Azt már említettem a bitcoin-nal kapcsolatban, hogy szerintem nem lesz belőle tényleg használható pénz, nem ez fogja megoldani az emberiség problémáit, nem fogja leváltani a dollárt. Például hiányzik a skálázhatósága, tehát nagyon limitált számú tranzakciót lehet vele végrehajtani másodpercenként. Aztán minél inkább használják, annál többe kerül a használata, nem beszélve a növekvő áramfelhasználásról. De van egy érv, amit még nem mondtam el nektek és ez túlmutat a tegnapi gondolaton is.

Ha inkább megnéznéd videós formában mi az, itt megteheted!

 

 

Emellett nem lehet elmenni!

Nagyon rövid és velős dolog. A bitcoin-ból maximum 21 millió darab fog létezni a jövőben. Az a gond, hogy mivel ez egy véges számú pénz lenne, azt várjuk tőle, hogy egyre többet fog érni. Ha a pénz egyre többet ér, akkor az ebben kifejezett árak egyre kisebbek, tehát deflációt okozna. Ha így van, akkor nem lesz senki, aki bitcoin alapú hitelt venne fel. Hiszen ez olyan, mintha előre tudnád, hogy a svájci frank egyre drágább lesz. Hülye lennél svájci frank alapú hitelt felvenni, igaz? Ezt magyaroknak nem kell megmagyaráznom.

Márpedig, ha nem lehet vele hitelezni, akkor gazdaságot sem lehet rá alapozni, ugyanis hitel nélkül nincs modern gazdaság. Ennyi. Ezért alkalmatlan a pénz funkció betöltésére.

 

És az árfolyam?

Meg szeretném említeni, hogy ez vagy az előző cikk és videó NEM mond ellen annak, hogy egymillió dollár legyen az árfolyama! Az, hogy rövid távon lefelé tart az egy dolog. Én csak azt mondom, hogy nem váltja le a dollárt. De megszüntetni nem szeretném és azzal is egyetértek, hogy a kriptovilágnak még idő kell, még nem is várhatjuk el tőle, hogy holnap elhozza a megváltást. És továbbra is éltetem a blokkláncot, értem mi a lényege, nézd meg más anyagaimat a témában. Csak azt mondom, hogy nem a bitcoin vagy a jelen kriptopénzek fogják leváltani a dollárt. Ez az én véleményem. A másik pedig az, hogy amikor ez egy millió dollárt fog érni, akkor mennyit fog érni a dollár? Kapsz érte egy kenyeret? De ezt már a fantáziádra bízom.

 

Viszont jöhet az állami kriptopénz

Novemberben két írás is született magától az IMF-től (Nemzetközi Valutaalap), a másodikat az elnök asszony Christine Lagarde jegyezte. Ezekben felvetik annak a lehetőségét, hogy az egyes országok saját blokklánc alapú pénzt hozzanak létre, még inkább a jelenlegi pénzt tokenizálják (Lehet ezt így magyarul mondani?). Ennek vannak előnyei és hátrányai, de ők nagyon pozitívak. Felvetődött az is, hogy legyen egy ilyen pénz, ami az SDR token lenne. Az SDR több évtizede létezik, lényegében az aktuális tartalékdevizák kosara.

nem lesz pénz a bitcoin állami kriptopénz IMF pénzügyi fitnesz 1

 

De mivel ez az új kriptopénz, ha létrejön, lényegében FIAT pénz alapú lenne, ezért szerintem ez is ugyanúgy el fog bukni. Ha nagyon érdekel titeket ez a téma, ha sokan jelzitek, akkor folytatom a gondolatmenetet.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!