Úgy döntöttem, hogy mégis előrébb hozom a koronavírussal kapcsolatos helyzetről szóló videót. Szeretnék segíteni, mert annyi emailt kapok, nem tudok most tucatjával válaszolni levelekre, egyébként írtam a témáról a Patreon-os klubban és a Facebook oldalon is. Most összefoglalom hogyan kellene viselkedned, emberi és befektetési szempontból.

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az emberi oldal

Azon dolgoznak az országok, hogy nem is feltétlen kevesebb megbetegedés legyen, de ezek időben ne gyorsan következzenek be, hanem elcsúszva, különben a nagy tömeg miatt összeomlana az ellátás. Ezért maradnak el a rendezvények, ezért kell kezet mosni, iskolák zárnak be, nem kell sorolnom az intézkedéseket… Jobban tudjátok, mint én.

Szóval kevesebb lesz a kapcsolat, kicsit antiszociális viselkedésre van szükség, úgy látom főleg a humánus kapcsolat is kevesebb. Szükség lesz a türelemre is. Ilyen hírek jönnek, hogy Ausztráliában valami háziasszonyok összevesztek a maradék wc papíron. És képzeljétek itt Hollandiában sem igazán lehet wc papírt venni. Itt már 1000 felett jár a fertőzöttek száma.

Mondjuk én nem értem mi a gond, van wc papírom fiat pénz formájában! 😀 Remélem sokan értitek miért mondom ezt…

Kezdenek itt is kiüresedni a polcok az áruházakban. szóval csak arra tudlak kérni titeket, hogy maradjatok emberségesek, ne ítéljünk el senkit a betegsége miatt, önmagában az állampolgársága miatt, a vírus nem nézi ki milyen állampolgár. Te sem szeretnéd, hogy a külföldön levő magyar betegeket leírják azért, mert magyarok, ugye?

Hogy mennyire terjed a betegség, az már rajtunk is múlik, ahogyan az is, milyen társadalomban élünk, milyen „politikai” előítéleteket használunk egy orvosi kérdésben. Ezt mindenképp megfontolnám.

.

Ami a befektetéseket illeti

Először is nem szabad pánikba esned. Érzelmek által vezérelve cselekedni rossz befektetési döntésekhez vezet. Mielőtt pánikolnál gondold át mi a pénzügyi célod, miért választottad azt a befektetési stratégiát, bármi legyen is az. Hogyan szolgálja ez a célod, miért vettél annyi részvényt vagy mást bele? Számít-e az árfolyam rövid távon? Ha nem tudod megválaszolni ezeket, akkor ezen kellene dolgoznod.  

Sajnos a vírus miatt leállások lesznek és vannak, ez megtépázza most az árfolyamokat, ez remélhetőleg csak pár hónapig tart. Ami most a tőzsdén zajlik, az a normális üzletmenet része.

Ha még nem tudod, akkor most mondom. Nem a rövid távú zajra, főleg nem a kattintásvadász pénzügyi médiára kellene odafigyelned. Ezek mind érzelmileg megpróbálnak befolyásolni, ebből van a pénzük, ha te ki-be ugrálsz, piszkálod a dolgot, spekulálsz erre-arra, hallgatsz a tippekre. Ezért nem jó olyanokra sem hallgatni, akik nem függetlenek a médiától. Az a legjobb, ha kikapcsolod a számítógépet, mert teljesen felesleges azt nézni. Emlékezz a digitális minimalizmusra!

Amire oda kéne figyelned, az a befektetési folyamatod. Például, van már figyelőlistád, amiket megvennél egy bizonyos áron? Elérte a célárat az a részvény? Igen? Akkor elkezdheted csipegetni. Nem tök mindegy ki mit mond a piacról és a várható eseményekről? Nem eleve úgy tervezted meg a portfóliód, hogy nyugodtan tudj aludni? Hogy azt később ne kelljen piszkálni?

A Klubban találsz erről bővebb információt, egy egész előadást, hogyan kellene a válságálló portfólióról gondolkodnod, a részvényekről, a folyamatról, mennyi részvényt tarts és miért, példákkal…? Nagyon jó olyan visszajelzéseket látni, hogy aki ezeket az anyagaimat feldolgozta sokkal tisztábban látja mit kell tennie, csak ajánlani tudom.

Az is legyen meghatározva, hogy miért adsz el egy részvényt. Ha az nem következett be, akkor minek cselekednél? Ha tovább esik az árfolyam még többet vehetsz a kedvenc eszközödből. Úgysem lehetséges előre látni mikor lesz a mélypont, de ha valamit nagyon leáraztak és nagyon kilengett az inga, akkor lehet csipegetni.

Ha részvényekbe fektettél, akkor az időtávod minimálisan 10 év, de inkább minimum 20. Ilyen időtávon pedig biztosan jönnie kell legalább egy válságnak. Akkor miért lepődünk meg rajta? És még nincs is igazán válság… Ha a grafikonra tekintek,

akkor azt látom, hogy ez már egy szemmel látható korrekció. Semmi másról nincs szó. Most pedig már biztosan el lehet kezdeni vásárolni, és ne hallgass senkire, aki megjósolja mekkora esést fog okozni ez a megbetegedés. Nekem is vannak számaim, de azt is leírtam, hogy senki nem tudja, ha véletlen eltalálod csak szerencséd volt. Ha pisztolyt tartanál a fejemhez azt mondanám, hogy még tovább eshet a piac, de az is világos, hogy a központi bankok MINDENT meg fognak tenni ez ellen! Leírtam azt is miért.

Valaki írta, hogy kezdi a gyakorlatban látni a likviditásról szóló videóm. Igen, már gőzerővel dolgoznak azon, hogy legyen likviditás és százával pumpálják a milliárd dollárokat a piacba. Szerintem el fognak kezdeni részvényeket is vásárolni. Ezért nem szabad erre figyelni, senkinek nincs varázsgömbje, hanem inkább a befektetési folyamatra kell koncentrálni és kikapcsolni a befolyásoló médiát! Nemsokára pedig lesz egy videósorozatom, ahol jobban elmagyarázok nagyon fontos dolgokat és kivételesen most mondok néhány részvényt, ami számomra már vonzó, de fogalmam sincs hogy neked, hogy a te portfóliódba érdemes-e venni (megtalálod a videóban).

Addig is vigyázzatok magatokra és másokra! De csak akkor, ha olyan országban szeretnétek élni, ahol mások is vigyáznak rátok. 

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!