Sorozatunk tizenegyedik epizódjának második részében arról van szó, hogy meddig lesz velünk az alacsony kamatkörnyezet, a zöld hattyúk is okot adhatnak a nyomtatásra, defláció és dollár erősödés jöhet, mit kéne tennie a politikusoknak és tartós lesz-e a helikopter pénz, lehetséges-e a hiperinfláció?

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az alacsony kamatok?

És ami a befektetéseket illeti a tőzsdeindexen túl, a modellből az következik, hogy a negatív kamatoknak idővel jönnie kell, de erre még nem állnak készen, mert még megoldatlan a készpénzmentes világ kérdése. Ezért amíg lehet pénzt nyomtatnak. Amíg lehet alacsonyan tartják a kamatszintet. Szerintem az ilyen alacsony kamatkörnyezethez, vagy még alacsonyabbhoz hozzá kell szoknunk hosszú évekre. Hiszen ilyen magas államadóssági szint mellett nem lehet kamatot emelni.

A nyomtatott pénzből pedig még az állampapíron kívül már bóvli kötvény ETF-et, vállalati hiteleket is vesznek, amit a piac nem venne meg, már egy ideje MO-n is ez van, a kormány még többet költekezik,

.

Zöld hattyú?

kiváló ürügy lehet a zöld célok elérése, a Párizsi klímaegyezmény betartása, adhatnak pénzt az embereknek is, csak a képzelet szab határt ennek. Valamilyen költekezési indokra szükség van, azt pedig találni bőven.

.

Az európai központi bank egyik cikkében le is írja, hogy a zöld célok érdekében a központi bank eszközöket vehet, pénzt nyomtathat, még egyszer segíthet, de ez hosszú távon nem valami jó.

.

Most akkor infláció vagy defláció lesz?

Mindebből az lenne a logikus, hogy infláció lesz, erről szól az egész pénznyomtatás. De az elmúlt 10 évben inkább defláció volt a jellemző vagy nagyon alacsony infláció. Most az olaj ára is összeomlott és ez is erősen a defláció irányába hat.

.

Miért nem lett az eddigi pénznyomtatásból infláció?

Mert az a pénz nem érte el a reálgazdaságot, hanem leginkább banki tartalék lett belőle, csak likviditást segített.

A másik oka az, hogy addig nem lesz infláció, amíg az emberek nem gondolják. Tehát pszichológiai oka van. Ha az emberek válságot érzékelnek, akkor nem költekezni fognak, hanem pénzt felhalmozni. Erre mondja James Rickards, hogy talán egyszer a FED magához tér és azt mondja, hogy holnaptól 5000 dollár lesz egy uncia arany. Ha drágának tartod és van neked, mi szívesen megvesszük, nyomtatnak pénzt és megveszik. Ez a dollárról alkotott érzékelést, a felfogást változtatja meg, emiatt átárazódik az olaj, minden és gyorsan infláció lehet belőle.

.

És a helikopter?

Ami még könnyen előfordulhat, hogy a helikopterpénz tartós lesz. Miért? Mert a FED jelenleg nem képes jogilag pénz küldeni az embereknek, azt megtehetik kormány oldalról. Ezért a kormány fog sokat költekezni, az ő állampapírjukat kell hogy eladják mondjuk a FED-nek. És a helikopterpénz aztán már tényleg az embereknél landol, ők fogják elkölteni és az mértékétől függően akár inflációt is okozhat.

Azért úgy gondolom, hogy ennek a vége mindenképpen az infláció kell legyen. Egyszerűen azért, mert az államoknak ez a legegyszerűbb, legkonfliktusmentesebb megoldása az adósságuk leírására.

De, ti is kérdeztetek erről a defláció lesz? Hogyan fektessünk be akkor? Miért nem lett belőle infláció? Én jobbnak látom, ha inkább egy vendéget hívok, aki ennek sokkal nagyobb szakértője és majd ő elmondja.

.

Mit kéne tennie a politikusoknak?

Talán hagyni kéne bedőlni a piacot. Milton Friedman is ezt írta a nyuszis magazinban. Az, hogy az embereknek nem lesz rendes nyugdíja, hogy a gazdaság ötödében zombicégek vannak és zombimunkahelyen dolgoznak emberek az nem normális. Most már külön elemzéseket láttam arról hány zombimunkahely van és egyes számítások szerint például a Russel 2000 index zombi aránya már 36%!!!

Hogy az alacsony kamatpolitika nem tisztítja meg a piacot az nem jó. Ingyen ebéd egyébként sincs és minél tovább marad torz a rendszer, annál súlyosabbak a károk. Ha hagynák megtisztulni a piacot az persze nagy válságot jelentene. Érted, én nem azt szeretném, hogy elveszítsd a munkahelyed, meg ez rám is vonatkozik. Nem erről van szó, de meg kell érteni, hogy hosszú távon ez úgyis hanyatlást okoz és ezt érezzük már a bőrünkön, csak nem vesszük észre! Izlandon hagyták csődbe menni a bankokat, aki túl sok kockázatot vállalt, az bűnhődött és utána volt mire építkezni, volt igény gazdasági szereplőkre és hamar talpra álltak. Most ezzel szemben a problémát hurcoljuk magunkkal legalább 2008-óta és csak dagasztottuk. Persze tudom, hogy ez a politikailag lehetetlen választás, ez van.

Szóval jönnie kellene egy hitelválságnak, valamilyen módon csökkennie kell az adósságnak, de ezt el akarjuk kerülni, hát az egyetlen módszer ami még szóba jöhet és politikailag is elfogadható és az embereknek is el lehet adni valahogy, az elinflálás. Dolgozni kell azon, hogy infláció legyen és mondjuk 10 év alatt elég jól ki lehet radírozni az adósságból, amíg persze a dollárnak van még vásárlóereje. Világos, hogy a többi módszer az adósság rendes visszafaragása vagy a nemfizetés szóba sem jöhetnek.

Tehát marad az infláció és ezt valamilyen módon el fogják érni, mert el kell érni, nincs mese. És ha mellette keveset növekedünk, mert fuldoklunk az adósságban és zombikat kell eltartanunk, akkor ezt stagflációnak hívják.

.

Akkor a dollár gyengülni fog?

Minden pénznyomtatás ellenére, a dollár pedig rövid távon még tovább erősödhet, mert a dollár adósságot fizetik az országok. Ezért eladják a mexikói pezót és dollárt vesznek, de ettől még erősebb lesz a dollár, ezért még több pezót kell eladni és ez egy ördögi kör. Hiába nyomtatnak sok dollárt, az nem a reálgazdaságba megy, a világnak pedig dollárra van szüksége.

Ne legyen kétsége senkinek abban, hogy a fiat pénzek végül semmit nem fognak érni, de az odáig vezető út nem egyenes. Miközben egymáshoz képest az árfolyamok nem változnak annyira radikálisan, azért a harmadik viszonyítási pontra hozok még példát.

.

Lehet-e ebből az egész pénznyomtatós, monetáris végjátékból hiperinfláció?

Ugye nincs varázsgömböm, de aki azt mondja nem lehetséges hiperinfláció az minimum téved. Erre igenis van esély. Először is azért, mert maga a FED is elismeri ebben a tanulmányában. Másodszor pedig azért, mert nemrég az Angol központi bank már közvetlen a kormánynak nyomtatott pénzt. Az a látszat sem volt meg, hogy a kormány állampapírt ad el, amit pár nappal később megvesz a központi bank, hanem direktben a kormánynak nyomtattak pénzt. Mert a kormány nem akar magas kamatot fizetni érte, ha ingyen is megkapja. Ez azért tényleg történelmileg fontos dolog, pontosan ezt csinálták például Weimar-ban. Nem tudom, lehet hogy ezzel a praktikával aztán felhagynak, de lássuk be, hogy hetekkel ezelőtt még nagyon kicsi esélyt mondtak erre, ma már valóság és ideiglenes intézkedés, mit hoz a holnap? Ahogy a QE program is egy ideiglenes programnak indult, aztán lett belőle QE 2-3-4, QE határ nélkül, részvényvásárlás, helikopterpénzt. Ezek egészen addig működnek, amíg van bizalom. Senki nem tudja mikor fog elveszni, előtt a részvénypiac még inkább buborékká alakulhat, ahogy ilyen már korábban is történt például japánban.

Nemrég fejeztem be ennek a könyvnek a feldolgozását és a mai helyzet nagyon rímel az 1929-es helyzettel és a Japán buborék okaival is. Akár visszamehetünk az 1720-as évek buborékához is, ahol szintén engedélyezve lett a bankjegyek nyomtatása, amit pénznek tekintettek és ez olcsó hitelt teremtett és eszközár buborékhoz vezetett. Nem először van a maihoz hasonló helyzet, de mint ember képtelenek vagyunk észrevenni miben élünk! Ezért is kezdtem azzal A falevél könyvet, hogy hozzászokunk ehhez és fel sem tűnik milyen világ volt előtte.

Nem tartom kizártnak a hiperinflációt, de a legnagyobb valószínűsége egy olyan kimenetelnek van, ami valahol a 2-3 krízis köztes megoldása. Talán a nagy pénznyomtatás miatti buborék ki fog pukkanni, mondjuk először a kötvénypiacon, ez aztán nagy deflációt hoz magával és ott már nem igen fog segíteni a pénznyomtatás sem, talán addigra már negatív lesz a kamat és készpénzmentes világ lesz. De azért meg kell próbálni a monetáris eszköztárat bevetni és kétlem, hogy akkor megmentenék a dollárt egy huszáros kamatemeléssel, mint 1980-ban. Ha meg akarnák menteni a dollárt, akkor eleve most miért nyomtatnak határ nélkül belőle???

Tehát akkor majd jön a reset, vagy az SDR reset, vagy meglátjuk mi. Ez még odébb van. A reset is lehet több intézkedés együttese, amik együtt alapjaiban írják át a pénzügyi rendszerünket.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!