Vagy ezer irányból hallani, hogy gazdasági válság jön 2018-ban. De most már tényleg… ! Egyáltalán tényleg várható-e most a korrekció, lehet-e tévedés, ha olyan sokan mondják? Hogyan védhetjük ki a közelgő korrekció negatív hatását, mit kell megváltoztatnod a portfóliódban emiatt, hogy jobb hozamod legyen?

Ha szeretnéd, akár meg is nézheted itt mi szól e mellett és ellene:

 

Milyen tényezők okozhatják a most várható esést?

Azért röviden tekintsük át miért is beszélünk (beszélnek) részvénypiaci esésről egyre többet?! Most, hogy már Orbán Viktor is válságról beszél… Hírek jönnek-mennek, de valahogyan mégis egyre gyakrabban előkerül a piaci korrekció témája. Nem vagyok megmondóember, de szerintem van néhány tényező amit most érdemes fejben tartani. Lehet, hogy fél év múlva ismét elolvasva ezt a cikket igazam lesz, de lehet, hogy teljesen tévedek. Mindenesetre íme néhány indok a sok közül, ami, vagy ezek kombinációja kiválthat egy várva-várt korrekciót. Konkrét cégeket is említek, úgy gondolom indokokat keresni egy korrekcióhoz nagyon könnyű. Jósolni továbbra sem tudok, de együtt gondolkodni szuper dolog, én most így látom a helyzetet:

 1. A világkereskedelem
  Az alábbi ábrán a világkereskedelem export részét láthatod. Elég ha a kék vonalra koncentrálsz.
  Világkereskedelem export ábra pénzügyi fitneszEz az ábra azt mutatja meg, hogy a kereskedelem mekkora része volt export, mekkora része származott együttműködésből. Az látszik, hogy az 1929-es válság előtt növekedett az együttműködés az országok közt, többet adtak és vettek egymástól, aztán ez a trend csökkent a második világháború végéig, majd azóta emelkedik. (Nincs az ábrán, de a 2008-as válságban is csökkent kicsit.) Alapvetően ha ez a kereskedelem növekszik az jó, hiszen bővül a gazdaság, több a munkahely, több a bevétel. Most viszont jött Trump és az ő vámháborúja Kínával, amibe beszáll az EU is, ami azért gond, mert várhatóan csökkenni fog az export, csökkenni fog az országok közti kereskedelem. Attól tart mindenki, hogy ismét lefelé irányul a kék vonal és ez rossz a gazdaságnak.
 2. Boeing
  Ott van például a Boeing. Tavaly minden negyedik repülőt Kínába szállították le, ebből következik, hogy egy ilyen vámháború ezt a céget érzékenyen érinti. Mivel ez is egy fontos cég Amerikában, az emiatt kialakult rossz hangulat átterjedhet más cégekre is. A vámháború miatt az árfolyama esett is.
 3. Infláció
  Az elmúlt időszakban az amerikai inflációs várakozások emelkedtek, tehát nehezebb megmondani mekkora lesz a dollár értéke a jövőben. Bizonytalanságot szül mekkora hozamot lehet elérni, a befektetők nem szeretik a bizonytalanságot és a profit egy részét elteszik, ez árkorrekciót okoz.
 4. Amazon, Facebook, Google
  Trump nem volt rest twittelni az Amazonról is, amit egyébként még soha nem láttam. Mármint, hogy egy amerikai politikus egy cégről beszél. Nyilván egy óriási vállalatról van szó, amelyik talán túl nagyra nőtte ki magát és ez felkeltette a politika érdeklődését is. Ha az elnök úr negatív hangvételt üt meg ezzel kapcsolatban, akkor az nem tesz jót a részvény árfolyamnak. Ilyen a Facebook is, ahol az adatkezelés ütközött falba, hogy finoman fogalmazzak. Esett mint a kő, ez a hangulat pedig magával rántotta a Google-t is, hiszen az is egy óriási adatkezelő vállalat. Ha ezek az órások esni kezdenek, gondolhatod mi történik a piaci mentalitással, bizony délnek veszi az irányt.
 5. Kamatemelés
  Ugye elindult a kamatok emelkedése is. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a hitelekért egyre több kamatot kell fizetni. Ha több kamatot kell fizetni, akkor egyrészt kevesebb hitelt vesznek fel és lassabb a gazdasági növekedés, kevesebb üzlet indul be. Másrészt lesznek, akik már nem fogják tudni visszafizetni a hitelt és csődbe mennek. Mindegyik eset talán normális dolog, de már nem normális világban élünk és ez szűkíti a gazdaságot, megint csak bizonytalanságot szül. Aztán emiatt a „kockázatmentes” hozam is növekszik, ami a részvények árának nem tesz jót.
 6. Értékeltség
  A részvények Amerikában már jó ideje túlárazottak (legalábbis ez a konszenzus), már nem tudnak nagyon hová növekedni. Egyébként Európa még nem olyan drága, a fejlődő piacok meg még kevésbé (nem mintha emiatt Amerika nem emelkedhetne még, vagy India nem eshetne egy nagyot).
 7. Kereskedelmi szektor és hitelezés
  Amerikában rettenetesen sok kiskereskedelmi üzletet és plázát zártak be tavaly is, rengeteg ember veszti el a munkáját. Egyrészt ott hatszor akkora területe is volt a szektornak, mint amihez mi Európában mi hozzászoktunk, szóval volt miből visszavágni, de így is sokan kerülnek az utcára. Olyat is hallok, hogy már annyira tolják a bankok a hitelezést, hogy munkanélkülieknek is adnak 3000 dolláros hitelkeretet. Ez már válságra utaló jel, ha eltekintenek a kockázatoktól.
 8. Adósság és nyugdíjak
  Miközben a kormányok és jegybankok lényegében azon dolgoznak, hogy elinflálják az adósságot, sokat is termelnek és ne feledkezzünk meg mekkora hatalmas összeg hiányzik a nyugdíjrendszerből. A demográfia romlása miatt a nyugdíjak egyre nagyobb terhet jelentenek, miközben egyre kevesebb embernek kell eltartania egyre többet. Tehát a pénzt amit megtermelünk egyre inkább vagy az idősek segítésére fordítjuk és kevésbé növekszünk, vagy… ?
 9. Olaszország?
  Olaszország szerintem csak egy muslica a levesben. Persze sok a 2300 milliárd eurós adóssága, 7-8-szorosa a görögnek, de kit ér ez váratlanul? Már a görög problémák idején is tudható volt az olasz probléma, azóta helyzet nem javult semmit. Lehet, hogy elindít ez valamit, lehet, hogy a piac emiatt lefordul, de ez egy komoly befektetőt sem lephet meg.

Tehát, ezek a tényezők fogják okozni a 2018-as korrekciót? Lesz-e részvénypiaci esés idén? Fogalmam sincs. Ha pisztolyt szegeznének a fejemhez és választanom kellene, akkor azt mondanám: Recesszióra azért nem számítok idén, erre kevés az esély. Majd meglátjuk, hogy igazam lesz-e (igazából teljesen mindegy). Most nézzük mire alapozható ez.

 

Mi szól a nyugalom mellett?

 1. Adócsökkentés
  Vannak olyan faktorok is, amelyeknek nagyon kellene örülnünk, például az adócsökkentés az USA-ban. A 35 %-ról 21%-ra mérsékelt adó nyilván több pénzt juttat a részvényesek zsebébe.
 2. Emelkedő profit, Apple
  Vagy, hogy a profitabilitás nagyon emelkedik, a cégek egyre inkább automatizáltak. Az Apple csak az első negyedévben (!) 20 milliárd dollár nyereséget termelt!
 3. Értékeltség
  Azért veszem ezt elő újra, mert sokan le vannak maradva. A konszenzus szerint tényleg túlárazottak a részvények, de a számok azt mutatják, hogy nem. Itt egy ábra az előre mutató ár/nyereség értékről, ami most olyan 16-os érték körül szambázik, tehát alacsonyabb, mint az átlagos érték!előremutató PE pénzügyi fitnesz
 4. Félelmetes hírek
  Emellett emlékezz arra videómra is, ahol elmagyaráztam a hírek hatását és hogy miért kellett aggódni 2009 óta minden évben! Ha még nem láttad, itt az alkalom, hogy megnézd, tanulságos!
 5. Fundamentumok – gazdaság
  A részvénypiac viselkedése rövid távon, mint tudjuk, egy zaj, az érzelmek vezérlik. Hosszú távon viszont már a fundamentumokon alapszik. Hogy néznek ki a fundamentumok? A gazdaság köszöni szépen, jól van, nincs a láthatáron recesszió. Hosszú távon a tőzsde még emelkedhet, miért ne?
 6. Időben zajlik a korrekció
  Pont ezek miatt a korrekció mértéke nem is volt nagy, ezt a piac inkább a korrekció elhúzásával éri el. Ezt nem egyedül vettem észre.

 

Hogyan alakítsad át a portfóliódat emiatt?

A terjedelem miatt erre a következő cikkben és videóban találod a választ! <— Kattints rá és nézd meg!

Te mit gondolsz a fentiekről? Örülnék, ha megosztanád a gondolataidat, szívesen beszélgetek erről is. Ha együtt gondolkodunk, biztosan jobb döntéseket tudunk hozni. Ha tetszett a cikk, kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, vagy feliratkozol a hírlevelemre!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!