Sorozatunk kilencedik epizódjában arról van szó, lesz-e igazi nagy tőzsde krach idén? Milyen érvek szólnak a válasz mellett? Mivel jár, ha megmentik a Boeingot? Vajon a novemberi választások miatt nem engedik bedőlni a tőzsdét? Hogy jön ehhez a bizalom kérdése?

  1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
  2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
  3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
  4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
  5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
  6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
  7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
  8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Kiindulási alap?

Kis helyzetelemzés pár mondatban: Most már látjuk, hogy van idén egy egészséges korrekció a tőzsdéken, és rengetegen kérdeztétek meddig eshet a piac, érdemes már beszállni? Azt is leírtam többször, hogy mindent megfognak tenni azért, hogy ne omoljon össze a tőzsde és leírtam a könyvben azt is miért. Erről a témáról szeretnék egy kicsit beszélni. Az alap feltevés az volt, egy 40-50%-os esés is benne lehet, de azért nem tudom meddig eshet a piac, mert mindent meg fognak tenni, hogy ez ne következzen be, pénzt nyomtathatnak, jöhet a helikopterpénz, kamatot csökkenthetnek, maguk is vásárolhatnak részvényeket és ezután még le is zárhatják a tőzsdét.

Most már látni, hogy ez így is lett, pénznyomtatás, eszközvásárlás, QE program határok nélkül, korlátlan mennyiségű pénz nyomtatása, helikopterpénz. És ezért csak 30% esés lett belőle.

.

És a továbbiakban?

A gazdaság állapota más kérdés, erről egy következő videóban beszélek és elmondom miért más kérdés, de most fókuszáljunk arra, hogy várhatunk-e igazán nagy válságot a tőzsdén idén?

Előrejelezni nagyon nehéz dolog, különösen a jövővel kapcsolatban! De mindezzel együtt, ha pisztolyt tartanál a fejemhez és döntenem kéne, azt mondanám, hogy semmi nem biztos, de abból indulnék ki, hogy további esés esetén a FED ismét be fog avatkozni és eszközöket fog vásárolni. Elegendő ehhez, sokatmondó az a néhány kép vagy cikk, amit most mutatok.

.

.

Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy a FED kifogyott az eszközökből, nincs már muníciója, de én nem értek egyet ezzel. Eddig még csak ízelítőt láttunk a pénznyomtatásból és ti is írjátok a cikkeket, miszerint már közvetlenül adósságokat vesznek, közvetlenül a cégeknek küldenek pénzt, az ő kötvényeiket vásárolják. És még csak ezután fognak részvényeket venni, a negatív reálkamat miatt sem nagyon van más helye a pénznek, csak hogy ide áramoljon. A kötvényeken elért hozam is főleg ebbe fog menni. És akkor még ott van az is, hogy ne szabj határt a képzeletnek egy negatív kamatkörnyezetben!

És vedd észre, hogy ez kapcsolódik a korábban említett vagyonosodási illúzióhoz. Azt írtam a könyvben, hogy ma már a tőzsde értékétől függ a gazdaság állapota. Az amerikai GDP legalább kétharmada a vásárláson alapszik, egy ilyen nagy kapitalizációjú tőzsde árfolyamesése már visszahat a gazdaságra negatív módon.A tőzsde méretét mutatja a Buffett-indikátor is:

.

Plusz a másik ok a könyvből nagyon durva érv arra, hogy mindent megtegyenek azért, hogy fenntartsák. Erre majd még visszatérek, de szükség van a vagyonosodási illúzióra, különben nem költekeznének az emberek.

Az is érv az emelkedés és pozitivizmus mellett, hogy amikor a piac jelentőset korrigál, akkor már egyes részvények olyan alulértékeltté válnak, amit érdemes megvenni. Tehát, bár a piac egésze márciusban nem volt olcsónak nevezhető, egyáltalán nem, attól még egyes elemei azzá válhatnak és akkor megveszed őket. Ahogy rengetegen kezdtek befektetni márciusban, áprilisban, befektetés helyett spekulálást kéne mondanom inkább, szóval rengetegen szálltak be a piacba, a brókerek alig bírták az iramot.

És nagyon furcsa amit most mondok, de technikailag, technikailag! bármennyi pénzt tudnak nyomtatni, bármennyi lehet a tőzsdeindex értéke. Az a kérdés, hogy mikor veszik el a bizalom.
Miért bizalmi rendszer? Korábban mutattam már, hogy a dollár is olyan pénz, aminek értékét a bizalom adja. Ha a FED mérlege már 10 billió, 15 millió, 20 billió, 40 billió, mikor jön el az a pont, amikor már elveszted a bizalmad a dollár iránt, amikor tényleg emelkedik a tőzsde, de közben tudod, hogy a dollár közben kevesebbet is ér? Mikor érkezik el az a pont, amikor ez már olyan gyors, hogy feltűnik neked? Amikor azt mondod, hogy minek fizessek adót, ha úgyis nyomtathatnak és megvehetik a saját állampapírjukat, nincs szükség az én adómra illetve nem adom nekik? Magyarán, amikor elvész a bizalmad.

És ez NEM az a helyzet, ahová mostanában jutunk, de az adatok, amit mutatok már sokszor megtörténtek, valós adatok, azért megemlítem, értsük, legyen benne a repertoárunkban, de hangsúlyozom, hogy nem ezt várom főleg mostanában: Miért ne lehetne 100000 a DOW index értéke? Miért ne lehetne 10000 az S&P500 index értéke? Itt viszont már visszajutunk oda, hogy a rengeteg nyomtatott pénzzel bármennyi lehet ez az érték, de a politikus nem tud értéket teremteni. Nem működik az, hogy nyomtatok egy halom pénzt és annak értéke van. Az azzal jár, hogy a pénz értéke egyre kevesebb lesz, ahogy végigvezettelek ezen korábbi epizódokban. Itt egy példa.

A caracasi tőzsdeindex tavalyi eredménye 1685 %. De ezen a látványos és extrém példán látszik, hogy a venezualai emberek nem lettek 17-szer gazdagabbak… és akkor itt megállok, mert biztosan vannak, akik azt mondán arra akarok kilyukadni, hogy dobj el mindent és vegyél aranyat, pedig nem ez a helyzet.

Én is kíváncsian várom hogyan lesz vége, de tényleg úgy néz ki, hogy új szintre kapcsolt a monetáris végjáték, később beszélek arról is miért nem lehet ezt csak a fertőző megbetegedésre fogni. És válaszolni fogok még a hogyan fektess be dologra. Mert nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy úgyis jön a hiperinfláció, mindenki meneküljön amerre lát, pedig nagyon nem ez a helyzet! 🙂

.

Ne ess bele a csapdába!

Azzal kapcsolatban, hogy meddig esik a piac, ezt más okból sem lehet tudni. Tippelni mindenki tud, de be is jön, csak szerencséd volt. Az elemzők a legjobb csapattal, modellekkel és adatokkal sem tudják megbízhatóan megjósolni egy cég jövőbeli nyereségét, azt hogy a piacon hol lesz az árfolyam, meddig eshet egy részvény meg főleg nem. Kérdeztétek azt is meddig eshet az OTP, a Wizz air, biztos lenne nézettsége az ilyen videóknak, de te ezt szeretnéd, ha ilyesmit próbálsz jósolgatni és ez alapján befektetni, vagy inkább spekulálni, akkor sosem leszel kiváló befektető. Fontold meg, mielőtt a sok kis rövid távú nyereséged átvált egy hatalmas bukóba!

.

A választás novemberben?

Én a magam részéről nem megyek bele ilyen politikai nézetekbe, talán naivitás ezt gondolni, de szerintem 1-2 éve is pontosan ez volt a helyzet. Nem a választás a döntő, hanem a mögöttes gazdaság helyzete és el fogom mondani milyen jele lesz annak, amikor tényleg nagy lesz a gond. Még akkor is, ha ez utólag fog látszódni, de mit várok a következő piaci turbulenciakor.

.

Megmentik a Boeing-et?

Arról is szeretnék beszélni, amit ti is sokan írtatok, hogy 100 dolcsi környékére esett a Boeing, vegyük meg, mert úgyis megmentik, stratégiailag fontos Amerikának, nincs a világon olyan, hogy veszni hagyják. Igen megmenthetik, megmentik.

Az a kérdés, hogy ez jó-e. Nyerhetsz vele némi pénzt, de azt veszítjük vele, hogy Amerikában elromlik a kapitalizmus. Amikor azok akik kockázatot vállaltak nem bűnhődnek meg. Amikor az alacsony kamatok világa egyébként sem hoz megtisztulást, de még szocializmusba is megyünk. Én nem tudom hogy vagy vele, de azért szeretek Amerikába fektetni, mert kapitalizmus van, mert ez a fejlődés alapja, lehet vitatkozni erről nyilván, de lényegében az a fontos, hogy ha a piacnak fontos ötleted támad, akkor ki tudod aknázni. Hogy a befektetők érdekeit veszik alapul, viszont így már nem a befektető érdeke a fontos. Ha már nem tudod, ha félremennek a beruházások, akkor az végül is jó nekünk? Tehát ez nem csak a Boeing kérdése. Erre is visszatérek még részben, mert annyira fontos.

Remélem, hogy sikerült nem csak érdekességeket, hanem befektetői gondolkodásmódot is elsajátítanod ebből a videóból!

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!