Sorozatunk tizedik epizódjában arról van szó, hogy bár a hivatalos adatok szerint például tavaly nem volt recesszió Amerikában, de ezt meg lehet kérdőjelezni. Egyrészt a költségvetési deficittel, másrészt a reál-GDP számításával. Hogy van ez?

  1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
  2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
  3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
  4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
  5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
  6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
  7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
  8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
  9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Kiindulási alap?

Persze alapvetően borítékolható az első fel év recessziója a betegség miatt, ez tiszta sor. De lepjünk túl a nyilvánvalón vagy menjünk vissza az időben januárba, februárba! Volt az indexen egy cikk, ami azt taglalta, hogy a valódi infláció sokkal nagyobb a hivatalosnál és ennek még következményei lesznek.

.

Erről jutott eszembe, hogy más adatokkal is lehet javítani a valóságon. Mindjárt a gazdasági növekedéssel.

Ezt a GDP növekedéssel szokták mérni és nagyjából úgy 2% volt Amerikában. Persze ez a hivatalos adat és bár elég lassú, de nem recesszió. A recesszió az, amikor a GDP növekedése egymást követő legalább két negyedévben is negatív. Szóval most 2% a növekedés, de mindezt úgy, hogy közben a költségvetési hiány 5%.

Megint oda lyukadunk ki, hogy a kormány vagy az ellenzék hazudik? Most is ez a helyzet. Hivatalosan a GDP növekszik 2%-kal, de a GDP kalkulálásakor beleszámít a költségvetési hiány is, a kormány költekezése is, legalább a nagy része. Úgy lett 2%, hogy hozzácsaptak 5% költekezést. Most akkor tényleg növekszik a gazdaság?

.

És a reál GDP?

Vagy nézhetjük a reál GDP növekedést is. Vajon csak azért nagyobb a GDP, mert minden többe kerül és ezért nyilván a nemzeti össztermék árcédulája is nagyobb? Ezért szokták a a reál GDP-t számolni, amiből levonják az inflációt. De tudjuk, hogy a hivatalos infláció kisebb a valóságnál és nem is ezt használják, hanem egy money deflator-nak nevezett számot, ami kisebb az inflációnál is 🙂

Szóval fertőző megbetegedés ide vagy oda, anélkül is recesszió van? Azt hiszem megválaszoltam a kérdést, de rád bízom, hogy kimond a választ.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!