Sorozatunk tizenötödik részében arról van szó, hogy miért olyan fontos az arany, hogyan kell róla gondolkodni, drága-e már, miért biztosítás, miért nem igazán fontos az árfolyam, miért nem veszek helyette ezüstöt?

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?
 12. Miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban van?
 13. Ezért rossz befektetés az állampapír hosszú távon!
 14. Mi a pénzügyi rendszerünk problémájának megoldása?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Ha monetáris problémáról van szó, akkor nem véletlen gyakran kerül elő az arany kérdése és egy kicsit szeretném jobban megvilágítani a dolgot. Lehet, hogy részben filozofikus lesz, de erről másként kell gondolkodni.

.

Miért fontos az arany?

Az arany szerepe az a portfólióban, hogy biztosítást kepézzen egy ilyen eseményre és befektetési szempontból az, hogy ez egy nem korreláló eszköz, ami független a pénzügyi rendszertől. Egyébként maga is pénzt jelent, most mar a bankok mérlegében is úgynevezett tier 1 eszköz, tehát a teljes érteken szerepel, a legnagyobb 30-40 központi bank összesítve 10%-ot tart belőle, az IMF a 3. 4. legnagyobb tulajdonos, és ugye a mar bankok és akar a holland központi bank is erről beszel, hogy amikor a rendszer összeomlik, akkor az arany fogja adni az új rendszer alapját.

Az arany az a valami, ami mindig likvid és az egész világon elismerik. Nekem van annyi részvényem, pénzügyi eszközöm és latom annyira a rendszer problémait, tanulmányoztam annyira a történelmet, hogy ne bízzak meg 100%-ig a jelen pénzügyi és monetáris rendszerben. És ezert van szükségem biztosításra és erre fizikai formában.

.

Sokan kérdezitek, hogy arany vagy ezüst ETF is jó?

Azért nem veszek arany ETF-et, mert az is része a rendszernek! És nem védekezhetünk a rendszer bukása ellen olyasmivel, ami része a rendszernek. A fizikai arany rendszeren kívüli. Azt már elmondtam, hogy hol tárold, én nyilván nem tartom otthon, ne banki széfben tárold, tudtommal nem is lehet, ha nem otthon van, menj egy széfszolgáltatást nyújtó céghez.

Ezert van az, hogy a portfólióm egy részét, mondom egy részét, így pozicionálom. Ez a legtöbb esetben 10% és le van tudva a dolog. Hogy ez nálad 5% vagy 15% az rád van bízva. És nem csak arany lehet a megoldás, hanem más dolgok is, amik a rendszeren kívül állnak. Elmondtam mar, hogy ilyen az ingatlan is. Tehát nem tudom mért számít annyira furcsának, hogy az ember a vagyona egy részét ne tartsa fiat pénzügyi eszközben, hiszen ma nagyon sokaknak van ingatlana például. Annyira meg kell lepődni a mondandómon?

.

Milyen probléma? Milyen monetáris válság?

És tudom, hogy ez nagyon medve hangulatúnak tűnik, de bizony a rendszerek néha összeomlanak, meg egyetlen fiat pénz sem maradt fenn. És tudom, hogy a rosszakaróim ezt úgy figurázzak ki, hogy azt mondjak szerintem a barlangba költözünk nemsokára. De ilyet sosem mondtam. Valamilyen formában az adósságprobléma meg fog oldódni és amikor az adósságot leírjak, akkor azoknak, akik szamara az eszköz volt, nyilván rosszul járnak, ez nagy válságot jelent.

De volt mar ilyen sokszor, összeomlott a Szovjetunió is, leírtam, hogy ilyenkor újraindul a hitelciklus és először nem lesz bizalom. Csak akkor kapsz hitelt, ha azt valós készpénzáramlással tudod fedezni. Aztán egyre enyhülnek a feltételek, stb, stb. Ilyen helyzetben is tovább élünk, lesznek igényeink, vállalatok igyekezhetnek azt kielégíteni, alkalmazkodnunk kell az új feltételekhez, csakúgy, mint a cégeknek.

Ilyenkor likviditáshiány van, ilyenkor mindenki elad és nincsenek meg vevők, ilyen piacon rengeteg lehetőség is van, ha rá tudsz ugrani, ez mar inkább pozitívnak hangzik igaz? Szóval nem, nem költözünk a barlangba. Szóval, máskor sem volt másmilyen a válság. Csak ezt nagyon nehéz elfogadnotok, mert olyasmiről beszelek, amire nem emlékszel. Egyrészt ilyen az ember, ami a múlt generációval történt, arra mi nem emlékszünk, másrészt olyanok vagyunk, hogy ne vegyük észre mi történik velünk ma, harmadrészt arra vagy kondicionálva, hogy nem baj ha válság van, utána úgyis minden megy megint felfele, vegyél meg minden korrekciót, újra fogjak inflálni a piacot, újra pénzt fognak nyomtatni, csak vegyél. Elmondtam miért szeretnek ezt, igaz? De meddig működhet, meddig lesz meg a bizalom? Annyiban biztos vagyok, hogy amíg folytatják ezt a monetáris politikát, addig egy monetáris válság felé robogunk. Szerintem elég jól bemutattam, alátámasztottam miért, a könyvben főleg.

.

Befektetés, biztosítás? Miért nem fontos az árfolyam?

Szóval visszatérve az aranyra, gyakori félreértés meg, hogy befektetésként tekintünk rá. Most mar meg jobban tudjatok, hogy ez miért biztosítás. Ha te kereskednél vele, spekulálnál az árfolyamra, akkor tedd meg nyugodtan, én a magam részéről nem teszem. Azt is elmondtam, hogy számomra az számít befektetésnek, ami készpénzt termel, az arany nem termel, nem is befektetés.

Az árfolyamát nem is kéne igazán nézegetni. Ez nem valami csodás dolog, nem istenítem. Ezzel vasárlóerőt tartasz és kész. Biztosításnak jó és ennyi. 100 éve vehettél egy uncia aranyból egy szép öltönyt, ezt ma is meg tudod tenni.
Rövid tavon az inflációval nem is tart lépést, az árfolyama éveken át csökkenhet, nem igazán véd meg az átlagos hitelválság esetén sem, de a nagy inflációk eseten megvéd, ezt bizonyította 2000 éven át, milyen bizonyíték kell meg? Attól meg az árfolyama emelkedhet, hiszen haldokló fiat pénzben számoljuk. De nem ettől leszel gazdag. Ne ragadj le a nominális zavarban.

Ez az ábra azt mutatja meg, hogy az euro értéke hogyan csökken az időben az aranyhoz képest. Tehát ha az aranyat rögzítjük, mennyit ér hozzá képest az euró? Azt hiszen nem kell magyarázni, hogy a fiat pénzek idővel elvesztik az értéküket és itt jön be az arany, mint harmadik viszonyítási pont kérdése. Erről is beszéltem már. Tehát vasárlóerőt biztosítasz, nem kell ezt mágikusnak tekinteni és hasonlók. Aki akarja, meg tudja érteni, akiről pedig lepattan a dolog és nem nézi meg azt, ami megváltoztathatná a gondolkodásmódját, aki nem vizsgál meg több nézőpontot, azon én sem tudok segíteni.

Mutathatnék ilyen ábrát is, ami megmutatja, hogy az elmúlt időszakban az arany árfolyama hogyan emelkedett a különböző devizákban. Tehát miközben a fiat pénzek egymáshoz képest erősödnek, gyengülnek, hullámoznak, úgy mindegyik igyekszik gyengülni az aranyhoz képest. Ez az első almás videó tanulsága.

De ez az ábra félrevezető is. Mert rövid távú, mert ezután én is várnék egy korrekciót az árfolyamban, és mert nem is igazán kéne nézni az árfolyamot. Az arany egy teljesen más eszköz, egy biztosítás, növekedhet a vásárlóértéke akkor is, ha csökken az árfolyama. Eshet 10%-ot, miközben az S@P500 esik 30%-ot és máris több S@P500-at tudsz venni belőle. Tehát jöhet korrekció? Igen, számomra teljesen mindegy. Egyedül egy monetáris válságban, reset esetén jön jól, akkor nagyon, de egészen addig majdnem csak papírnehezéknek jó.

Szóval szerintem aki kicsit is tanult történelmet, látott már monetáris ciklusokat, akkor egyértelmű, hogy valamennyi aranyra szükség van. De hogy neked kell-e venni, azt neked kell eldönteni.

.

Drága már?

Szerintem nem. Nem mindegy, hogy 1400 euro egy uncia vagy 1525? Amikor megvehetted volna 1270-ért is? Most pedig kezd átalakulni a narratíva, egyre inkább hallani hogy a nagyon gazdag réteg még többet vesz, a központi bankok veszik bár nem mindegyik, a hedge fundok kezdenek ezzel védekezni, és egyre többször fordul elő, hogy nem lehet megvenni.

Szóval megnézhetnénk mennyi pénzt nyomtattak, ahhoz képest mennyi az árfolyam, de bár nagynak tűnik az elmúlt év emelkedése, helyezzük ezt be hosszabb időtávba és én nem foglalkoznék vele. Vagy azt mondanám, hogy x forintból vennék aranyat és most fele összegből veszek és később egy korrekció után a másik feléből. Egyébként pedig a legtöbben majd 2000-2500 után fognak venni, mert akkor fog igazán a hírekbe kerülni. Tipikus FOMO érzés, buborékok, válságok és mániák pszichológiája.

.

Miért ne vegyél ezüstöt helyette?

Azt az érvelés, hogy az arany/ezüst árfolyam arány 120, most már csak 100, ezért ezüstöt kell venni és amikor az ezüst többet ment, akkor eladod és veszel belőle aranyat. Jó ez? Ha neked jó, akkor csináld. Számomra ez nem spekulációs eszköz, én megveszem és le van tudva a dolog. Egyébként az a probléma, hogy amikor ez esetleg bekövetkezik, honnan tudod, hogy tudsz majd aranyat venni? Az elmúlt hónapokban sem igen lehetett, mi lesz akkor, ha majd még többen szeretnék? Kockáztatnád a dolgot? Én nem, de ez én vagyok.

.

Miért fontos egyáltalán?

Az arany minden válságot túlélt, likviditást nyújtott. Persze meg sem próbálom megjósolni hogyan fog viselkedni, de biztosan szerepe lesz a bizalomnak. Egy monetáris válságban mar nem az emberek adóssága a kérdés, hanem a nemzetek adóssága. Amikor a pénzt, amiben ezt az adósságot nyilvántartják, elinflálódjak, talán egyetlen éjszaka alatt egy rendelkezéssel, akkor ez a fajta válság, egészen más lesz. Nem fog működni a korábban megszokott stratégia. Az ilyen helyzetben nyújt biztosítást az arany. Ilyenkor megőrzi a vásárlóértéket. Lehet, hogy a fiatal korom ellenére nagyon furcsának tűnik, hogy erről beszélek, de úgy vélem, hogy a helyzet világos.

A nemzetek adóssága fenntarthatatlan pályán van. Ez most fenntartható, finanszírozható, mert mesterségesen alacsony a kamatszint, szintén a pénznyomtatás miatt. De ezt ki tudjuk nőni, nem fogjuk visszafizetni vagy elinfláljuk. Ez utóbbi a legkönnyebb megoldás, erről szol az egész pénznyomtatás. Az ilyen válság esélye láthatóan nagyon nem nulla. Mint ahogy az is nyilvánvaló szerintem, hogy ennek a fiat pénzrendszernek előbb-utóbb vége kell lennie és még mielőtt megöregszem. Az ember biztosítást köt erre a helyzetre és utána megy, éli az életét, gyereket nevel, befektet. És ennyi.

Kifejtettem a véleményem a vagyon egy részével kapcsolatban. Azok járnak relatíve jól, akik a vagyonuk egy részét a rendszeren kívül helyezik el, gazdag családok évszázadok óta ezt csinálják, mert megtanulták, hogy a papírpénzek jönnek-mennek. Úgy gondolom, hogy a narratíva kezd megfordulni, egyre többen fogják látni, hogy igazam van.

Zárójelben, amikor széles körben fogják látni, akkor már késő lesz biztosítást kötni. Ahogy megmutattam, biztosítást nem akkor kell kötni, amikor már itt a tornádó vagy ég a ház. Természetesen szeretném, ha ez a biztosítás nem fizetne, mert az fájna, de akkor is kötök biztosítást. Zárójel bezárva.

Most már más nagy neveket is fel tudnék sorolni, akik alátámasztják a mondandóm az egész monetáris rendszerrel kapcsolatban, amikor a könyvem írásakor még nem tudtam volna. A szeptemberi videóban is elhangzott néhány, de Stan Drukkenmiller is azt mondja, hogy a legnagyobb készpénz pozíciója az arany. Rád van bízva kire hallgatsz, de azt ajánlom senkire se hallgass. Kérlek nézz utána magad is, olvass, tanulj. Az én anyagaim szerintem remek alapot adnak ehhez.

.

Várom-e az arany árfolyamának növekedését?

Igen, hullámzással, de igen. Nem azért, mert mások nagyobb árfolyamot várnak tőle, mint Dalio cége vagy a Bank of Amerika. Ahogy a devizák egyre leértékelődnek, egyre fontosabb lesz látni a harmadik viszonyítási pontot.

De a biztonság kedvéért elmondom, nehogy valaki félreértse, ezzel nem sugalmazok semmit, nem mondtam soha olyat, hogy mindenki vegyen minden pénzéből aranyat vagy hasonlók, felháborít ha ilyet vágnak a fejemhez, főleg olyanok, akik nem is olvasták el mit írok erről. Egy oktatási cég vagyok, nem áll érdekemben hogy aranyat vegyél, nem árulok aranyat, csak oktatást. Ezt viszont igyekszem a legjobban tanítani, lehet hogy túl korán jövök ki néhány gondolattal, amikor még nagyon furcsának tűnik, de később nem is változtatom meg a véleményem.

És ebbe az is beletartozik, hogy neked is gondolkodnod kellene. Nagyon fontold meg kire hallgatsz. Én például igyekszem a mondandóm alátámasztani hivatkozásokkal. Remélem így fogsz tenni! Én annak örülök, ha más véleményeket is látok, szeretnék teret engedni ennek. Kérlek alkoss SAJÁT véleményt!

Ebben az epizódban néhány fontos arannyal kapcsolatos kérdésről, a másfajta gondolkodásmódról volt szó. Ha van még kérdésed, írd meg kommentben.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!