ez még árban is jobb lehet egyébként. Én például a tesómtól kaptam nem is tudom hány éve általa készített karifa díszeket és amit a gyerkőcei festettek, azóta is nagy örömmel tesszük ki őket a fára. Vagy kapni kis elektronikai csomagokat, amit én forrasztottam össze.

Ha az a gond nem tudod mit vegyél, beszéljétek meg, hogy legyen lista.

Akár elmehettek kirándulni is, senki nem mondta, hogy kötelező otthon maradni.

Süthettek, főzhettek együtt, figyeljetek egymásra.

.

A pénzügyi oldal

Ha unod a hetedik parfümöt vagy tusfürdőkészletet, eleged van abból, hogy látványos ajándék kell, ha csak azért veszel meg valamit, mert méltó ajándék, netán hitelből kéne ajándékot venned (ezt sose tedd!), a karácsony rengeteg pénzedbe kerül, ha a karácsonyról elsők között az jut eszedbe, hogy sokat kellett költeni, akkor ne tedd. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, hidd el, teljesen rendben van, ha nem teszed.

Beszéljétek meg, hogy csak az kapjon ajándékot, akinek nincs saját keresete, vagy 14 éves kor alatt, tehát a gyerekek. Felesleges ajándékokra költeni és felülni a fogyasztói társadalom vonatára. Nem szabad bedőlni, vagy a mindenféle ügyes marketing trükköknek. Beszélhetnénk arról, hogy a ma feleslegesen kidobott pénz mennyibe kerül hosszú távon, de erről majd később.

Ha unod, hogy olyan ajándékokat kapsz, amit soha nem fogsz használni, vagy unod, hogy nem tudsz értelmes dolgot venni annak, akinek mindene megvan, és minek neki már a 46-ik üveg drága bor vagy whisky, akkor is van megoldás. Üljetek le és beszéljétek meg, hogy ez a  problémád. Hamar ki fog derülni, hogy a szeretteid mást várnak el tőled, mint ami a te fejedben van.

Ezzel a néhány ponttal már letudod a költekezés egy jó részét. Választhatod az időt a pénz helyett. Ez alatt azt értem, hogy a fizikai ajándék helyett, ami felesleges lenne, beszélgess egy jót az illetővel. Ez az, ami egyébként is hiányzik ebben a közösségi médiás világban. Mikor beszélgettél egy jót a nagy rohanás közepette?

 Vagy megbeszélhetitek, hogy az ajándékoknak legyen felső ár limitje. Ezzel mindenki pénzt takarít meg és segít a megfelelési drága ajándékok problémáján is, de a legjobb az lenne, ha nem is kéne ajándékot venni.

Természetesen előre meg kell határoznod mennyibe fog ez neked kerülni. Oszd el azt a pénzt ajándékokra, étkezésre. Ezt előre meg tudod tervezni. Egy kis időt kell be kell fektetni ehhez, de megéri! Ne lépd túl a keretet és nem fogsz bánkódni azon hogy másoknak akartál megfelelni és mindez mennyibe került!

Egy nagyobb ajándékról nem kell feltétlen lemondani, fogj össze a testvéreddel és vegyetek meg együtt valamit a szüleiteknek.

Receptes oldalakon pedig ezer recept van olyan ételekkel, amik kiválóak, mégsem kerülnek sokba. Mondjuk a palacsinta nem egy eget verő költség és akár reggel készíthetek palacsinta hóembert, vagy más költeményeket, csak a képzelet szab határt. Én sokkal szívesebben látnék erről képeket a Facebook-on, mint az “idilli” ajándékokkal megtömött dizájnos karácsonyfás képeket (ha nézném a Facebook hírfolyamot :D).

.

A példa

És gondolj bele, hogy ezekkel a következő generációnak is példát mutatsz. Ha a gyereked az idegeskedést, a megfelelési kényszert, a pénzköltést fogja látni, akkor ő is azt fogja csinálni később. Ha az együtt töltött idő fontosabb, akkor jó eséllyel ő is ezt viszi tovább! Ezzel és ehhez kívánok neked előre is nagyon boldog karácsonyt!

.

Nos, remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!