Én hosszú évek óta nyomon követem a nettó megtakarításom, de mit jelent ez és miért javaslom ezt neked? Mit tenne hozzá az életedhez, hogyan csináld?

Bruttó vagyon
Kezdjük ezzel. Remélhetőleg mindenkinek van bruttó vagyona, ez az összes értéked jelenti. A házad, lakásod, autód, pénzed, laptopod, bankszámlád, bútoraid, ékszereid és minden ami a tiéd. Az egyszerűség kedvéért csak azt számolom bele ami legalább 50 000 forintot ér, most az apróságokkal nem érdemes foglalkozni.

Adósságok
Viszont a legtöbb ember a lakását vagy házát, sőt még az autóját is hitelre vette. Van adóssága is. Például a lakás felét már kifizette, de felével még tartozik a banknak.

Nettó vagyon
Nagyon egyszerű kiszámolni a nettó vagyonod, ehhez a bruttó vagyonból ki kell vonnod az adósságaidat.

Nettó vagyon = Bruttó vagyon – adósságok

Mire jó ez?
Részemről nem szeretnék összegeket mondani, hogy 35 éves korodra illene x millió forint nettó megtakarítást elérned. Szerintem erre valójában használhatatlan. Viszont ha kiszámolod a mostani nettó vagyonod és kiszámolod például egy év múlva is, akkor kiderül hogy növekedett-e vagy csökkent. Ha szeretnél anyagilag függetlenné válni, akkor ennek a számnak folyamatosan növekednie kell.

Ha csökkent: Nagyon nehéz lesz elérned az anyagi függetlenséget, ha többet költesz mint amennyit keresel. Igyekezned kell, hogy meg tudjál takarítani, készíts ehhez tervet, fogd vissza a kiadásaid.

Ha növekedett: Szuper! Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb a vagyonod, egyre többet tudsz majd befektetni is. Azon kell elgondolkodni, hogy csak kicsit növekedett vagy nagyon. Lehetne még gyorsítani a folyamaton, ha kevesebbet költenél?

Egyébként pedig néhány tízmillió forintig a növekedés legfőbb forrása a munkabér, még nem igazán fontos, hogy mekkora hozamot termel a pénzed. A nettó vagyonod kétféleképpen lehet növelni:
Vagy többet takarítasz meg
Vagy visszafizeted a hiteleid

Segítség

Ezen a linken találsz egy kalkulátort is, aminek segítségével negyed évente kiszámolhatod „mennyit érsz”. Nettó vagyon kalkulátor – Pénzügyi Fitnesz
Bár ez számomra furcsa kifejezés, mindig Lázár János jut eszembe róla… Használd egészséggel, nyugodtan változtass rajta ha szeretnél. Szabjad saját használatra, ahogy a lenti piros gombra kattintva elmondom a videón. A videóban részletesebb magyarázatot is találsz. Sok sikert hozzá!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!