Ma nagyon megbízunk a dollárban, a legnagyszerűbb nemzetben, a legerősebb hatalomban… De vegyük észre, hogy a fényes felszín mögött egyre növekvő adóssághalom rejlik. Erről lesz most szó.

Folytatom a minikurzust, aminek ez már a hatodik része. Ebben a kurzusban felvetődik annak lehetősége, hogy a jelenleg ismert pénzügyi rendszer összeomlik, a dollár is elveszti értékét és végül kialakul egy új pénz(ügyi rendszer).

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

A célom ezzel az ismeretek bővítése, a látókörünk növelése, egy vita elindítása, de a történetről órákat lehetne mesélni, hogy teljes legyen. Nem szeretném, hogy most hirtelen erre alapozd az életed (végezz saját kutatást, nézz utána a számoknak magad is, az itt vázolt világkép egy a sok közül.)! Jó lenne, ha végül saját véleményt formálnál! De most lássuk a cikket!

 

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, akár meg is nézheted:

 

 

 

Mennyiségi lazítás, adósság és a dollár értéke

Térjünk a lényegre és kezdjük a legutóbbi amerikai válsággal. A legutóbbi válságnak sokkal nagyobbnak kellett volna lennie. Hagyták csődbe menni a Lehman Brothers-t, de egyébként nem hagyták letisztulni a hiteleket. Ehelyett hitellel gyógyították a hitelbetegséget. Okos emberek kitalálták a mennyiségi lazítást (quantitative easing), amely miatt annyi pénzt nyomtattak mint ami előtte 100 évben forgalomban volt és bepumpálták a gazdaságba. Adósságokat, állampapírt vettek belőle, úgy 12 ezer milliárd dollár értékben. Ez emberi ésszel felfoghatatlan szám, durván ezerszer nagyobb összeg, mint amit az amerikaiak Európának adtak 1948-ban a Marshall-segély keretein belül.

Vegyük elő a józan paraszti eszünket. Ha valamiből szinte korlátlan mennyiséget lehet nyomtatni, akkor az mennyit ér? Igen, nullát ér, semmit. Már beszéltünk arról a Yapiknál is, hogy a mai pénzügyi rendszer alapja a bizalom, semmi több. Azzal, hogy a FED most azt mondja, fel kell emelni a kamatokat, hogy egy újabb válság esetén lehessen azt csökkenteni, csak beismeri, hogy túl messzire ment. Azért kell emelni, hogy valamelyest javítsunk a hibánkon. Ezzel beismeri, hogy nem kellett volna ennyire felpörgetni a hitelezést és most látja, hogy ha emel akkor sokan bajban lesznek, de akkor is emelnie kell. Próbálja menteni a menthetőt a rendszerből, hiszen kezd összedőlni. Ki vagyok én, hogy a FED-et kritizálja, de véleményem lehet a dologról.

Eddig még lehetett kamatokat csökkenteni és pénzt nyomtatni, növelni az adósságot, de csak azért, mert a dollárban olyan sokan hisznek, mert az első számú tartalékdeviza. Viszont amikor ezt a megoldást kitalálták az állam adóssága még alacsony volt, akkor volt értelme emelni rajta. Most már akkora az adósság, hogy egy néhány százalékos kamat emelkedés nagy bajba kergeti az országot, vele együtt a dollárral.

Most tehát folyamatosan emelik a kamatokat és vonják ki a pénzt a rendszerből, de valószínűleg pont ez fogja okozni a következő válságot. Ekkor leállnak a kamatemeléssel, netán újra csökkentik, de annyit már nem tudják csökkenteni. Esetleg újra pénzt nyomtatnak, de mivel már eleve rengeteg az adósság, ezt csak még több és még több pénzzel lehetne rendbe hozni. Úgyhogy hiába fognak pénzt nyomtani, ördögi körben vannak. A saját pénznyomtatásukból próbálnak menekülni, de a menekülés ismét pénznyomtatáshoz vezethet. Ami végül bizalomvesztéssel jár együtt.

A bizalomra visszatérve, a nemesfémet áruló cégeknek is van mottójuk, például az amsterdamgold.com jelmondata a következő: Because they can’t print gold. Mert nem tudnak aranyat nyomtatni. Nem lehet vagyont, nem lehet értéket nyomtatni. Pénzt nyomtathatnak, de hogy az mennyit fog érni… Mindjárt visszatérünk még erre.

Nézzük meg hogyan alakult a dollár értéke az elmúlt 100-200 évben. Itt van az egyik legnépszerűbb ábra a befektetési eszközosztályokról és ahogy a zöld vonal mutatja, a dollár elvesztette értékének 95 százalékát:

200 év hozamok eszközosztályok pénzügyi fitnesz

 

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a fenti ábra logaritmikus skálájú! A következő ábra pedig az elmúlt 100 év adata dátumokkal.

dollár értéke csökken pénzügyi fitnesz

 

Ha megkérdeznéd, hogy akkor miért ilyen erős most a dollár, azt válaszolnám, hogy azért, mert jelenleg nincs alternatíva. Ez az első számú tartalékdeviza, az angol font a BREXIT miatt veszélyes, az euró például Olaszország miatt, Kína sajátos és még friss tartalékdeviza. Szóval egyenlőre nem igen van más.

Nézzük meg hogy alakult az USA adósság állománya az elmúlt bő 100 évben. Főleg a válság miatt órási mértékben növekedett az adósságállomány. Ha az ilyen görbét, a hokiütő alakú görbét buboréknak tekinthetjük, nekem ez egy adósságbuboréknak tűnik.

USA adósság pénzügyi fitnesz

 

Ugye 1971 előtt a dollár még az aranyhoz volt kötve, de a vietnami háború drága volt és Nixon elnök elengedte az arany standardot, így a költségvetés elkezdett többet költeni.

A dolog azért félelmetes, mert ha az adósság túl nagyra nő, akkor a devizák erősödése-gyengülése, kamatszintek változása hatalmas fizetésbeli problémákhoz vezethet. Egyszer eljuthatunk oda, hogy az adósságot nem lehet visszafizetni. Az adósság válságot is úgy próbálták megoldani, hogy átvállaltak sok adósságot, de ahogy az erőszakot sem erőszakkal kell megoldani, az adósság problémáját sem lehet adóssággal kezelni. Az adósság-GDP arány 1981-ben 35% volt, ma 105%. Egyértelmű, hogy ez nem fenntartható. A rendszer össze fog omlani, az alapja kizárólag a bizalom ami el fog veszni. Erre jó esély van azok szerint, akiket megnevezek a 9-es részben. Ehhez képest a legutóbbi válság csak piskóta lesz és alapjaiban kell majd újraértelmezni a pénz fogalmát.

Nézz vissza később is, hiszen ez a történet folytatódik.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!