Sorozatunk tizenharmadik részében arról van szó, hogy hosszú távon miért problémás a vagyonod nagy részét állampapírban tartani!? Milyen érvek szólnak ellene, mi a gond a nyugdíjasok legfőbb befektetési eszközével?

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?
 12. Miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban van?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Milyen probléma?

Tehát, az állampapírokkal kapcsolatban volt egy egész sorozatom, és megmutattam azt is, hogy hiába kapsz magas kamatot az állampapírra, ha lenne ingyen ebéd ebben a nulla hozamú világban, akkor az már be lenne árazva a piacon, ezzel eltüntetve azt. Tehát százalékosan tényleg jobban fizet a magyar állampapír, mind az osztrák vagy a német, de közben mennyit gyengül a forint? Valamint az állampapíros őszinte reklámban elmondtam, hogy az állam is jól akar járni, hosszú távon biztos bukó, de mégis milyen estekben vegyél állampapír? Most egy más aspektusáról szeretnék beszélni, illetve nem is csak egy aspektusáról.

Voltam már államkincsár irodában Székesfehérváron és az ügyfelek átlag életkora durván 60 év volt. Ez nem azt jelenti, hogy baj lenne az életkorral, remélem én is eljutok odáig. De sajnos ez a korosztály nagyon megtéveszthető. A Kisnyugdíjas Klári néni és Csirkefarhát Csaba nagyon bízik állam bácsiban, aki gondoskodik róla, hogy nekik ne is nagyon legyen alternatíva és ne legyen elegendő tudásuk sem ehhez.

Most már nyereményjáték is van: aki magyar állampapírt vesz, nyerhet 50 vagy 100 ezer forintot. Ez ne ma reklám helye, csak mondom, hogy dobják utánad a MÁP-ot! És arról is volt már szó, hogy kicsit furcsának kéne lenni, hogy valaki téged kerget, hogy adj neki kölcsön!

.

Akkor hol van a kutya elásva?

A nyugdíjasok azért tartják állampapírban a kis pénzük, mert biztonságos és magasabb kamatot kapnak, mint a bankban. (Persze azon túl, hogy bíznak az államban, nem bíznak a brókerekben és bankokban, és nincs megfelelő tudásuk sem, de most ezektől tekintsünk el.)

De mit jelent a biztonság? Mi az, hogy biztonságos? Legtöbbször ez azt jelenti a befektetési termékeknél, hogy az árfolyam kevésbé ingadozik, és valóban, szemben a részvényekkel tényleg kevésbé ingadozik. De csak azért használjuk gyakran ezt az kifejezést, csak azért írjuk le a veszélyt az árfolyam ingadozással, mert ez könnyen mérhető, számszerűsíthető.

Hadd kérdezzek valamit! Számít-e nekünk az állampapír rövid távú árfolyamváltozása? Nem számít. Akkor érdemes-e vele foglalkoznunk? Nem. Ha nem érdemes vele foglalkozni, akkor miért adunk neki nagy hangsúlyt? Tehát az állampapír egy fals biztonságérzetet ad, miközben állam bácsi olyan pénzzel fizeti azt vissza, ami egyre kevesebbet ér.

A részvények például hosszú távon és a megfelelő stratégia mellett biztonságosabb, mert az infláció ellen jobb védelmet nyújt. Igen, rövid távon az árfolyam jobban ingadozik, de számít ez nekünk hosszú távon? Nem számít.

Minden befektetési eszköznek megvan a maga sajátossága, többek között ezért fektetünk részvényekbe legalább 10 éves távon, mert rövid távon ingadozik az árfolyama, de minél tovább tartasz egy részvényt, annál nagyobb az esélye, hogy nyersz vele. És ezért nem szabad hosszú távon állampapírba tenni Csirkefarhát Csaba egész megtakarítását, mert bár az árfolyama kevésbé ingadozik, állam bácsi is jó eséllyel visszafizeti, de csak elinflált pénzzel, ezért hosszú távon biztos bukó.

.

Mi a hiba még?

Plusz azért is szeretik az állampapírt, mert likvid, könnyen hozzáférhető. Megmutattam, hogy az állam egy tollvonással átírhatja milyen árfolyamon váltja azt vissza és holnap mondhatja, hogy csak fele pénzt adja oda, ha el akarnád adni. Senki nem panaszkodhatna. De tekintsünk el most ettől.

.

És még?

Azért a kényelemért cserébe, hogy könnyen hozzáférhető a pénzünk, kevesebb hozamot kapunk, amit úgy is felfoghatunk, mint egy brutálisan nagy költség hosszú távon. Ez a liquidity mismatch hiba, a befektetési eszközeinket össze kell hangolni a befektetési időtávval, amiről már írtam, de az anyagaim egy jó része nem szabadon elérhető, elkérek érte egy tényleg csak jelképes összeget.

Az a lényeg, hogy az állampapír nem a hosszú távú befektetés eszköze. Lehet része a portfóliónak, használhatod kiegyensúlyozásra, ha az a stratégiád, megvannak az okai amikor szükség lehet rá, például rövid távon, erről is beszéltem már, Ezzel nincs semmi gondom, de ennek tudatában vagy, ezt már említettem a videó elején. Azt viszont elfelejthetjük, hogy ettől meggazdagszunk hosszú távon. A világ összes országa azon van, hogy leértékelje a devizáját, elinflálja az adósságát, a magyar kormány is. Aki ebben a monetáris rendszerben él és mozog, mind ezt csinálja.

.

Ezt miért nem teszi az állam?

Tehát állam bácsi akkor lenne tökös legény, ha azt mondaná, hogy kedves befektetők, eladunk nektek 1 milliárd forintnyi állampapírt, ami ma X uncia arany értéke és lejáratkor nem a névértéket fizetjük ki, hanem X uncia arany árát. Magyarországon nyilván a 3-5 éves állampapírok kedveltek igazán, de jobban látszik hosszabb idő alatt, 30-50 év távlatában ilyet állam bácsi nem tenne, mert ennyi idő alatt az arany ára jelentősen drágul, hiszen közben elinflálják a pénzt. Ezért fizetik ki lejáratkor a névértéket, ami kevesebbet ér. Ezért nem kötik az aranyhoz, különösen hosszú távon, ezért nem szereti az állam és a központi bank az aranyat, mert tudják ők is, hogy az emelkedő arany árfolyam a haldokló fiat pénz jele, hogy folyamatosan veszít az értékéből és ők ezzel az értékét vesztett pénzzel fizetik ki Klári nénit és Csabát. És azt választották, hogy az infláció legyen olyan alacsony, hogy ne tűnjön fel, ne akarj foglalkozni vele éves, pár éves szinten. De hosszabb távon bizony kifejti hatását. Remélem érthető így mire gondolok.

És most pedig főleg, megnézheted milyen alacsony kamatokat fizet minden ország, Magyarország is adott el éppen negatív kamatú állampapírt, a teljes német hozamgörbe 30 éves is nulla alatt van, a teljes amerikai hozamgörbe is az infláció alatt jár, Hollandia arra büszke, hogy negatív kamattal tudott fél milliárd euróhoz jutni.

Ez a nyugdíjalapok gyilkolása, ja és persze közben az állam megszabja, hogy a nyugdíj megtakarítások egy adott részéből állampapírt kell venni, hogy BIZTONSÁGban legyen a nyugdíjasok pénze. Aha, biztonság, nekik biztonságos, mert biztosan elkobozza az infláció által, csak időt kell neki hagyni…

Szóval a vagyonod hosszú távra állampapírba tenni és a biztonságra törekedni, finoman szólva fals biztonságérzet az itt megbeszéltek miatt. Ennyit mindenképp el szerettem volna mondani az állampapírról.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!