A világ el van árasztva kriptovalutákkal, de ezek valamiért mégsem hozták el az új pénzügyi rendszert. Bármennyire is próbálnak meggyőzni ezek a cégek, hogy az ő kriptopénzük lesz a befutó, van egy gondolatom amit érdemes megfontolnunk mielőtt pénzt „fektetnénk” ilyen projektekbe.

Ha inkább valami mozgalmasabbra vágysz, nézd meg ezt az adást videós formában!

 

 

Mi a pénz?

Ahogy már egy másik videóban bemutattam, az, hogy mi a pénz az manapság eleve kacifántos fogalom. Ha Polgárdiban bemegyek a boltba és dollárral szeretnék fizetni a pénztáros hölgy nem fogja poénként értékelni a dolgot. Akkor a dollár az nem pénz, hiszen nem tudok vele fizetni? Pénz sok minden lehet, amit elfogadunk annak. Természetesen tudom, hogy jelenleg több kriptovalutát használnak fizetésre, van aminek a szoftverét több intézet is használja, lehet bitcoin-nal is fizetni, de valamiért adót nem tudok velük fizetni.

Megjegyzem, hogy volt idő amikor az egyébként 5000 dollár környékén lévő bitcoin 15000 dollárt ért Zimbabwe-ban és az emberek egymás közt elfogadták, mert értékmegőrzőbb és likvidebb volt a saját hiperinflálódó pénzüknél.

 

A Mészáros pénz létrejötte!

Ennyi bevezető után játszunk el a következő gondolattal. Ma rengeteg szolgáltatást privatizálunk, ugye? Mármint nem feltétlen Magyarországon, de a nyugati világban. Létezik államtól független postai szolgáltatás, csomagküldő cégek, internetszolgáltatás, autópálya kezelés, háztervező és építő vállalkozások. Akkor miért ne lehetne a pénzt is magánosítani? Miért ne hozhatnék én létre egy pénzt, mondjuk a Mészárost? Ha Varga Mihály nézi ezt az adást, létrehozhatná a Vargát. Jogom nekem is van hozzá. Ma már egyébként is százával vannak kriptovaluták, csak a példa kedvéért Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Dash, Monero. Nem hiszed el, de van Balatoni Korona is ami Veszprémből indult. De van olyan, ami arany vagy ezüst fedezetű, utóbbira példa a Silvertoken vagy a LODE, de ilyen a magyar hátterű Blockstock is (nem reklám céllal írom, hiszen független vagyok). Nem szeretnék árupénzt sem csinálni ebből a technológiából, de az ötlet természetesen kiváló és a jövő úgyis olyan lesz, hogy az arany, a részvények, az eszközök digitális formában a blokkláncon is elérhetőek lesznek. Jövő év elején például elvileg vehetek napelem farmot blokklánc alapon a Power Ledger segítségével.

De azért érezzük, hogy a pénztáros hölgy Polgárdiban a Mészárost sem fogadja majd el és a bitcoint vagy Monerot sem. Hiszen a pénz attól pénz igazán, hogy elfogadják a boltban. Ha hiszünk benne, ha van mögöttes bizalom, ha elfogadják a bankban, ha elfogadják fedezetként hitelkérelemkor. Ez az ami hiányzik az összes felsorolt példa esetében. Persze az ezüst fedezet jól hangzik és a fejekben talán a bitcoin áll ehhez a legközelebb, de egyik sem államilag elfogadott fizetőeszköz.

Úgy gondolom, hogy kriptopénzeknek pont az a hátrányuk, ami az előnyük. Nyílt forráskódú megoldások, tehát ha bárki létrehozhat egyet némi módosítás után, akkor az mennyit ér? Melyik az „igazi”?

 

A kripto reneszánsza

Tehát ahhoz, hogy ezek sikeresek legyenek be kell következnie annak, ami miatt tényleg létrejöttek. Ez pedig a teljes bizalomvesztés az állam felé, a nemzeti deviza elértéktelenedése. Ha ez a pillanat eljön, ezek a kriptopénzek is igazán megmérettetnek és piaci alapon eldől melyik lesz a jobb az embereknek. A többi csak találgatás és spekuláció.

Frissítés: Rögtön azután, hogy felvettem az adást megjelent a hír, miszerint Ohio államban már bitcoin-nal is lehet adót fizetni. Azonban a tranzakció során először azt átváltják dollárra, így te valójában dollárral fizetsz adót, csak közben megkönnyítik ezt a folyamatot.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!