Szeretném nektek megmagyarázni hogyan gondolkodnak a központi bankárok, hogyan állunk most ebben a kérdésben, hová fog ez vezetni és mi következik mindebből? Például Matolcsy újabb ötlete is tökéletesen beleillik a képbe.

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Bevezető

Ezt a videót január-februárban terveztem, de személyes okok miatt nem jött össze, most végre sort kerítünk rá. Nyilván a vírus hozott magával némi változást, aktualitást, de nem baj, az össz kép változatlan, legalább rögtön igazolni is látjuk. Ez az egyik legfontosabb anyag a csatornán, ha ezt megérted, akkor egészen máshogy fogsz a világra nézni. Mellesleg tőletek is sok ehhez kapcsolódó kérdést kapok és azt is szeretnétek, hogy helyezzem kontextusba a Steve Keen interjút, mert az jó volt, de szeretnétek jobban megérteni, helyezzem azt be a mai világba. És fontosnak tartom, hogy megmutassak néhány tényt és eloszlassak pár félreértést is. A videót egyébként több részre vágtam szét, amit később egyben is fel fogok tölteni. Tudjátok hogyan működik a dolog, sokan nem ismerik a szünet gombot…

1 Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához? Alapozó.
2 Mi a probléma forrása és mit művelnek ma?
3 Inflációra van szükségük és ezt végül Mari néni bánja.
4 Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
5 Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
6 Miért várható a negatív kamat és a készpénzmentes világ?
7 Mi a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve?
8 Miért mindegy milyen magas az ingatlan vagy részvény árfolyam?
9 Lesz-e igazi nagy tőzsdekrach 2020-ban?
10 2020-ban már eleve recesszió volt?
11 Mit várhatunk ezután a gazdaságban és befektetési téren?
12 Miért emelkednek most a részvények?
13 Ezért egyre rosszabb befektetés az állampapír?
14 Mi az egész probléma megoldása és lehetséges-e?
15 Gyakori félreértések az arannyal kapcsolatban.
16 Összefoglalás.
17 Az egész egyben.

Szerintem nagyon jó kis anyag ez, de tényleg oda kell figyelni, viszont megéri a rá fordított időt! Fontos még, hogy mielőtt leírnád a mondandómat vagy kérdeznél, érdemes megnézned az egész anyagot, mert szerintem választ kapsz a legtöbb kérdésedre. És most mindenki a megbetegedéssel kapcsolatos válsággal van elfoglalva, de most én azzal tudok segíteni, ha megmutatom miért olyan a gazdaság amilyen, ha megérted milyen rendszerben élsz, ami kiszipolyoz téged és megbetegedéstől függetlenül miért rossz ez nekünk. És ha ezzel megvagyunk, akkor abból következik néhány dolog, amit szintén fontos megbeszélni.

.

Kiskunmajsa

Először kezdjük a dolgot nagyon távolról és egyszerűsítve. Utána majd belemegyünk a részletekbe is és megmutatom a kapcsolatokat. Vegyünk egy kisvárost, például Kiskunmajsát, Egerszalókot vagy Kőszeget. Képzeld el, hogy nyomtatok egymilliárd forintot, 5 milliárdot, mindegy, és elmegyek Kiskunmajsára és elkezdem költeni a pénzt. Veszek belőle virágot a virágboltban, bútort a bútorboltban, szerszámokat, lakást, autót, szóval elköltöm a pénzt. Mi fog történni?

Én gazdagabb lettem több milliárd forintnyi termékkel és vígan hagyom el a városkát az autómban, miután mindent bepakoltam a képzeletbeli csomagtartómba. Kiskunmajsán viszont mesterséges keresletet generáltam, megnövekedett az igény a termékekre és szolgáltatásokra. Továbbá, megemeltem a pénz mennyiségét abban a rendszerben. Ezért az árak meg fognak emelkedni, a többlet pénz beépül az árakba. A virágboltos nagyobb mennyiségű virágot fog rendelni, a bútorbolt bővíteni fog, több embernek lesz munkája, hiszen van kereslet. A város gazdagabbnak érzi magát, beröffent a gazdaság, mert beletettem egy adag pénzt, amit semmibe nem került előállítani, viszont értéket tulajdonítunk neki. Viszont az is igaz, hogy a Kiskunmajsaiak élete megváltozik, mert minden többe fog számukra kerülni és azok jártak jól az első kör pénzzel, akik először hozzájutottak. Remélem kezd ismerős lenni a a falevél hasonlat!

És mi történik miután elmentem? A megnövelt árukészlet nem fogy el, a bővített bútorkapacitásra elmúlik a kereslet, hiszen nem valódi gazdasági tevékenység volt az alapja, hanem csak a nyomtatott pénzem költöttem. Az emberek hiába kereshetnek többet, végül is az árak is magasabbak, a kezdeti növekedés után pedig le fog hűlni a gazdasági növekedés. A bankok hitellel segítettek a bútorgyár bővülését, de most már a csökkenő kereslet miatt a vállalkozó nem tudja fizetni a hitelt. Könnyen csődbe is mehet, ha túl nagy tőkeáttétellel fogadott a bővülő keresletre.

Ezért, ha már belekezdtem a rendszer pénzmennyiségének mesterséges növelésébe, nem hagyhatom abba. Megpróbálhatom, hagyhatom hullámozni a dolgot, de a nap végén nem hagyhatom abba. És mivel folyamatosan belepiszkálok a rendszerbe, egyetlen irányban, az árak lényegében folyamatosan növekednek és ahogy egyre több pénz lesz a rendszerben, a pénz elveszti értékét.

Hiszen nem fog a lakosság többször annyi hamburgert fogyasztani Kiskunmajsán, de a többször annyi pénz ugyanannyi hamburger közt oszlik el. Végül, ugye sokkal később, már nem is éri meg dolgozni érte, már számítani fognak a pénz érkezésére, már csak azért fog tudni életben maradni a rendszer, mert egyre több pénz érkezik, mert egyre alacsonyabbra állítom a hitelek fizetésének terhét is. És amikor már egyre több cég lesz, amit életképtelen módban tartok életben, már én mondom meg kinek adok pénzt és csökken a hatékonyság is, akkor ez igazán visszaüt. Az egyre több és több pénzpumpálás közben megnövekszik az infláció, egyre többen ismerik fel, hogy nem bízhatnak a forintomban, alternatívákat keresnek, végül a rendszer összeomlik. Életképtelen lesz a gazdaság.

.

 Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a cikket/videót és mindenkinek jó egészséget kívánok! Vigyázzatok magatokra. Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!