Elég sok minden történt az elmúlt hónapokban ami a pénzügyi rendszert illeti. Veheted ezt a videót egy hírcsokornak is monetáris témában. Korábban beszéltem már arról, hogy a dollár vezető szerepe változni fog, az adósságprobléma óriási, szó esett az aranyról, ezüstről és hiperinflációról.

Aztán szünetet tartottam míg megírtam A falevél c. könyvet, amiben az egész egy történetté állt össze, egy keretrendszerré, történelmi perspektívába helyezve, sok referenciával alátámasztva és elmagyaráztam a jeleket, amik jöhetnek és hogy ezek mit jelentenek. A Klubban pedig további anyagok is előkerültek.

Most pedig ott tartunk, hogy az eddig elmondottakat és leírtakat egyre inkább beigazolódni látom. Ti is külditek a jeleket, amik beleillenek a képbe. El szeretném mondani milyen friss események történtek, ezek hogyan illeszkednek a modellembe és hogy szerintem milyen irányba haladunk. Mi az amit megtakarítóként és befektetőként nem lehet mellőzni! Mindjárt megérted miért adtam azt a címet ennek, hogy a monetáris reset már elkezdődött.

.

Nézd meg nyugodtan videós formában, több képpel illusztrálva:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Rendben, de mi az a reset?

Azt szögezzük le, hogy most nem fogok mindenre hivatkozást adni és minden fogalmat elmagyarázni, azt már megtettem korábban. Azok számára, akik most kapcsolódnak be a történetbe mondjuk el gyorsan: mi az a reset?

Ugye az országok egyre nagyobb adósságot halmoznak fel. Az USA adóssága hivatalosan huszon-pár trillió dollár, de 125 trillió a jövőbeli tartozás mértéke és ez 200 fölé szóródik. Mit lehet tenni?

Megszorítunk és visszafizetjük? Ezt felejtsük el. Igazából nem is kell visszafizetni, elegendő most csak a kamatait fizetni és elérni, hogy tovább tudják görgetni. De ez is egyre inkább megoldhatatlan feladatnak látszik.

Olyan megoldás is lehetséges, hogy egyszerűen azt mondják nem fizetik ki és kész.

A másik az, hogy olyan pénzzel fizetjük vissza, ami sokkal kevesebbet ér és igazán ez az, amit hosszú évtizedek óta csinálnak. Az egész pénzügyi rendszer hitelre épül, a tízezres fedezete egy másik tízezres. Bizalmon alapszik, hogy értéket adunk a pénznek. A bankok is nyomtatják a semmiből, kamatot viszont szednek érte, és lényegében a kormány mondja meg mennyit ér a pénz.

Ennek részleteibe most nem megyek bele, de az ilyen pénzeket hívják fiat pénzeknek és eddig minden ilyen rendszernek vége lett, sok száz alkalommal, mert csak újabb és még több pénzzel működnek, de előbb-utóbb elfogy a bizalom és a pénz elveszti azt a maradék értékét is, ami van neki. Világosan megmutattam, hogy ez a mai devizákra is igaz, az elmúlt évtizedekben a dollár is elvesztette értékének 97%-át ebben a folyamatban.

Amikor aztán bedől a rendszer, nem fenntartható már, elvész a bizalom, akkor az adósságokat visszafizetik értéktelen pénzzel és a gazdaság újraindul, új szabályok kellenek, ilyenkor a pénz általában nemesfém fedezetet kap a bizalom érdekében, majd ismét kezdődik előről a ciklus. Ez az újraindítás a reset.

Nem tudom mennyire jóslás ez, de ha megnézem a jelen helyzetet nem látok más utat, mint elértékteleníteni a dollárt, az eurót, a forintot és új alapokra építkezve újrakezdeni a rendszert. Mindent, de mindent el kell égetni, ami fiat pénzen alapszik és az új rendszert egy válság keretében még megmentésként is el lehet adni az embereknek.

.

A politikai csapda

Az a kérdés mikor következik ez be? Ez egy folyamat, ami eltart egy jó ideig és most abban a fázisban vagyunk, amikor ezt próbálják elhúzni, eltolni, halasztani ameddig lehetséges. A FED nem engedheti összeomlani a tőzsdét, akkor a nyugdíjrendszer is összeomlana, nem engedhetik meg, hogy kivond a pénzed, egyre több új hitelt pumpálnak a rendszerbe és közben leértékelik a pénzt.

Ez már a monetáris végjáték szakasza, amiben vagyunk. Nem tudnak leállni a lazítással, nem emelhetnek kamatot, mert becsődölne minden, és ha növekedést szeretnének látni a politikusok, akkor egyre mélyebbre kell ásni magukat a gödörben, amiből már nem tudnak kimászni most sem.

.

Egyrészt keresletet generálnak és ezzel inflációt gerjesztenek, erre szolgál az egyre alacsonyabb kamatszint és az egyre könnyebb hitel.

Másrészt pedig korlátlanul tudnak pénzt nyomtatni és ha növeljük a pénz mennyiségét a rendszerben, akkor az beépül az árakba. Arra fognak ösztönözni, hogy elhagyd a készpénzt és költs. A bankban negatív lesz a kamat, a reálkamat mindenképpen, így nem fogod ott tárolni, hanem elköltöd olyasmire, amit értékállónak gondolsz. Ilyenek a reáleszközök. Még nem tartunk ott, de ehhez kapcsolódóan megmutattam hogyan viselkedett az ingatlan, a részvény és az arany hiperinflációban és miért.

.

A minden lufi

És gondolj bele. Mondtam már, hogy 17 trillió dollárnyi kötvény forog negatív kamattal, és ez még csak a kezdet. Reálértelemben ennél sokkal több kötvény fizet negatív hozamot. Beszéltem már az elkobzás papírjairól, szerintem egyre több embernek fog leesni, hogy átverik. Ki akar majd negatív hozamú kötvényt venni, ha mellette még a pénzt is leértékelik??? És még a hivatalos infláció sem stimmel, az emberek 95%-a mégis azzal számol, mert nem nézik például ezt a csatornát.

Már most is pénznyomtatással vettek és vesznek a központi bankok állampapírokat, a végén már csak ők fogják megvenni az összeset. Nyomtathatnak amennyit akarnak, mi tudjuk, hogy ez értéktelen pénz, az ebből épített eszközök, erre alapozott kötvények is értéktelenek. A sok és túl könnyű pénzből felfújt lufik sem érnek sokat, hiába érzed magad gazdagabbnak a drágább házad miatt.

De ezt elfelejtjük, megszédülünk. Pont a napokban láttam egy interjút Robert Schiller-rel, aki elmondta, hogy a válság utáni viselkedést, amikor látjuk a hitel problémáit elfelejtettük és visszatért a 2006-os viselkedés, azt hisszük az árak mindig csak növekedni fognak, sőt a piac lényegében az 1929-es szintekhez hasonlóan el van szállva. Pontosan ezt is szeretnék elérni, a folyamatos növekedést, emiatt nem omlik össze a piac, de meddig lehet ezt fújni?

Egyszer ez a lufi, benne a kötvénypiaccal, mint vezető lufival egyszer ki fog pukkanni. Történelmi példával megmutattam, hogy a rengeteg pénz nyomtatásával nem lehet valódi értéket teremteni. A következő években valószínűleg tesztelve leszünk erre.

.

Bankos vészjelzések

Miért beszélek most erről? Nézzük a friss történéseket. Augusztusban volt egy FED találkozó és Mike Carney konkrétan azt mondta, hogy a dollár idejének vége, le kell cserélni azt, hosszabb távon új játékra van szükség. A fiat rendszernek tehát vége és le kell értékelni azt. Ettől úgy leestem a székről!

És egy ilyen kaliberű ember nem állhat ki csak úgy és mondhat ilyet, nem hirtelen felindulásból ír 22-23 oldalas beszédet, nem is állították le közben és azóta sem rúgták ki. Tehát ez csak akkor lehetséges, ha a háttérben ez le volt beszélve, folynak erről egyeztetések. És maga a FED ilyet nyilván nem mondhatna el, hiszen azonnal bedőlne a piac, mindenki szabadulna a dollárjától. De ő elmondhatja.

Aztán ott van a JP Morgan bank, ami a nyáron a leggazdagabb ügyfeleknek küldött egy levelet, melyben leírják, hogy a dollár elsősége meg fog törni, nem látnak rá okot, hogy ez fenntartható lenne, Kína nagyon jön fel és javasolták, hogy az ügyfelek felezzék meg a dollár kitettségüket és vegyenek aranyat.

.

Mikor hallottál te egy Wall Street banktól ilyet, hogy csökkentsük a dollár kitettségünket? Ez valami hatalmas vészkiáltás kellene, hogy legyen!

És ott van más ismert arc is, a BlackRock. Az egyik vezetőjük cikkében leírja, hogy ez a monetáris végjáték, ilyenkor leértékelik a pénzt, ír a pénznyomtatásról és az inflációgerjesztésről, negatív kamatról, és hogy ilyenkor olyan eszközöket kell venni, amit nem lehet nyomtatni. Mi már nem lepődünk meg, ilyen az ingatlan, a részvény és az arany… Pontosan erről beszéltem én is. Ha tudsz angolul, olvasd el ezt a cikket!

.

Devizaháború, arany

Olvasni a devizaháborúról is, én is beszéltem róla. Most az zajlik, mindenki szeretné leértékelni a devizáját, hogy segítse az exportját és könnyebb legyen fizetni az adósságát. De ha mindenki szeretné leértékelni senki nem fogja tudni a másikhoz képest.

Itt jön képbe az arany. Ezért ment már hetvenvalahány devizában rekord magasra az ára. Elmondtam korábban, hogy ha az arany ára emelkedik, akkor nem az arany erősödik, hanem a dollár gyengül.

Most már nagyon sok felől olvasni pénznyomtatásról, monetáris lazításról, eszközvásárlásról, és az arany árával kapcsolatban is egyre magasabb célokat hallani. Beszél erről már Ray Dalio, Mark Mobius és David Rosenberg is és sokáig lehetne folytatni a sort. Ez utóbbi 6 perces interjúja nagyon jó, ha tudsz angolul nézd meg.

Bár előkerülnek ezektől az emberektől is jövőbeli árfolyamok, szerintem teljesen mindegy, én sem tudom hol lesznek ezek a jövőben, fél év múlva, egy év múlva. Senki nem tudhatja. Csak annyit mondhatok, hogy sok energiám van a puzzle darabkák gyűjtésében és amikor összerakom a képet, akkor az a további masszív növekedés irányába mutat.

Hát ezért van ez, az okos pénz már rajta van az ügyön, (az ezüstnél elmondtam, hogy mikor szeretnél venni, amikor az okos pénz a kitermelési ár közelében, vagy amikor már mindenki számára nyilvánvaló lesz?) most jönnek majd az intézményi befektetők, nyugdíjalapok, akik szintén nem akarnak majd olyan államkötvényt venni, amin veszítenek. De borítékolható, hogy nagyon sok pénzt fognak veszíteni. Az utca embere pedig már főleg ezután fog beszállni, magas árfolyamoknál, 2-3000 dollár körül vagy felett.

Most ott tartunk, hogy majdnem minden devizában rekord szinten van az arany, kivéve Amerikát. Ők is próbálták gyengíteni a dollárt, Trump már öt percenként ezt twitteli :), részben erre szolgál a kamatcsökkentés is. Ez még nem sikerült, de mivel más devizákkal szemben nem tudnak nagyon gyengülni, ezért marad az arany, valószínűleg a következő időszakban az arany ára dollárban is rekord szintre fog emelkedni és aztán tovább és tovább. Nem fogok meglepődni rajta.

.

Ők már veszik évek óta!

És nézd csak meg közben mit csinálnak a központi bankok? Veszik az aranyat. Elmondtam, hogy tavaly annyit vettek, mint 50 éve soha. Nézzük csak meg, mi volt 50 évvel ezelőtt? Az 1960-as évek vége. És mi történt akkoriban? Pont egy pénzügyi rendszer váltás előtt álltunk, hiszen 1971-ben hagytuk el a nemesfém fedezetet és a hetvenes évekre óriási infláció volt jellemző.

Tehát most is további pénzgyengítés és infláció várható a modellemben. Igyekeznek tovább csökkenteni a kamatszintet amíg csak lehetséges. Most éppen az EKB is ezt tette, megírtam, hogy ez várható. A FED is kamatot csökkentett.

Emiatt még tovább nőhetnek az árak, de te ne érezd gazdagabbnak tőle magad. Hiszen az a pénz nem ér annyit, mint korábban. Ezért kerülünk nominális zavarba, ezért kerülhető el hivatalosan a recesszió is. A pénz nagyon manipulálható és közben az értéke csökkenni fog. Még drágább lesz az ingatlan, még alacsonyabbak lesznek a kamatok. A buborék fog ettől egyre nagyobbra növekedni.

A központi bankok mindent meg fognak tenni azért, hogy elkerüljék a recessziót, pénzt nyomtatnak, eszközöket vesznek, likviditást biztosítanak. Ezzel természetesen pusztítva a pénzünk értékét!

.

Az éjszakai kamatszint

Múlt héten pont nyaraltam, pedig milyen érdekes hét volt! Megtudtuk mi az a repo market és hogy a FED elvesztette a kontrollt! Ez röviden azt jelenti, hogy a bankok minden éjszaka pénzen kell üljenek, meg van határozva, hogy mennyi fedezetet kell biztosítaniuk. Egymás közt ehhez esténként kölcsönvesznek némi pénzt, ez teljesen normális ügymenet. De most nem volt már meg a bizalom köztük és nem volt elég fedezet. Ennek a kamata olyan 1.75%-on van, de most felment 10%-ra is! Tehát ha 10%-os kamatot fizetsz, akkor adok neked pénzt.

Ez hasonlít a 2008-as pánikhoz és bizalmatlansághoz. Na ekkor lépett közbe a FED és mondta, hogy akkor ő naponta 75 milliárd dollárt ad a bankoknak, hogy legyen likviditásuk, hogy finanszírozni tudják a napi működésüket! Megáll az ész. Enélkül nem működne a bankrendszer, a pénzügyi rendszer! Hogy tudjuk hová tenni ezt a számot, a QE3 program úgy indult, hogy havonta 40 milliárd dollár, ez pedig naponta 75 milliárd! Ekkora a baj! A FT cikkéhez jó címet választottak: Ez emlékeztet arra, hogy vakon repülünk…

.

A nyereségből arany lesz

Amiről még beszélnünk kell, az a bankok általi arany vétel és a zöld QE.
Szeptember közepén kaptam egy linket is, amely világosan leírta, hogy a FED kifizeti a nyereségét a tulajdonos bankoknak, akik ebből aranyat vesznek a dollár ellen, a dollár tartozás ellen.

Ez is amellett szól, hogy az arany valóban megőrzi monetáris szerepét és a pénzeket, a dollárt monetáris értelemben az arannyal szemben értékelik le. Tehát miközben azt mondják minden remek, a gazdaság erős, közben kamatcsökkentésért kiáltanak, új pénznyomtatásba kezdenek, lélegeztetőgépen kell tartaniuk a piacokat, a bankrendszer működését és ez mind leértékeli a pénz, a megtakarításod értékét, inflációt gerjeszt és ők közben veszik az aranyat, mert tudják, hogy ez nem tartható fenn a végtelenségig.

.

Zöld QE program

És ha ez nem lenne elég érdekes hír, szeptember elején felmentem a FED blogjára és megtaláltam a következő cikket.

.

Ez egy összefoglalója annak az irodalomnak, ami a központi bankok szerepét taglalja a klímaváltozással kapcsolatban. Konkrétan leírja, hogy jöhet egy úgynevezett zöld QE program, green QE.

Ez azt jelentené, hogy iszonyat mennyiségű pénzt nyomtatnak és a bankoknak adják, amivel ők zöld alapokat hoznak létre, ezeket aztán zöld beruházásra lehetne fordítani. Az ilyen zöld kötvényeknek alacsonyabb a kamatuk a nagy vételi erő miatt, ezért a cégek is szívesen veszik majd és abból energiahatékonyságra költenek.

Mike Carney a videó elejéről is említette, hogy egy Facebook-Libra szerű pénzt lehetne nyomtatni. Namost a Libra az szerintem a közhiedelemmel ellentétben nem kriptopénz, hiszen az egy fiat pénz kosár. De olyan már létezik és SDR-nak hívják.

Tehát könnyen el tudom képzelni, hogy rengeteg SDR-t fognak nyomtatni és azzal likviditást teremtenek. Ezt úgy adják el, hogy ezzel megmentjük a világot a klímakatasztrófától, ez a nemes cél, sokakat meg lehet nyerni vele,

.

de ez csak ürügy és a háttérben a pénzügyi rendszer megmentése a cél, vagy hogy annak bedőlését minél későbbre halasszák.

A könyvemben én is felvetettem, hogy egyrészt sok pénzt lehet nyomtatni egy háború miatt (gondoljunk az Irán-USA-Észak-Korea háromszögre), vagy egy sokkal nemesebb cél érdekében, a globális felmelegedés megállítása érdekében. És itt van, tessék, beleillik a modellembe, visszaköszön az IMF blogján. Azt is leírtam, hogy az első lépés ehhez az lesz, hogy az SDR értékét nagy gyakorisággal fogják meghatározni a jelenlegi heti gyakoriság helyett. Kíváncsi vagyok ez mikor fog teljesülni.

A politikusoknak pedig egy álom, rengeteg pénz érkezik, az be lesz fektetve, növeli a GDP-t, és közben hígítja a meglévő pénzt, így tovább rontja az értékét. Mint a fáról lehulló falevelek… Ha belekezdenek, az segíteni fog első látszatra a gazdaságnak, pénzpiacnak és monetáris szempontból, de közben gondolj arra, hogy ez a pénz rontja a megtakarításod és végül ezzel a könnyítéssel sem fognak tudni leállni, sőt az a legmeglepőbb, hogy ezzel már nem is akarnak, ez a pénzcsap stabilan velünk maradna! És bár a bolygó elbírja mindenki szükségletét, de az igényeit már nem, ezért se hidd el egy percig sem mi a valódi cél ezzel!

.

Összefoglalás

Összefoglalásként azt mondhatom, hogy a világ pénzügyi rendszere átalakul, a dollár elsősége lassan megszűnik, Kína jön fel, a devizákat leértékelik, az arany és a nemesfémek ára várhatóan nagyon emelkedni fog a következő időszakban, a végjátékba érkeztünk és ennek része a pénz elértéktelenítése, az alacsony és negatív kamatok, hogy nem engedhetik összeomlani a piacokat, de mi tudjuk, hogy ez nem tartható fenn a végtelenségig.

Ebből a rendszerből pedig csak akkor van menekvés, ha alapjaitól kezdve újat építenek, ami nem az egyre több hitelen alapszik, ahol a kormány tartozásáért végül is nem a megtakarítók vagyonának elkobzásával fizetnek. Amikor ennek vége, az a válság nagyon fog fájni. Most már nagy bankok és befektetéskezelők is ajánlják az aranyat legalább a portfólió kis részeként, megvéd a központi bankok politikája ellen.

De nem, én sem tudom a jövőbeli árfolyamokat, nem tudom mennyire jóslás ez, de a jelek abba az irányba mutatnak, hogy például az arany árfolyama emelkedni fog és minél erősebben játszanak a központi bankok, annál meredekebben fog emelkedni. És emellett, ha részvényt leértékelve, vagy ingatlant, tehát reáleszközöket tudsz venni az is segít. Hiteled és hitel alapú terméked pedig nem nagyon kéne, hogy legyen. Ennek a logikáját is leírtam és kitértem a bankbetétre és az állampapírokra. Amíg folytatják ezt a politikát, addig ez érvényben lesz. Amíg ilyen cikkeket látok a Bloomberg oldalán, addig érvényben lesz.

Most beszéltünk még az egyre kisebb és negatív kamatszintekről, a JP Morgan és a BlackRock üzenetéről, hogy a likviditás hiánya miatt a bankrendszert életben kell tartani, a devizák gyengítéséről, a zöld QE programról, a további monetáris lazításról és hogy ez hogyan hat a megtakarításunkra nézve. Biztosan érdekes hónapok és évek előtt állunk, kitartást kívánok!

Remélem tetszett ez az összefoglaló! Ha így van segíts te is azzal, hogy megosztod ezt a videót másokkal, nyomj egy lájkot alul és ránézhetsz a Klubra, ahol kezdő befektetőként sokat tanulhatsz.

Végül: nem árulok aranyat, viszont tudást igen. Mielőtt arany vagy más eszköz vásárlására adod a fejed, kérlek tanulj róla, nézz utána magad is ezeknek, értsd meg alaposan!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!