A bodzaszörpöt ismerem, szeretem. De fogalmam sem volt arról, hogy pezsgőt is lehet készíteni bodzával. Ezt John Corder ajánlotta és igaza volt. Kiváló kísérletezős elfoglaltság minden nagyra nőtt, de lelke mélyén még gyermek férfinak 🙂

Ezért aztán amint visszautaztunk Magyarországról Hollandiába, neki is láttam. Gondoltam megosztom veletek is, hiszen a változatosság hasznos és talán valami jó tippet is adhatunk egymásnak… Persze az interneten sok receptet lehet olvasni, én ezeket átlagolva próbálkoztam vele. Fontos volt az is, hogy ne veszítsek sok pénzt sem a kísérletezés közben, ez pedig nem kerül sokba.

 

A hozzávalók 5 literes üveghez:

  • 10-12 bodzavirág, lehetőleg minél kevesebb zöld szárral
  • 600 g cukor
  • 2 evőkanál fehérbor ecet
  • 2 citrom leve
  • fél kiskanál instant élesztő

 

Elkészítése:

A csapból meleg vizet engedtem, úgy 3-4 liter került az 5 literes üvegbe. Ebben feloldottam a cukrot, aztán hozzáadtam a többi hozzávalót. Feltöltöttem az üveget és ismét kevertem rajta egyet. Letakartam egy konyharuhával és 4-5 napra sötétebb helyre tettem. Ezután így nézett ki:

bodzapezsgő pénzügyi fitnesz

Finom bodza illata volt, nem lett büdös, nem lett penészes. Egy szűrő belsejét konyhai törlőpapírral béleltem és azon át leszűrtem a pezsgőt. Utána csavaros üvegekbe töltöttem. Fontos, hogy erős, vastagabb falú boros üvegeket használtam és nem töltöttem tele, hanem bőven hagytam benne teret a gáznak. Érdemes habzóborok, gyöngyöző borok üvegét használni, mert ezeket eleve nagyobb nyomásra készítik. Ha le tudod zárni a pezsgős üveget, az a legjobb. Pár üveg felrobbant, mert azok vékony falú, olcsó borosüvegek voltak, a többinek nem lett baja. Ezért töltés után érdemes volt egy műanyag ládába rakni az üvegeket és letakarni, így az üvegszilánkok nem repültek szanaszét.

Másfél hetet hagytam állni szobahőmérsékleten a pincében, ezután már fogyasztható is a finom bodzapezsgő! Kevés alkohol van benne, ízlés szerint lehet még adni hozzá citromlevet. Nagyon finom, biztosan készítek jövőre is! 🙂

Ezt ajánlom neked is!

 


Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!