Sorozatunk tizenegyedik epizódjában arról van szó, hogyan gondolkodj a vírus miatti tőzsdei helyzetről? Miért vagyok emiatt optimista? Hogy néz ki a gazdaság monetáris szempontból? Mi a fő probléma? Miért áldás és átok a dollár egyszerre az USA-nak? Miért Jenga-szerű a gazdaság?

  1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
  2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
  3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
  4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
  5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
  6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
  7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
  8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
  9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
  10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

De mi van a fertőző megbetegedéssel?

(Képeket és hivatkozásokat később teszek a cikkbe…) Nem lehet elmenni legalább röviden e mellett. Felépülünk pár hónap múlva és visszaállunk a normális kerékvágásba? Igen is, meg nem is. A recesszióból technikailag ki fogunk jönni, a vírus utáni élet visszarázódhat a normális kerékvágásba, a tőzsdeindex valószínűleg új csúcsokat fog dönteni. Ebből a szempontból optimista vagyok.

Még akkor is, ha ez nem lesz olyan gyors és Amerikában csak a nyáron kezdődik és kitart a télig. Ezt jól példázza Matthey Harrison a Morgan Stanley biotech kutatási vezetője. Vagy a cégek ezután rögtön visszavesznek mindenkit, mintha mi sem történt volna? Nem hiszem, hogy ilyen gyorsan megoldódna minden… Túl korán alkotott véleményt, aki ilyet mondott. Ez még akár 1-2 évig is elhúzódhat.

És a tőzsde ebből a szempontból?

Emiatt nem lepődnék meg az újabb mélypont tesztelésen, csak azt mondom, hogy a FED szerintem még vissza tudja húznia piacot a csodafegyvereivel. De egyébként befektetési szempontból tényleg mindegy kéne legyen, hogy mit mondok erről, vagy bárki mit mond erről, mert senkinek sincs varázsgömbje.

Vegyük elő a befektetői gondolkodásmódunkat! Ne az újabb mélypontra várj, mert azzal időzítesz. Fókuszálj a megfelelő értékre megfelelő áron elvre. Ha ehhez újabb piaci mélypontra van szükség, akkor legyen úgy, de ne a piac esésére várj, hanem arra, hogy például a JNJ 100 dollár alatt legyen. Látod mekkora óriási a különbség?

Warren Buffett sem időzít, nem azért ül készpénzen, mert az elvei alapján nem talál elég jó leárazásokat. Ennyi. Meg lehetne tölteni egy videót üres fecsegéssel, hogy miért adott el részvényeket nemrég, hogy válságot jelez-e előre, de felesleges lenne, igaz?

Majd az összefoglaló részben fejtem ki jobban a véleményem a hogyan kéne befektetni kérdésről, de a pozitív és optimista hozzáállás a tőzsdéhez az, hogy amikor céget értékelünk, akkor a jövőbeli készpénztermelő képesség számít igazán. Ha kifizetsz a részvény egy éves nyereségéért hasamra ütök 12 évnyi nyereséget, mostanában még többet, ez lesz a te árad, legegyszerűbben fogalmazva 12 a P/E hányados, és tegyük fel, hogy kitörlünk a cég életéből egy teljes évi nyereséget, akkor a részvény árának is csak 8-10%-ot kéne esnie, nem pedig 30-at. Mert ez a matek, igaz?

Akkor ez rendben van, de mi a lényeg a monetáris oldalon?

Szóval, elhúzódva, de majd csak túl leszünk ezen a megbetegedéses dolgon. Ne terelje ez el a figyelmünket arról, ami a ennél fontosabb és a háttérben húzódik! Hiszen ne felejtsük el, hogy a gazdaság mar a megbetegedés előtt elkezdett hanyatlani, világszinten csökkent a gazdasági aktivitás, a hajóutak száma, a kereskedelem, az invertált vagy fordított hozamgörbe, a vállalatok óriási eladósodottsága, mind erről árulkodott. A mostani pénznyomtatás nem ér el mást, csak húz az egészre egy maszkot, egy leplet. Tehát valószínű, hogy átalakul az egész egy lassú növekedésű időszakká, akár depresszióvá vagy stagflációvá. Steeve Keen említette a depressziót már az elmúlt évtizedre is.

És hozok több forrást ennek demonstrálására. Nem nagyon pesszimista akarok lenni és mindjárt vége a világnak, csak szeretnék rámutatni, hogy bizony vannak jelek, vannak jövőbe mutató tervek, amik szembe mennek azzal a rózsaszín szemüveggel, ami ma jellemzi a befektetési világot főleg Amerikában. És ennek mély oka az adósság és a monetáris politika kombinációja.

Például?

Itt van egy cikk Marvyn King IMF-es előadásáról, ő volt a Bank of England korábbi elnöke és gyakorlatilag nagyon leírja a rendszert, stagfláció, recesszió, adósságproblémák, 2008-óta semmi nem oldódott meg, az alacsony kamatkörnyezet káros, stb.

Itt pedig a DB elnöke a fertőző betegséget megelőzően arról tart beszédet, hogy ebben az évtizedben a pénzügyi szektor helyzete mennyire kihívás, recesszió jöhet, a negatív kamatszintek hatástalanok lehetnek és a monetáris politika kifut az eszközeiből. (DeutscheBank President Warns Recession Bells Are Ringing. Negative Interest Rates Are No Longer Likely To Be Effective. Monetary Policy Is Running Out Of Means To Cushion A Serious Economic Crisis)

Közben a BIS is arról ír, hogy ez a monetáris politika eltorzítja a pénzügyi piacokat.

A jenga gazdaság fogalom elég jól leírja a helyzetet, mert a rendszer több sebből vérzik és igyekeznek mindegyikre kitalálni valamilyen mentőcsomagot. Erről szólnak ezek a rövidítések is és hogy különböző szinteket próbálnak menteni. Igyekeznek visszatömködni a jenga darabokat.

Mi a valódi probléma?

Egyszerűen az a probléma, hogy túlzottan sok a cégek adóssága, a lakosság adóssága meg még több. Szerinted ezt az adósságproblémát lehet úgy orvosolni, hogy még több adósságot kreálunk és azt odaadjuk a cégeknek? Vagy azzal levesszük róluk a terhet? Ha most másodszorra sikerül, mekkora lesz a probléma legközelebb? Gazdasági élénkítőprogramok, a pénznyomtatás egyre kevésbé hatékonyak, ezért még többet kapunk belőlük.

Erről beszeltem Steve Keen-nel is. Ennek megoldása egyszerűen a hitel leírása kellene legyen, erről szól a modern debt jubilee, de ezt nem fejtem ki, mert szerintem elég jól el lett magyarázva és magyarul is leírva. És az adósság leírása, a rendszer újraindítása tulajdonképpen egy reset. Emlékezz arra, hogy én azt írtam nem a következő gazdasági válság fog minket átlendíteni a monetáris válsághoz, nagyon sokan mondják, hogy pont ezt szeretnék most elhúzni, ameddig lehet. Majd meglátjuk.

Valójában a bankok megmentéséről szólnak az EUs mentőcsomagok is, a bankok egyik indexe 30 éves mélypontra ért, nem tudnak rendesen működni ebben a környezetben. Itt egy másik elemzés, mely szerint a bankok nem tudnak normálisan működni ilyen környezetben.

Ez mind rányomja a bélyegét a nyugíjalapokra is, mert egy halom ócska hitelt átpasszolnak a nyugdíjalapoknak, tehát folytatódik a veszély átruházása a nagy banki szereplőktől a kisember fele. Emiatt az egyébként is ketyegő nyugdíjbomba meg tovább növekszik, és most meg PET palackokban benzint is raknak rá, hogy amikor az felrobban, akkor olyan erejű lesz, amit nem lehet eloltani, akkor fog majd kiesni a rengeteg csontváz a szekrényből.

Szóval ezért van szeptember közepe óta válság. Adósságprobléma van megint, mait nem engednek leereszteni. Próbáld csak meg elvenni a piactól a REPO programot és meglátjuk mi történik! 🙂 Meddig halaszthatjuk a valóssággal való szembenézést? Érted, nem arról van szó, hogy nagyon pesszimista lennék, csak annyi hogy nem vagyok megrészegülve és képes vagyok látni a kockázatokat!

És mi még az igazi, nagybetűs Probléma? Mitől esik le igazán a tantusz???

Azt kell megérteni, és ezt szerintem sehol máshol nem hallod, hogy a tartalékdeviza áldás és átok is egyben. Áldás, mert mindenki a te pénzedet használja, a szaudiak olajat csak dollárért adhatnak el, a rengeteg dollárjukból pedig amerikai állampapírokat vesznek, ezért Amerika költekezhet és jól mehet neki, nagy hadsereget tarthat fennt, amivel eléri, hogy tényleg mindenki dollárt használjon. Nyomtathatnak belőle amenyit akarnak. Ez a szuper oldala.

Viszont átok is, mert a világ országai nem tudnak dollárt nyomtatni. Nekik dollárra van szükségük. Megmutattam milyen gond, hogy 1971 óta az amerikai költségvetési hiány milyen nagy. Az a helyzet, hogy muszáj költekezniük, mert ha nem teszik, nem vesznek egy halom lapostévét más országoktól, akkor azok az országok nem jutnak dollárhoz és amiatt borul a rendszer. De ha költekeznek és költekeznek, akkor egyre nagyobb lesz az adósságuk és előbb-utóbb elér ez egy olyan szintet, ami már káros.

És akkor még többet kell nyomtatni, hogy levigyék a kamatszintet (ez volt az elmúlt évtizedekben), hogy finanszírozni tudják a dolgot, de ez is kifut egyszer. És itt tartunk most. És ezért van vége minden ilyen rendszernek, egy ideig működnek és utána muszáj lecserélni őket másra. Így volt ez a hollandokkal, spanyolokkal, angolokkal, és most a dollárral is. Szóval ez visszaüt nekik és amikor nem tudnak vele mit kezdeni, akkor már nekik is érdekükben áll leváltani. Vagy ugye leértékelni…

És a továbbiakban ez hogyan fog kinézni?

Eddig megbeszeltuk, hogy idővl várható a negativ kamatszint és miért, mar azt is tudjuk, hogy eszközvásárlás, QE program plafon nélkül, korlátlan mennyiségű pénz nyomtatása, helikopterpénz is jon, illetve itt van. Most már európában is élesedik a helikopterprogram. Ezek azt a célt szolgálják, hogy a nyomtatott pénz elérje a gazdaságot és ez működik is.

Az eddig meglevo mozaikszavak szama pedig egyre csak novekszik, csak kiírom ide alulra ezeket, bele sem érdemes most menni mik ezek. QE, ZIRP, NIRP, REPO, MMT, ONFLP, PDCF, CPFF, VRDNs, MMLF, PMCCF, SMCCF, ESF, TALF, YCT, LSAP, CMO, FOMC. Ezek mind-mind egy programot takarnak, amivel eletben tartjak a rendszert, amivel likviditast biztostanak, amivel kisegitik a bankokat, stb. Az ujabb QE programok pedig egyre nagyobb es nagyobb szamokat fognak jelenteni! A következő zűr vagy recesszió idején ismét rengeteg billiót fognak nyomtatni. Egyszerűen azért, mert muszáj. Ha nem lesz likviditás, akkor összeomolhat a rendszer. Azt gondolom, hogy a FED mérlegfőösszege megy a 10 billió felé, de utána jön a 20-30 billió, különben vége a mesének.

Gondolj bele, Amerika egyre kevésbé tudja eladni az állampapírjait, a többi ország pedig egyre kevésbé szeretné azokat megvenni. Most már a teljes amerikai hozamgörbe is az infláció alatt van! Mindenféle trükköt bevetnek, hogy leplezzék ezt, gyakorlatilag a FED pénzéből veszik az állampapírt és például Amerika hetedik legnagyobb hitelezője a Kaymán szigetek, ami a maga 5 milliárd dolláros GDP-je mellett 230 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt tart. Szerinted minden rendben?

Hivatalosan, jogilag nem tehetnek ilyet, ezért az állampapírt megveszi egy bank, utána pár nappal tőle megveszi a FED. Jogilag minden rendben, a FED nem vett közvetlen állampapírt, de azért tudjuk, hogy gyakorlatilag mégis.
Egyre inkább így lehet, mert nem lehet másnak eladni, főleg ilyen borzasztó nagy mennyiségben.

Hamarosan folytatom a következő résszel. Gyere vissza és nézd meg!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!