A karácsonyi hangulat megőrzése érdekében egy olyan témáról szeretnék beszélni, amire kezdő befektetők legyintenek, tapasztaltabbak pedig elismerően bólogatnak, hogy Péternek igaza van…

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Év végi befektetői teendő

És ezt már elmondtam korábban a „Mit csinálnak most a sikeres befektetők?” c. videóban, de most szeretnék kicsit gyakorlatiasabban beszélni róla.

Év végén, vagy év elején érdemes magunkra szánni egy pénzügyi napot és átgondolni hol állunk és hová tartunk, mi sikerült és mi nem, mit lehetne változtatni? Ugyanis, ha nem adunk magunknak időnként visszajelzést, könnyen rossz irányba haladhatunk.

.

A saját példáim, digitális minimalizmus

Számomra idén az egyik ilyen cél volt, hogy végre összegezzem a gondolatokat és megírjam A falevél c. könyvem. Emiatt nem volt videó egy ideig év elején.

Aztán a digitális minimalizmus felé is nyitottam, és erről már érdemes pár mondatban beszélni, érdemes ösztönözni titeket is erre. Ez nem azt jelenti, hogy minden programot törlök a számítógépről, a telefonról és többé sohasem nézek rá a tévére, Facebook-ra, hírekre, de te sokkal tudatosabban használom ezeket.

Ugyanis észrevettem, hogy a hírek, gazdasági hírek olvasása, állandó követése lefáraszt. Képben akarsz lenni a pénzügyi területen, ez rengeteg időbe kerül, a fejed tele lesz zajjal és azt meg kell szűrni, miközben ez szinte semmilyen pozitív hatással nincsen a befektetői életünkre. Ezért szüntettem meg a havi híradókat. (Lehet, hogy más formában majd visszatér, de ez volt az oka).

A média állandóan bombáz hírekkel és célja, hogy befolyásoljon rövid távon és cselekvésre ösztönözzön, de ezzel ellentétben a portfóliód piszkálása, állítgatása, a részvényekből való ki-be ugrálás biztosan ártalmas számodra. Hasonlóképp az olyan videók, hogy hogy fektess be idén vagy most, szóval rövid távon. Ennek nem sok értelmét látom.

Ez ellen úgy lehet védekezni, ha nem figyelsz oda a hírekre. Én idén alig látogattam meg az egyik legnépszerűbb pénzügyi hírportált, amit egyébként is is egyre inkább negatívnak és kattintásvadásznak írtok le.

És sokkal tisztább a fejem, nincs annyi zaj, és nem megy el rá a kukába rengeteg időm.

Ami pedig a közösségi médiát illeti, továbbra is fontos része az életemnek, de nem mindegy, hogy hogyan és mennyit használom. Ott függök-e rajta, állandóan csekkolom a friss posztokat, követem az ismerőseim gyerekeinek szülinapi képeit? Ha igen, akkor valójában én vagyok a Facebook terméke, hiszen engem használnak reklámozásra.

És tudni kell, hogy a Facebookon azért nem lájkoltam a nyaralós képeid, mert nem is láttam. A Facebook ugyanis nem azt mutatja meg nekünk a hírfolyamban, amit látni szeretnénk, hanem azt, amiről a Facebook gondolja, hogy fontos. Nem arról van szó, hogy nem érdekel a nyaralós képed, hanem nem is láttam azokat, mert a Facebook inkább egy vitaminos reklámot mutatott, amihez hasonlóra hetekkel azelőtt kattintottam. Érted már miért vagy te a termék?

Ezért a Facebookot én szeretném felhasználni, szinte csak a Pénzügyi Fitnesz oldalt és azok üzeneteit néztem, az ismerőseimből összeállított hírfolyamra rá sem néztem idén, bocs. Nincs sok értelme, mert úgysem azt látom, ami nekem fontos. Mennyi időt spóroltam ezzel? Nem beszélve arról, hogy a más rengeteg teendőm miatt ezek segítenek abban, hogy a családommal is tudjak foglalkozni…

Tehát tudatosan kell használni a közösségi médiát és el kell kerülni, hogy te legyél a termék. Eleve nincs sok app a telefonomon, de tudok kommunikálni veletek általa. A jövőben pedig még inkább közelednék a digitális minimalizmushoz. Ez nagyon fontos, kevesebb zaj, kevesebb rossz érzés a nagyon sok energiába kerülő és kevés sikert elérő posztok miatt, vagy éppen a tisztánlátás a gazdasági hírekkel kapcsolatban.

.

Egyéb ötletek

 • Ez nagyon személyes kérdés, de egyéb ötlet lehet még megválni a tévétől, ami azon túl, hogy pénzbe, még napi 4-5 óránkba kerül.
 • Ha már a karácsonynál tartunk, ne vásárolj mindenkinek drága ajándékot, nem azon múlik a dolog, tojd le az elvárásokat!
 • A jövedelmed egy kis részét dedikálhatnád arra, hogy pénzügyileg fejlődj, könyveket olvass, konferenciákra járj. Nekem bejött!
 • Elérhetsz magasabb fizetést a munkahelyeden vagy válts állást.
 • Válassz olcsóbb biztosítást és spórolj vele pénzt.
 • Élj takarékosabban, például fogj vissza a drága társasjátékokból vagy méregdrága objektívek vásárlásából.
 • Indíts vállalkozást, vagy egy új terméket! Én is ezt fogom tenni.
 • Készíts egy táblázatot arról havonta mennyi osztalékot kaptál az évben.
 • Számold ki a nettó vagyonod!
 • Írd össze a céljaidat pénzügyi szempontból…
 • Röviden, nézd meg hol állsz, merre szeretnél haladni és ha nem jó az irány, változtass valamin!

Ezzel kívánok nektek kellemes karácsonyt és boldog új évet!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!