Folytassuk a sorozatot a második résszel, melyből kiderül mi a központi bankárok logikájának alapja, miért csinálják amit, hogyan illeszkedik ebbe Matolcsy ötlete, hogyan csinálták ezt az előző válságokban, mitől lennél te gazdagabb és hová vezet mindez.

1 Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az gondolkodásuk alapja?

Egy központi bankár a Keynes-i gazdaság elveiben hisz. Ezen alapszik minden. Azt gondolja, hogy mindennek az alapja a költekezés. Hiszen ha költekezünk (ugye én Kiskunmajsán költekezek), akkor a vállalkozásoknak több bevétele lesz, emiatt igyekeznek kielégíteni a vásárló kedvet és többet fognak termelni, így több lesz a munkahely, magasabbak lesznek a bérek, ami aztán több költekezéshez vezet és a kör bezárult.

Ez logikusan is hangzik, egészen addig, míg be nem nézünk a dolog szoknyája alá. Ugyanis, egy sarkított példa megértés miatt, ha jönne egy földrengés, ami lerombolná az országot, akkor az szerintük remek, hiszen beindulna a költekezés, embereket kell alkalmazni, kereslet generálódik és így tovább. Minden szuper! Vagy a második világháború milyen jó volt, hiszen kisegítette az országot a depresszióból, mert sokat lehetett költeni. Ha összetöröd az autódat, az milyen jó, mert többet fogsz költeni. És akkor mindannyian meggazdagszunk, mert sokat kell költenünk.

A klasszikus közgazdaságtan azt mondja, hogy a kínálat megteremti a keresletet. Leegyszerűsítve, te azzal a pénzzel tudsz költekezni, amit megkerestél, megtermeltél. Ezért minél többet termelsz, annál többet tudsz költeni. Ez volt Say’s törvénye. De Keynes azt mondta, hogy ez nem jó, mert ha megtakarítunk, akkor a megtakarítás több lesz, mint a befektetés vagy költekezés és akkor munkanélküliség lesz (Treatise on Money). Ezért a kereslet, nem pedig a kínálat határozza meg a gazdasági aktivitás. Tehát elsősorban költekezni kell, ami hozza magával a kínálatot.

.

Tehát költekezni kell

Ezért aztán az állambácsi elég rendesen költekezik, tudjuk hogy minden évben költségvetési deficitünk van, tehát többet költünk, mint amennyi bevételünk van. De hogyan fizetjük vissza az adósságot? Egyrészt emiatt növekszik a gazdaság, ezért több adóbevételünk lesz, másrészt viszont akkor is egyre többet költekeznek. Ezért megnövelik a pénz mennyiségét a rendszerben, inflációt gerjesztenek, így olcsóbb pénzzel lehet visszafizetni az adósságot. Az emberek és vállalkozások, na meg maguk számára pedig a nyomtatott pénz által csökkentik a kamatszinteket, ezért azok több hitelt fognak felvenni és mit fognak csinálni? Elköltik a felvett hitelt, többet költekeznek! És mint tudjuk, a növekedés alapja a költekezés, ez a hitvallásuk. Nem csak a rövid távú kamatszintet, hanem a hosszabb távú kamatszintet is csökkentik, hogy lakáshitelt is többet vegyenek fel az emberek és még többet költekezzenek. Költekezni kell, egyre többet, ez áll a központban.

Steve Keen pedig arról beszélt, hogy ahogy az emberek többet és többet költekeztek, úgy megnövekedett az adósságuk. És mivel azt vissza is kell fizetni, ezért megtakarítanak, kevesebbet költekeznek, a pénz forgási sebessége nagyon lecsökkent. És mivel az egyik egyén költekezése a másiknak bevétel, ezért a kieső költekezés nem tesz jót a gazdaságnak.

.

Hát mit lehet csinálni? Csökkentsük a kamatszintet, engedélyezzük a bankoknak, hogy még kevesebb tartalékuk legyen, támogassuk a hitelezést, támogassuk a lakáspiacot, stb. Csak azt mondja Steve, hogy most már annyi hitele van a lakosságnak, hogy visszaüt a hitelezés serkentése, hiszen a lakosság erőforrását leköti a hitel. Hiába erőlködünk még több hitellel, végül még jobban vissza fog ütni.

Ezzel szemben emlékezzünk arra, hogy 1912-13-ban, amikor a FED létrejött, akkor az volt a működésük alapja, hogy amikor a gazdaság lassul, akkor pénzt nyomtatnak és beindítják a költekezést, amikor visszazökkent a gazdaság, akkor viszont visszavonják a nyomtatott pénzt, hogy az megőrizze az értékét. Nos. Ez így még talán rendben is lenne, de ez utóbbit már régóta nem csinálják… Hiszen már nem is nemesfém fedezetű a pénz, korlátlanul lehet nyomtatni.

.

Greenspan felturbózta ezt

Ugorjunk egy picikét, mert Alan Greenspan, az egyik kedvenc FED elnököm, akitől a könyvben is sokat idéztem, ő kitalálta, hogy turbózhatná fel még egy fokkal ezt az egész költekezősdit. Az volt az ötlet, hogy nyomtatott pénz segítségével növeljék meg az eszközárakat, részvények és ingatlanok árait. Az 1987-es válság után nyomtatott, az 1994-es mexikói válság után nyomtatott, a 2000-es internetes buborék után szintén inflált. 2003-ban levitte a kamatszintet egy százalékra. Ezzel mind mind spekulációra és nagy eszközáremelkedésre hajtanak.

.

Miért? Mert akkor gazdagabbnak érzed magad és mit fogsz csinálni? Költekezni, hiszen van miből! 🙂 Egy illúzióban élsz, nagyobb számokat látsz a számládon és magasabb ára lesz a házadnak, ezért egy hamis vagyonosodási érzésed támad. Hamis vagyonosodási érzésed támad! A holland központi bank tanulmány is alátámasztja, hogy a pénznyomtatás növeli a részvények árfolyamát, sőt buborékot okoz. Szóval úgy is fogalmazhatunk, hogy a pénznyomtatással az eszközárak emelkedését érik el.

.

A házad többet ér, a részvényeid értéke magasabb, nem takarítasz meg, mert minek? Az állam majd fizeti a nyugdíjad, csak költekezned kell, és ennek semmilyen hátrányát nem látod. Egyre nagyobb számokat látsz a házadra aggatva, a fizetési papírodon, az értékpapírszámládon. Ha vettél egy házat 10 millióért, ami a pénznyomtatás miatt már 50 milliót ér, akkor eladod, valaki azt megveszi mondjuk 35 millió forint hitelből és te is többet költekezel.

A bankoknak ez nagyon jó, mert ők is a semmiből teremthetnek még 35 millió forintot és aztán kamatot szedhetnek érte. Ahogy egyre csak inflálódik minden, egyre több pénzt teremthetnek és egyre több bevételük lesz. Egy jegybankár pedig ilyenkor szexuális izgalomba kerül, mert mit lát? Még extra 35 millió forint érkezett a rendszerbe, még több pénz forog a rendszerben, még több lesz a költekezés… Ez az ő álma.

Lásd Matolcsy újabb ötletét! Azt mondja, hogy a növekedés fenntartásához meg kéne duplázni az adósságunkat! Miért? Mert a felvett hitelt elköltjük, tehát többet költünk, ezért több lesz a vállalkozások bevétele, több lesz a munkahely és utána még többet költünk. Látod már hogyan rímel vissza a Kiskunmajsa történet? Megáll az ész!

.

De te mitől lennél gazdagabb?

Ezzel szemben, te valójában attól leszel gazdagabb, hogy többet termelsz, mint amennyit költesz, a maradékot félreteszed és azt akár be is fektetheted. De ennek alapja a megtakarítás és nem az adósság! Ég és föld! De látod Matolcsy a Keynes-i gazdaságpolitikában tud gondolkodni. Az ő világában ez a realitás, ez a megfelelő lépés, csak ez nem a való világ. Duplázzuk meg a hiteleket…! Hajrá…!

Kellene lenni megtakarításnak, tőkének, hogy be tudjunk fektetni és költekezhessünk. Ekkor van kapitalizmus. Amit szeretnének, az a kapitalizmus tőke nélkül, captalism without capital, majd ők nyomtatják a tőkét. Ennek viszont az az ára, hogy a pénz értéke csökken és ezt látjuk mióta megszülettem és még régebb óta.

És tudjuk, hogy a központi bank tulajdonosa Amerikában mondjuk valójában a kereskedelmi bankok, valójában az ő érdekeik vannak itt kiszolgálva. Ha több lesz a hitel, akkor ők még több pénzt teremthetnek, még több kamatot szedhetnek.
Ha ez nem lenne elég, akkor megkérdezhetnéd: De mi ezzel a gond Péter, hát így működik a rendszer és ebben élünk, elég jól működik, nem? Hát nem. Megmutatom mi ezzel a probléma.

Steve keen is beszélt erről, amikor említette, hogy a bankok piramis szerűen hiteleznek. De itt van Minerd bácsi a Guggleheim intézettől, aki szintén Ponzi rendszernek nevezi a rendszert.

.

Hiszen Béla megvett egy lakást, az árak emiatt is tovább növekedtek, ezért Béla és mások is felvesznek még egy lakáshitelt, aztán még többet még nagyobb összegekkel. Az egész olyan, mint egy piramis.

.

Nincs visszaút!

És ilyenkor már nem állhatunk le a pénznyomtatással, ami lehetővé tette ezt, mert akkor a bank nem kapná vissza a pénzét és becsődölne. Nem hagyhatják összeomolni a rendszert, ezért mindent megtesznek, hogy tovább javítsák, hogy életben tartsák a helyzetet. De sajnos túltolják, sajnos félrement beruházásokat tartanak életben, egészen addig, ameddig ránk nem omlik az egész.

Még egyszer elmondom, hogy a józan paraszti ész alapján akkor lennénk gazdagabbak, ha többet termelnénk, mint amennyit fogyasztunk és a többlettermelés egy részét megtakarítjuk. Például a bútorgyár több bútort tud eladni, extra bevétele keletkezik és azt megtakarítja. Azt a pénzt beteszi a bankba és a bank azt a pénzt kihelyezi a gazdaságba. Valódi keresleten alapulna a többlet termelés és a megtakarítás. A pénz mennyisége csak picivel növekedne a rendszerben, vagy nem növekedne. Hosszú időn át megtartaná az értékét. A megtakarított pénz alkalmas lenne arra, hogy később tényleges munkát tudj kiváltani vele. Ha itt emelkedne a kamatszint, akkor is sincs nagy probléma, mert eleve a megtakarításon alapult az egyre több hitel.

De most mi történik? Egyáltalán nem kell megtakarítás, mi majd nyomtatunk egy csomó pénzt, odaadjuk a bankoknak, akik azt kiosztják a gazdaságba, keresletet fognak generálni. Ez a gazdaság viszont csak akkor fog tudni életben maradni hosszú távon, ha folyamatosan pénzt nyomtatnak, ha egyre csökken a kamatszint, ha egyre könnyebbé teszik a hitelezést, ha a pénz értéke folyamatosan romlik. (Ezért mondja Matolcsy, hogy a növekedés FENNTARTÁSÁHOZ duplázzuk meg a hitelt.)

.

Meddig mehet ez?

De meddig tud romlani a pénz értéke? Szerintem matematikailag is el kell, hogy jöjjön a vége, amikor már elveszette az összes értékét. Ha emelkedne a kamatszint, az embernek nincs megtakarítása, hogy fedezze a problémáját. A fedezete az egyre növeksző árcédulák az eszközökön, egy olyan rendszerben, amiben egyre több a hitel, ezért egyre több pénzt is kell nyomtatni. Létrejönnek félrement befektetések, hiszen az a lényeg, hogy hitelezzünk, nem az hogy a gazdasági bővülés valódi keresleten alapuljon. És ezt látjuk is, ott vannak a zombicégek, világosan megmutattam miről van szó. Az alacsony kamatkörnyezet pedig nem tisztítja meg a piacot és életben tart olyan dolgokat, aminek ki kellene hullania. Ezért a produktivitás, a fejlettség is egyre alacsonyabb lesz, ami egyszer visszaüt.

Tudom, hogy van olyan angol nyelvű youtuber, akinek jó csatornája van, de ebben a kérdésben szerintem biztosan téved. Azt mondja, hogy nem kell aggódnunk a recesszió miatt, majd úgyis pénzt fognak nyomtatni, majd úgyis kinyomtatjuk magunkat a problémából, úgyis vissza fogják inflálni a piacot. De ezt a trükköt nem lehet korlátlanul bevetni, mert előbb-utóbb elvész a bizalom a pénz iránt. A pénznyomtatás azzal is jár, hogy romlik a vásárlóértéke, de őt ez sem zavarja, mert volt már ilyen sokszor. Szóval ez is egy tudathasadásos állapot, csak dollárba tenni a megtakarítását, amikor ő is azt várja, hogy el fog inflálódni. Valóban, és azok a katasztrofális pénzügyi helyzetekből is mindig újra felépültünk, de azért ne mondja már, hogy nem probléma a számtalanszor bekövetkezett hiperinfláció és hogy annak lényegében nincs hatása az ő életére! Szóval számomra ez egy ellentmondás.

És tudom, hogy van aki MO-n is nagyon rosszakaróan azt mondja, én ezeket a videókat csak azért csinálom, mert nagy a nézettsége. Ez nem igaz, mert előtte sosem volt olyan nézettségű videóm, mint amire ezt írta és ha a nézettség lenne a fontos akkor reklámoznék, orrba szájba email marketingeznék, a könyvemnek sem olyan címet adtam volna, hogy Falevél, hanem valami olyat, ami eladhatóbb.

És azt hiszik sokan, hogy az adósságprobléma megoldása egyszerűen az, hogy a központi bank pénzt nyomtat és azzal kifizetik az adósságot. Ja, ilyen egyszerű lenne? Ekkora butaságot azért ne írjunk már! Akkor most miért nem ezt csinálják? Talán azért, mert, csak egy példát mondok, a német weimar-ban is ezt csinálták. Ennek hiperinfláció a vége. Technikailag tényleg meg lehet tenni, ez igaz, de akkor elvész a pénz iráni bizalom.

Hát ezért biztosan katasztrófába torkollik a FED politikája és eddig minden alkalommal, minden fiat pénz rendszer megbukott. Olyan még nem volt soha az életben, hogy korlátlan mennyiségű értéktelen pénzt nyomtattak, ennek értéket tulajdonítottak, azt betolták a gazdaságba és az utána virágzott és a történetnek jó lett a vége. Erre később még visszatérek.

.

 Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a cikket/videót és mindenkinek jó egészséget kívánok! Vigyázzatok magatokra. Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!