Minden befektetőnek alapvető kérdés ez. Hogyan védhetjük ki a közelgő korrekció negatív hatását, mit kell megváltoztatnod a portfóliódban emiatt, hogy jobb hozamod legyen? Azt fejtettem ki az előző cikkben és videóban, hogy egyáltalán várható-e most a korrekció, ha olyan sokan mondják? Most arról olvashatsz, hogyan készítheted fel a befektetéseidet egy korrekcióra?!

Inkább megnéznéd 7 percben? Tessék:

 

Hogyan alakítsd át a portfóliódat a közelgő válság előtt?

Egy szóban megfogalmazva: SEHOGY. Nem tudom lesz-e korrekció, lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem. Senki nem tudja, ahogy az előző cikkben kifejtettem. De még ha arra is számítasz, hogy lesz, akkor sem javaslok semmilyen változtatást. Ne térj le az útról! Hogy miért? Most csak pár gondolatot írok le, talán később szentelek ennek a kérdésnek egy külön cikket/videót, mert úgy látom érdemes.

  1. Az alapvető gondolatod az, hogy most eladod a részvényeket amíg még drágák, aztán a válság alatt olcsóbban visszavásárolod őket. Viszont a piaci csúcsokat és völgyeket eltalálni hosszú távon lehetetlen, ezt számtalan kutatás bizonyította, tehát teljesen felesleges megpróbálni. Aki megpróbálta, hosszú távon nem tudott kiemelkedőt alkotni. Te leszel az akinek sikerül?
  2. Mi van, ha tévedsz és most átalakítod a portfóliót felkészülve az A esetre, miközben B eset alakul ki jövőre? Mondjuk te eladod a fele részvényedet és készpénzzel várod az esést, de ebből csak oldalazás lesz és infláció. Ez megtizedeli a hozamodat. Kimaradsz a piac további emelkedéséből, mint más évek óta rengeteg ember. Ráadásul lehet, hogy oldalazni fog a piac, de például az osztalékokat addig is fizetik a cégek!
  3. A részvényeket egyébként is hosszú távra vetted, legalábbis remélem. Egyik kedvenc mondásom Warren Buffett-től, hogy úgy vegyél részvényt, hogy ha 10 évre bezár a tőzsde akkor is nyugodtan tudj aludni.
  4. Van még egy logika ami sokaknak eszébe juthat: Merre mehetnek az amerikai árfolyamok ezután, ha nem lefelé? És ha Amerikában esni fog a piac, akkor Európában is esni fognak a részvények, szóval miért kéne befektetnünk egyáltalán? Igen, valóban, van összefüggés rövid távon, napi, hetes szinten. De havi, vagy éves szinten már megmutatkozik a különbség, tehát emiatt nem lenne érdemes kimaradni az európai növekedésből, az európai piacnak sokkal több tere van felfelé. Hosszú távon a két kontinens teljesítménye elkülönül. Ha mondjuk fejlődő piaci érdekeltséged van, akkor csak tartsad nyugodtan őket.
  5. Másrészt az, hogy mit kell változtatnod a portfóliódon, attól is függ miért fektettél be. Ha mondjuk osztalék alapon fektetsz be, akkor egy piaci korrekció extra hozamot jelent neked. Hiszen például az Abbott vagy a Siemens folyamatosan osztalékot fizet nekem. Ha esnek az árfolyamok és újra befektetem az osztalékot, akkor most alacsonyabb áron több részvényt vehetek meg! Magasabb lesz a hozamom.
  6. Egyáltalán miért gondolod, hogy változtatni kellene a stratégiádon? Jó eséllyel azért döntöttél az adott stratégia mellett, mert X év alatt Y hozamot vársz el, ez volt a szakirodalomban, a stratégia hosszú távon működött eddig és várható, hogy fog is. Bemutatták, hogy mondjuk 100 év adatai alapján működik. Szerinted ebben a 100 évben nem voltak válságok? Gondolod, hogy aki ezt számolta az folyamatosan alakítgatta a stratégiát minden alkalommal ha felhők gyülekeztek? Ugyan már! A stratégiát tűzön vízen át végig kell vinni hosszú távon, ettől lesz sikeres, nem attól, hogy megpróbálsz időzíteni! Ezt számos vizsgálat bizonyítja.
  7. A legnagyobb befektetési butaságokat akkor követi el az ember, amikor hagyja, hogy az érzelmei irányítsák és befolyásolja a piaci hangulat. Úgy is fogalmazhatnám, hogy ne kövesd a csordát! Te ne arra figyelj mások mit csinálnak és gondolnak! Milyen időtávon szeretnél nyertes lenni?

 

Tehát nem adnám a papírjaimat pánikszerűen, sőt itt a lehetőség, hogy megfontoljunk egy Boeing részvény vásárlást 🙂 Röviden ezt tudom elmondani arról, hogyan kellene felkészülnöd a közelgő válságra, ha lesz egyáltalán idén recesszió. Segített?
Ha tetszett a cikk, kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, vagy feliratkozol a hírlevelemre!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!