Sorozatunk tizenkettedik részében arról van szó, hogy miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban hever? 6 pontot írtam össze.

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy az index V alakban kilőtt. Miért?

.

1 Pénznyomtatás

Az első magyarázat erre az a nyilvánvaló tény, hogy a FED pénzt nyomtat, monetáris lazítás van, kamatcsökkenés, eszközvásárlás. És arra is számít szinte mindenki, hogy ez így is marad. Ezért veszik a részvényeket. Drukkenmiller például szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a FED segítsége működni fog…

Gyakorlatilag a világ összes központi bankja azt mondja, hogy nem akarunk több recessziót látni és mindent megteszünk ennek elkerülésére. A gyerekeink majd ezt butaságnak fogják látni, ha felnőnek és visszatekintenek.

.

2 Nem is a gazdaságot mérjük vele

Az S&P 500 index nem is gazdaságot méri, ezért nem követi le annak alakulását. Inkább a tőzsde szokott függni a gazdaságtól és előre tekint, mi lesz fél év múlva, egy év múlva és azt árazzák be a befektetők. De ma már a tőzsde sokkal nagyobb, és elvált a mögöttes gazdaságtól.

.

3 Az index összetétele

De még ha köze is lenne, az indexen belül eltolódtak az arányok. Gyakorlatilag 5-6 cég teszi ki az index negyedét. Ilyenre nagyon ritkán van példa. Az első 6 cég mérete nagyobb, mint az alsó 280 cég együtt. Mik ezek? Apple Amazon, Google, Microsoft és Facebook.

.

És most a fertőző megbetegedéses helyzetben mit használnak az emberek? Többet lógnak a neten és rendelnek, ez pedig ezeknek a cégeknek biztosan jól jön.

.

4 Vakok vagyunk

Az emberekben benne van a FOMO érzés, nem akarnak kimaradni az emelkedésből. Ezt a ZOOM nagyon jól példázza, hiszen a ZM a Zoom Video Technologies tickerje, amit mindenki elkezdett használni a lezárás alatt. De van egy kínai Zoom Technologies ZOOM tickerrel, ami elektronikai kütyüket gyárt telefonokba. Ez utóbbinak lódult meg az árfolyama igazán 🙂 Sokan nem is nézik igazán mit vesznek, nem vizsgálják meg igazán, tippekre hallgatnak, zoom-ot kell venni, aztán ide jutunk.

.

5 Nem is igazán rajtunk múlik

És van még egy olyan érv, miszerint a kereskedést 80-90%-ban algoritmusok irányítják, bonyolítják.

.

6 Ismétlés

Ezen kívül pedig kicsit ismétlem magam, mert amikor már olyat korrigált egy árfolyam, ahol vonzó lesz a résztvevőknek, akkor elkezdik venni. És a 162-es videóban elmondtam, hogy a részvényeknek csak 8-10%-ot kellene esni, ha kiradírozunk egy évnyi nyereségüket.

.

Mindebből az a tanulság, hogy ne próbálj időzíteni, előrejelezni mindenki tud, de pontosan eltalálni maximum a vak szerencse miatt lehet, konzisztensen eltalálni pedig majdnem lehetetlenség.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!