Sorozatunk nyolcadik epizódjában arról van szó, hogy most negatív a kamatkörnyezet, reálértelemben mindenképp. Hogyan vezet ez torz befektetési világhoz, hogyan vesz minket rá arra, hogy nagyon drágán is vásároljunk befektetési eszközöket? Akár még az ár sem fog számítani.

  1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
  2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
  3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
  4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
  5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
  6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
  7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Kiindulási alap?

Mi az, amivel meg lehet magyarázni, hogy nem számít a magas ingatlan vagy részvény árfolyam? Miért teljesen mindegy az árfolyam, akkor is megveszed? Az a helyzet, hogy Európában negatív az alapkamat, Amerikában nullánál járnak, reálértelemben negatív és a várakozások szerint jön a negatív kamatvilág:

.

Miért vásárolunk drágán?

Egy befektetés megtérülését gyakran relatíve nézzük, behelyezzük az aktuális környezetbe, megnézzük hogy a részvények hozama x, de ez csak akkor mond valamit, ha megnézzük mennyi az infláció vagy mennyit hoznak a kötvények/állampapírok. Ben Graham is ezt csinálta az intelligens befektető c. könyvében, ezt tanította Buffett-nek is és ezt csináljuk mi is.

A példa kedvéért, ha te vettél egy lakást 20 millióért és hoz 5-8%-ot, az elég jó az állampapír 1-2%-ához képest. Ha tovább csökkennek a kamatok és az állampapír nullát hoz, akkor ugyanaz a lakás érhet 100 milliót is, mert akkor már csak 1-1.5%-ot hoz, de az is jobb, mint a nulla. Érhet 200 milliót is fél százalékos hozammal, hiszen az is jobb, mint a mínusz 1%.

Érted már? Ezzel is magyarázható, hogy az alternatívák hiánya miatt, a kötvények bukásától tartva a pénz inkább a reáleszközökbe áramlott és áramlik, az intézményi szereplők inkább felvállalták a rizikósabb befektetéseket a biztos bukóval szemben. Erről beszelt Howard Marks is amikor azt mondta, hogy azért veszik meg az alternatív befektetéseket, mert muszáj. Ezért ír Zsiday Viktor is arról, hogy a befektetőknek nem marad más alternatívája a részvények helyett. Ti is azt kommentelitek, hogy ingatlant nem tudtok venni, állampapírt nem jó hosszú távon, maradnak a részvények.

És ha tovább csökkennek a kamatok, akkor az még inkább felboríthatja a világot. Akkor aztán tényleg mindegy mennyi az árfolyam, akkor is megveszed, mert abban bízol, hogy az is hoz legalább valamit. Vagy, ahogy Gyuri megfogalmazta, nem mindegy mennyibe kerül a lakás, ha úgyis értéktelen pénzzel kell azt visszafizetni?

.

Mi lesz fontos a jövőben?

Bármennyi készpénzt is tud termelni egy befektetési eszköz, az felértékelődik egy negatív hozamú világban. Alapból azt mondtam, hogy számomra az a befektetés, ami készpénzt termel, de egy ilyen világban meg pláne ez a helyzet. Ezert írom mar jó ideje a könyvet vásárlóknak, hogy a készpénz áramlás nagyon fontos. Ezzel is magyarázható miért magas vagy miért volt magas év elején a részvények árfolyama, valamennyi hozamot termelnek, és az a hozam egyre fontosabb lesz ahogy egyre csökken majd a kamatszint.

És már egyébként ott tartunk, jut eszembe, hogy bizony az aranynak is elveszett az opportunity költsége. Mert osztalékot vagy kamatot nem fizet, de az árfolyama megy fel, már nem csak buksz rajta (ezt látják a befektetők), már nem is annyira kockázatos tartani, és akkor meg nem beszeltünk arról, hogy egyes urán és nemesfémmel kapcsolatos részvények osztalékot fizetnek. Részben ezért is egészítettem ki a portfólióm egy csokor részvénnyel, amiről beszámoltam itt.
.

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a cikket/videót! Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!