Sorozatunk tizenhatodik részében, az összefoglaló részben megmutatom, hogy valójában a kis üzleti ciklusok mellett létezik a hosszú távú, nagy adósságciklus, és hogy a dollár hol tart ebben. Le fog esni az állad attól, ahogyan ez korábban is megvalósult és megmutatom most mi várható és miért?

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?
 12. Miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban van?
 13. Ezért rossz befektetés az állampapír hosszú távon!
 14. Mi a pénzügyi rendszerünk problémájának megoldása?
 15. Gyakori kérdések az arannyal kapcsolatban

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Szerintem ahelyett, hogy elmondanám újra a sorozat fontosabb elemeit, inkább új információt próbálok hozzátenni. Talán azzal célszerű kezdeni, hogy ez az egész téma nagyon furcsa. Kiállok és mindenféle előjáték nélkül elmondom, hogy a pénzünk semmit nem ér, elveszti az értékét, össze fog omlani a rendszer és ez elég hihetetlennek tűnik. Pedig csak vissza kell nézni a történelemre és rögtön százával láthatsz ilyen ciklusokat.

.

Egy nagy ciklus részesei vagyunk

Ray Dalio foglalkozik nagyon sokat ezzel az utóbbi években és gondoltam pár ábra tőle is a segítségünkre lehet. Nem istenítem, nem értek mindenben egyet vele, vitatkoznék arról mennyire szükséges vagy nem szükséges a jövedelmi egyenlőtlenség, de a monetáris ciklusok témáját elég alaposan körbejárja és megosztja mindenki számára és egyetértek vele. Azt kell észrevennünk, hogy vannak az 5-10 éves hitelciklusok, a kis üzleti ciklusok és emellett van a hosszú távú adósságciklus, ami akár 100 évig is kitart.

.

Ahogyan a 10 éves amerikai állampapír hozamán is megfigyelheted a hosszú felívelést és a 4 évtizede tartó csökkenő trendet.

.

De azt is megmutattam, hogy a kis ciklusokban is válságban csökkentik a kamatszintet, aztán ismét emelik, de már nem lehet olyan magasra emelni azt a következő ciklusban.

Csak zárójelben jegyzem meg, ha tudsz angolul, érdemes megnézned ezt a fél órás interjút, amiben sok apró részlet el van rejtve: Ray Dalio on the Economy, Pandemic, China’s Rise Full Interview

De visszatérve az összefoglalóra, hasonlóképp az államok, adósságai is ciklusokban működnek. A régi bizánci időkben is úgy 50 évente le kellett írni az adósságot, mert akkora terhet jelentett, hogy az már az állam megszűnésével fenyegetett. És azóta számtalan példát találni erre, a görögöket, mongolokat, svédeket, hosszasan lehetne sorolni. Most is ugyan úgy részese vagyunk ennek, csak nem vesszük észre. Amerikában például a 30-as években volt nagy adósságleírás egy hosszú válság keretein belül. Aztán ismét költekeztek és mivel politikusok kezébe adjuk a döntés jogát, ezért ők mindig a hatalom irányába vonzódnak. Megígérnek mindent, csak válasszák meg őket újra.

.

És mit csinál a politikus?

Az adósság pedig növekszik és a politikus mit tud csinálni? Pénzt tud nyomtatni, mert arra van ráhatása. Ha kalapácsod van, minden probléma egy szögnek tűnik. Hát megnövelik a pénzmennyiséget a rendszerben, ahogy az alábbi ábrán is látszik.

.

Szintén Ray Dalio ábrája, de Lyn Alden kicsit aktualizálta a jobb szélét. Tehát, ahelyett, hogy meghúznák a nadrágszíjjat és visszafizetnék az adósságot, megnövelik a pénzmennyiséget. Hogy ez a pénzhígítás digitális nyomtatással történik mint ma, a nemesfém tartalom csökkentésével, mint korábban, az mindegy. Az adóssághoz képes megnövekszik a pénzmennyiség. Egyébként a 30-as évek válsága is azzal járt, hogy leértékelték a dollárt. És a 40-es években a háború miatt természetesen sokat kellett költeni, de akkor is indítottak egy QE programot, akkor nem így hívták, de lényegében az volt, és nagyon alacsonyan tartották a kamatszintet. És ez a 30-45-ig tartó korszak háborúval ért véget, most remélhetőleg megússzuk háború nélkül a dolgot.

.

Emiatt infláció van

Ezzel párhuzamosan ez inflációt is jelent, hiszen a nagy adósság egyik politikusok által kedvelt módja, annak elinflálása. Itt arról van szó, hogy az adós és a hitelező megegyeznek, hogy x pénzt fog visszafizetni az adós. És ez így is történik, de közben az a pénz egyre kevesebbet fog érni. Egyre nagyobb számokat látunk magunk körül, gazdagabbnak érezhetnénk magunkat, de valójában nem vagyunk azok. Van ez a The cost-of-thriving index riport és ez gyönyörűen bemutatja, hogy a családok főbb kiadásaiért egyre többet kell dolgozni. Bizony, az állam nem csodafegyver, amit ő ad, azért valakinek meg kell fizetni és ezért minden évben a vagyonunk vásárlóértékének egy darabkája elveszik számunkra. Ezt pedig olyan lassan csinálják, hogy ne foglalkozzunk vele. De ez a cikk arról szól, mi lenne, ha fenntartanák a nagy költekezést és cserébe célzottam magasan tartanák az inflációt is, hogy ezzel kitöröljék az adósság egy részét.

.

Ezért kellenek a magas eszközárak

Most pedig eljutottunk arra a szintre, amikor az adósság már csak nagyon alacsony, nulla közeli kamatszinten tartható csak fenn, az államnak nagy szüksége van az adóbevételekre, ahhoz gazdasági aktivitás kell, költekezés kell, ez pedig függ az eszközárak magas szintjétől is. És bár minden hozzáértő tudja, hogy ez nem tartható fenn a végtelenségig, de addig csinálják, amíg lehet.

Ezért az eszközárakat magasan kell tartani, különben összedőlne a gazdaság, nem lenne adóbevétel, csőd lenne. Már így is a hátsó ajtón keresztül saját állampapírt vesznek frissen nyomtatott pénzből, már majdnem banánköztársaságról beszélünk. És ha az eszközárak értéke, a nominális értéke! a pénznyomtatástól függ, amiben megegyezhetünk, hogy nagy igazság van, akkor az nem a valós gazdasági tevékenységen múlik. Más szavakkal egyre torzabb lesz.

Ezért van az, hogy ma már minden ötödik cég zombicég, nem tudja fizetni az adósságát, de életben tartják. És egyre inkább morális kérdés lesz mely cégeket tartanak életben. Ma a FED már közvetlen vállalati kötvényeket is vesz, de hogyan döntik el kiét veszik meg? Egyre inkább szocializmus lesz, egyre kevésbé szabad piaci kapitalizmus, ami végül úgyis a versenyképesség romlásához, a gazdaság összeomlásához vezet.

Ezért egyre nagyobb számokat fogunk látni, ami a pénznyomtatást illeti. Mutattam indokokat is hozzá, most éppen a megbetegedés, de utána jöhet a zöld indok is. Nem lepődnék meg a további helikopterpénzen sem, ha azt ismét bevezetnék, nevezzük alapjövedelemnek, QE az embereknek vagy bárminek. Ahogyan a FED-nek jogilag nincs lehetősége ETF-eket, vállalati kötvényeket, részvényeket venni, de szép lassan minden határt átlépünk és megmagyarázzuk. Itt van egy BIS cikk, ami megmagyarázza, hogy Amerikának gyakorlatilag ki kell pénzelnie az egész világ pénzügyi rendszerét, különben összeomlik, de ezzel beáldozza a dollár értékét, mint tartalékdeviza.

.

Szóval nem először volt már ilyen, például az 1719-20-as években ez volt a francia Missisippi buborék. Elfogadták a nyomtatott pénzt valódi pénzként, abból eszközöket vettek, részvényeket, az árfolyam elszállt, de végül nem volt mögötte valós érték és összeomlott. A pénz is az eszközárakkal együtt elvesztette értékét.

Ma annyival másabb a helyzet, hogy fejlettebb technológia áll rendelkezésre és akár bevezethetnek egy kriptopénzt is, ami arra lesz jó, hogy még akár a költekezésünket is irányítani lehessen. Miközben első körben azt kell megoldani, hogy az állam ne fizessen sok kamatot a hitelei után, vagyis nem is elkezdik, de folytatják a kamatgörbe célzást, tehát ők mondják meg mennyi legyen a kamatszint adott időtávokon, ha kell ehhez az egész kötvénypiacot megveszik, hogy kontrollálni lehessen. És még a negatív kamatszintet és az ehhez szükséges kézpénzmentes világot is bedobtam, mint lehetőség, ami szintén azt szolgálná, hogy költekezzünk.

.

A pénz fogalma változik a ciklus során

Arról is szeretnék beszélni, hogy az, hogy mit nevezünk pénznek is folyamatosan változik. Változik az ember fejlődésével együtt is, de a ciklus részeként is! Ray egyébként leírta a hosszú távú monetáris ciklus 6 szakaszát és ott is felfedezhető ez a jelenség.

1 nincs adósság és legtöbbször nemesfém fedezetű, tehát valamilyen értékálló pénz van forgalomban.
2 értékpapírt hoznak létre, ami mögött fedezet van. Ez hamar bekövetkezett Amerikában is és 1933 után bár arany fedezetű volt a dollár, de nem tudtad szabadon konvertálni.
3 erre alapozva egyre több adósság keletkezik.
4 adósság válság, pénz leértékelés következik be, az adósságot nem tudják visszafizetni.
5 Létrehozzák a fiat pénzt, ez már teljesen elválik a nemesfém fedezettől és ezt korlátlanul lehet nyomtatni. Megmutatttam a könyvben, hogy annak érdekében, hogy ezt is elfogadják az emberek, ez nagyon hasonlít a még fedezett pénzhez.
6 Teljes összeomlás és visszatérés a nemesfémekhez, a bizalom érdekében.

.

A végjátékban pedig elvész a maradék érték is

Erről a kamatgörbe célzásról az jutott még eszembe, hogy az ilyen periódusokban, amikor az állam adóssága nagyon megnövekszik és jön a pénznyomtatás, kamatszintek állítása, eleinte ez deflációs, mert a privátt adósságnak is csökkenni kell, ahogy a 30-as évek elején is így volt. De az első pár év után infláció volt, az infláció késve érkezik meg, erről is beszéltem. És amikor már ott az infláció és az állam még mindig alacsonyan tartja a kamatszintet, akkor veszít igazán a pénz az értékéből, akkor nem járnak jól a kötvényesek és az állam akkor tudja elinflálni az adósság jó részét. Nem kell hozzá feltétlenül hiperinfláció, évi 5-10-15% infláció is megteszi egy ideig.

Mára a dollár már elvesztette értékének 98 százalékát, és a maradékát is el fogja veszíteni, mert az egész monetáris rendszer csak úgy tud növekedni, ha egyre több hitel van benne, amit egyébként a bankok is teremtenek a semmiből. Innen ugye még 100%-ot kell elveszítsen, De milyen körülmények közt fog ez megtörténni ebben a világban, a mai helyzetben. Lassú leeresztés lesz vagy hirtelen esés? Sajnos nagyobb esélye az utóbbinak van. De ha nem is úgy, az eddigiekből és a történelmi példákból az következik, hogy a dollár korszakának a végénél járunk. Már csak az a kérdés mikor fogjuk elveszteni a bizalmunkat, mikor lesz egy alternatíva a dollár helyett, hogyan fog ez véget érni. De nem az a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Még egy ábra, ami bemutatja a tipikus ciklust a nagy birodalmak esetében: Először kialakul az új rend, majd béke van, növekedés, produktív adósság növekedés. Egyre több lesz a buborék, növekszik a jövedelmi különbség, komoly probléma lesz az adósság, a gazdaság hanyatlani kezd, pénzt nyomtatnak és hitellel tömik a gazadaságot, ez volt az elmúlt időszakban és hátra van a lázadás és háború szakasza ami adósságeltörléshez és politikai rendszerváltozáshoz, új rendszerhez vezet. A lázadás szakasz miért történik? Mert a pénznyomtatás politikája azoknak kedvez, akik először jutnak pénzhez, a felső 1%-nak. Nő a jövedelmi különbség, a középosztály eltűnik, az infláció miatt nem tud előre jutni. Tisztességtelen versenyelőnyt élveznek a nagyok, miközben a kis cégek mennek a levesbe. Hogy például a 2 millió dollár feletti hiteleseket kisegítik, de ez nem a kis ember és nem a kis vállalkozások megsegítése. Erről szól a holland központi bank egyik legújjabb cikke

.

és ez a karikatúra is. Elgondolkodtató. És hogy a gazdaság a megbetegedés nélkül sem valami rózsás és már lényegében depresszióban vannak, csak nem veszik észre, talán azt sem kell magyarázni.

És akkor mit tehetünk? Ne aggódj, a következő részben a befektetésekről lesz szó. Mit csináljon az ember, ha egy kicsit is érti a monetáris helyzetet? És ha valamit, akkor azt a részt tényleg nem akarod kihagyni!

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!