Sorozatunk tizennegyedik részében arról van szó, hogy ha az egész monetáris rendszer alapja a költekezés és a hitel, akkor mi lehet erre a megoldás? Szükség van-e központi bankra? Lehetséges-e a megoldás? Az is csak ideiglenes lesz? Milyen jelei vannak még ennek az eddig említetteken kívül?

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?
 12. Miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban van?
 13. Ezért rossz befektetés az állampapír hosszú távon!

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Milyen probléma?

Abból indultunk ki az előadás elején, hogy az egész monetáris rendszer alapja a költekezés és a hitel. Egyre több a költekezés, egyre több a hitel, egyre több a pénz a rendszerben. Nem nehéz kitalálni, hogy ha ezt meg akarjuk oldani, ennek ellenkezőjét kell csinálni. Ez pedig egy olyan rendszer, ahol a pénzt nem lehet korlátlanul nyomtatni. Ahol nem értéket tulajdonítunk az értéktelen pénznek, hanem önmagában is értéke van, ahol megmutatkozik a pénz árupiaci jellege, ez pedig az elmúlt több ezer évben lényegében a nemesfém fedezetű pénzt jelentette.

.

Lehetséges?

Az aranyfedezetű pénz, vagy nemesfém fedezet, nemesfém konvertálhatóság valamilyen formában pedig igenis visszatérhet. Tudom, hogy sokan azt mondják ez butaság, pedig lehetséges. Az rendben van, hogy a politikusok ezt nagyon nem szeretnek, mert ők költekezni szeretnének. Az arany pedig fiskális szigort jelentene. Az ország nem költekezhetne féktelenül, csak annyit költhetne, amennyi a bevétele, különben kifogy az aranyból, ahogy az történt Amerikával is. Arra sem lenne pénz, hogy Amerika ilyen nagy hadsereget tartson fenn és hogy gyakorlatilag az egész világon jelen legyen, hogy beleszóljon a dolgokba. Az állam mérete is sokkal kisebb kell legyen. Tehát ebből a szempontból azt mondani, hogy visszatér az arany alapú pénz, az eléggé butaságnak tűnik, ezt tökéletesen megértem.

Valószínűleg ez nem azért fog bekövetkezni, mert azt szeretnek, hanem mert ez lesz a reakció a válságra, mert csak ezzel lehetséges visszahozni a bizalmat. Egyszer el fog veszni a bizalom a fiat pénzek iránt, eddig több száz alkalommal így történt, ha csak annyira tanulmányoztad a történelmet, mint én, akkor nem kell megmagyaráznom.

Nézz utána, a pengő után, amikor bevezettek a forintot, az is nemesfém fedezetű volt. Ma is lehetséges megtenni ezt és a dolog praktikus oldalához ajánlom például a The case against 2 percent inflation c. könyvet. Ha szeretnétek, hogy jobban utánajárjak mi módon lehet újra a pénzünk része az arany, szóljatok és megpróbálom.

Ja, közben Matolcsy is azt rebesgeti, hogy az eurázsiai pénz digitális lesz és lesz benne arany. Hmm.

.

A muszlim országok is erről beszélnek, a dollár elsőségének pedig már legalább Carney óta tudjuk, hogy gyakorlatilag hamarosan vége.

Zárójelben megjegyzem, hogy hallottam tőletek a Max Keiser fele “Kína mindjárt bejelenti az arany alapú digitális pénzt és akkor a dollárnak befellegzett” ötletet, de nem szeretnek én addig fel lábon állni… Amin erősen dolgoznak az a kínai CBDC, amiről mar hallottam, hogy lényegében kész és állami dolgozok mar úgy kaptak fizetést. De most nem lehet áttérni az arany fedezetre, mert akkor a rengeteg adósság is aranyban rögzített lesz és akkor nem lehet megszabadulni tőle. Először el kell inflálni az adósságot.

.

Az jobb lenne?

És természetesen egy ilyen pénz nem azt jelentené, hogy stabilak az árak, de a piaci mechanizmusok, a kamatszintek a szabad piacot tükröznék ahelyett, hogy manipuláció által lennének beállítva. Őszintébb lenne. Nem lenne kitéve a pénz annyira a politikusok kedve szerinti költekezésnek. És ha megtakarítanál, akkor a ma félretett 1000 forintodért 30 év múlva is kb ugyan akkora érteket tudsz vásárolni, tehát a pénz értékmegőrző funkciója is működne.

Nincsen semmi szükség arra sem, hogy egy központi szervezet, amit központi banknak hívunk, állítgassa a kamatszinteket. Gondolj bele! Minél nagyobb az adósság, annál magasabb kellene legyen a kamatszint, a megnövekedett veszélyért cserebe. De ma mi a helyzet? Minél magasabb az adósság, állami, privát vagy vállalati szinten, annál alacsonyabb a kamatszint. De ez nem normális, vedd észre és fogalmam sincs mikor, de egyszer ez normalizálódni fog.

Ja, és ne feledkezzünk meg arról sem miért adna ez a rendszer szabadságot nekünk és hogy a mostani miért veszi el a szabadságunkat. Erről pedig nem más, mint WB édesapja írt cikket.

.

Milyen formában?

Hogy ez a pénz már blokklánc alapú lesz vagy nem lehet majd fizikailag beváltani a fedezetet, az már másodlagos kérdés. Szerinted miért írja a Holland központi bank a honlapján, hogy idézek, amikor a rendszer összeomlik, az arany fog stabilitást adni, az adja majd az új rendszer alapját…?

.

Hasonlót mond a német központi bank is. Miért kéri vissza Lengyelország, Szlovákia az aranytartalékot? Hollandia miért költöztette át azt Amszterdamból egy katonai bázisra?

Vagy Kína és Oroszország miért veszi az aranyat? Mert a 2008-as válságban leesett nekik a tantusz, hogy ezután az USA-nak nincs más lehetősége, pénzt fognak nyomtatni, a dollár el fog veszni és ez ellen védekeznek. Fogalmam sincs, hogyan, milyen formában fog visszakerülni az arany a rendszerbe, de arra fogadnék, hogy ez meg öreg korom előtt meg fog történni. Mert majd ezzel lehet visszaállítani a bizalmat, amikor elveszett a fiat pénzek iránt.

És azt mondani, hogy ez a jelen körülmények között nem lehetséges, a történelem ismeretét jelenti. De azt mondani, hogy soha nem is lesz lehetséges, már a történelem ismeretének hiányát jelenti. Szerintem.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!