Egyik péntek estém azzal telt, hogy az MNB stabilitási jelentéseit böngésztem és érdekes ábrákra bukkantam. Ebből hoztam négyet ízelítőként.

Nőtt a magyarok nettó vagyona

Ez egyben a nettó megtakarításokhoz egy kis gyakorlati bemutató is, hogy néz ki ez a valós életben ha a magyarokat nézzük? Az alábbi ábrán érdemes a piros vonalat követni. Az látszik, hogy a 2008-as év egy fordulópont volt és attól kezdve növekedett a magyarok nettó pénzügyi vagyona. Ezt okozza a válság! Tanultunk belőle és nem költekezünk annyit, nem veszünk fel annyi hitelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visszafizetjük a hiteleket

Az alábbi ábrán azt láthatod hogyan változott a lakossági hitel mennyisége. Világosan elkülönül a 2009 előtti és utáni időszak. 2009 előtt a piros vonal és az oszlopok pozitív tartományban vannak, tehát folyamatosan növekedett a hitel mennyisége. Egyre több hitelt vettünk fel.

2009 után pedig ez negatívba fordult, tehát elkezdtük visszafizetni a hiteleket. Az a kékkel bejelölt rész egy kormányzati program eredménye, amikor a hitelesek terheit komolyan enyhítették.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugye az előző cikkben megbeszéltük, hogy a lakosság nettó vagyona már csak attól is növekedhet, ha visszafizeti a hitelét. Tessék, itt a gyakorlati példa!

Már mi finanszírozzuk a külföldieket

Itt a piros vonalat kell nézned. A 2008-2009-es válság előtt a görbe negatív tartományban volt, tehát a külföld finanszírozott minket, mi vettünk fel hitelt. Azóta pedig pozitívba váltott, tehát visszafizetjük a hiteleket. Mondhatni a magyar lakosság pénzügyileg okosabbá vált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De újra vesszük fel a hiteleket

Hiába jobb a helyzet a külföldiek felé, azért az alábbi ábra ijesztő képet fest. A bal oldalon látod azokat a magas oszlopokat 2008-ból? Ez mutatja milyen sok hitele volt a magyaroknak a válság előtt. Aztán ezek csökkentek, mert azokat fizettük vissza mint a katonatiszt. De 2013 óta ismét egyre nagyobb a hitelállomány, egyre csak növekszik. Mintha nem tanultunk volna a saját hibáinkból? Érdemes ezen elgondolkodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!