Mi történik mostanában a kripto világban? És most nem a bitcoin-ra gondolok. Úgy fél éve nagyon sokan megégették magukat, ebben a cikkben röviden összefoglalom miért. Megbeszéljük azt is, hogy alakult azóta a szabályozás és milyen fejlesztések zajlanak a háttérben.
Ugye írtam már nektek, hogy hiába pesszimista szinte mindenki, a kripto világ következő Google-ja vagy Amazon-ja valószínűleg már létezik, csak éppen jelenleg még nagyon kicsi, ezért nem tudni melyik cég az. Kár lenne temetni az egész kripto dolgot, csak azért mert sokan pesszimisták és rossz projektekbe ölték életük megtakarítását. Szerettem volna utánajárni ennek egy kicsit. Erről osztom meg veled a véleményem, helyezem ezt perspektívába és hogy ne menjünk haza üres kézzel, egy jó projektet is kapsz.

Ha szeretnéd, nézd meg videós formában:

 

 

Miért vesztett sok ember sok pénzt?

Még mielőtt belekezdek: A blokklánc technológia, amiről itt volt szó, az nem egyenlő a bitcoin-nal! Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk a cikket.

Ugye kétségtelen, hogy a 2017-es év, főleg annak a vége és 2018 legeleje a kripto világ szempontjából egy mánia volt. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de a mániákról és hogy miért alakulnak ki, korábban már meséltem. Egyrészt Átlag Béla látta mennyit lehetETT ezzel keresni és ő is beszállt a dologba, ahogy a válságok kialakulásánál leírtam ennek pszichológiáját. Egy angol elnevezése is van a dolognak: FOMO (Fear of Missing Out, fél hogy kimarad belőle). A múltban jó üzlet volt, nem szeretnénk kimaradni belőle ezért beszállunk, egyre többen szállnak be, így alakulnak ki a buborékok. Másrészről pedig voltak akik látták ezt és táptalajt szolgáltattak neki.

Sajnos a projektek legalább 90%-a hulladék, semmi másról nem szólt, mint az emberek kihasználásáról. Az ilyen projektek létrejöttek, volt egy hatalmas ígéretük, szép design-al tálalva, de valódi munka nem állt mögöttük. Mit gondoljon az ember a Jesus coin-ról, a decentralizált Jézusról, a banán coinról, a Ponzi coinról, ahol konkrétan meg lett mondva, hogy ez egy piramisjáték és egy szamár az egyik munkatárs, mégis rengeteg pénzt össze tudtak szedni. Vagy ilyen a Bitconnect is, ami maga a piramisjáték és nagyon sokan beleestek a csapdába. Ép eszű emberek nem adtak pénzt ilyenekre, mégis vígan éltek ezek a csalók, mert az emberek mindent megvettek ami kripto volt. Ahogyan egyébként mindenre pénzt adtak annak idején amire rá volt írva, hogy internet, vasút vagy hajózási társaság.

Ahogy már említettem, a szabályozás nem tud mindentől megvédeni, józan paraszti eszednek lennie kell és ez hiányzott Átlag Bélából. Nem azt nézte, hogy mit akar elérni a projekt, kik állnak benne és hogy az lehetséges-e, hanem ránézésre megvett mindent. Hiába figyelmeztetett Vitalic Buterin, talán a második legfontosabb kriptodeviza feltalálója is:

Vitalik Buterin figyelmeztet kripto pénzügyi fitnesz

„A kriptopénzek még mindig egy új, nagyon volatilis eszköz kategória, az értéke bármikor lenullázódhat. Ne rakj bele olyan pénzt amit nem engedhetsz meg magadnak elveszteni. Ha életed megtakarításának keresel helyet, a hagyományos befektetési formák még mindig biztonságosabbak.”

 

Egy szó, mint száz, az a lényeg, hogy ezekre a „termékekre” nem szabad befektetésként tekinteni! Ha van rá pénzed, tehetsz bele tőlem annyit, amennyit nem félsz elveszíteni, de ez legjobb esetben is csak spekuláció, nem befektetés! Ezt mindenkinek el kell fogadnia.

 

A jelen helyzet és fejlesztések

Szóval most ennek egy időre (!) vége, a piac látszólag összeomlott, az érdeklődés megtizedelődött. Ezzel egy időben és emiatt a politika lépéskényszerbe került és kemény szabályozást ígértek. Ebből lett is valami meg nem is. Európában és Amerikában, amik talán a legfontosabb piacok, nem tiltják a kripto termékeket, nyilván szabályozni kell a tőzsdéket, a a SEC ülésen elhangzottak szerint optimisták a fejlesztésekkel kapcsolatban és fellépnek a csalók ellen, nagyon helyesen. A SEC egyébként az amerikai tőzsdefelügyelet. Tehát azért, mert sok hamis projekt indult, még kár lenne temetni egy ígéretes technológiát. Az Európai Bizottság összefogást szeretne a blokklánc iparban, sőt, a SEC el is indított egy HAMIS kripto coin pénzgyűjtő oldalt, hogy tanítsa az embereket 🙂

Sokak szemében a szigorítás negatív, pedig szerintem szükséges és hasznos dolog. Ahhoz, hogy ez a piac is érett és biztonságos legyen, együtt kell működni a hatóságokkal. Szerintem ezek nagyon jó fejlemények. (De én nem ezzel élem a mindennapjaimat, kérlek oszd meg erről a véleményed odalent!)

Ezért sem hiszem azt, hogy a dolgot temetni kéne. Egyébként pedig a háttérben rengeteg fejlesztés folyik. Hogy csak egy példát említsek, ilyen a Lightning network, ami korlátlan skálázhatóságot oldja meg, tehát nem csak 10 tranzakciót lehet másodpercenként bonyolítani, hanem 100-at, 1000-et, 100 ezret, vagy még többet. E mögé olyan nevek is beálltak, mint a Microsoft, a Tesla és Space X befektetője, a Robinhood bróker, tehát az intézményi befektetők is érdeklődnek, más téren is. A Mastercard „szabadalmaztatott” egy blokklánc alapú fizetési technológiát. Lényegében lemásolták amit mondjuk a Monero, Zcash kriptovaluták szerettek volna elérni.

Pont ez az egyik bajom a bitcoin-nal, szerintem igazán semmire sem jó, hiszen másodpercenként néhány tranzakciót lehet vele csinálni. Az nem elég egy világméretű rendszerhez. Persze tévedhetek, hiszen az emberek fejében a bitcoin van benne és a http protokol helyett is voltak jobbak, de az volt az első és az terjedt el.

A JP Morgan új szabadalma szerint IPO-kat blokklánc segítségével szeretné megalapozni. A blokklánc, mint technológia biztosan velünk marad a jövőben, hiszen ennek vagy az okosszerződéseknek hatalmas a haszna. Az Ethereum már ezzel a szellemiséggel lett megalkotva. Az okosszerződés egy applikáció, egy algoritmus, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan végrehajt egy tranzakciót. Tehát például, ha te átutalod a vételárat egy adott számlára, az ingatlan azonnal átíródik a nevedre és azonnal be is lesz jegyezve. Nem kell már a bizalommal foglalkozni, teljesítik-e a szerződésben vállaltakat neked. Ez jól jöhet akár a biztosítóknál is, az autópiacon, az oktatási piacon és még estig sorolhatnám.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is jelezte, hogy az ilyen új technológiákat támogatni kell, számos bank dolgozik azon, hogy átvegye a technológiát, ilyen a Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, ING és az UBS együtt dolgoznak azon a hatóságokkal, hogy létrehozzanak egy új digitális devizát, ez már 2018 végén működésbe lépne. Most azért is ég lázban „mindenki” mert a Blackrock is érdeklődik. Márpedig csak egyedül ők annyi pénzt kezelnek, mint az egész kripto piac 20-szorosa. De az ausztrál kormány is milliárd dolláros szerződést írt alá az IBM-mel, mert szeretnék az új digitális technológiákat alkalmazni és élre törni ebben a világban. A UniCredit, Societe Generale, Santander, Rabobank, Nordea, Natixis, KBC, HSBC and Deutsche Bank és IBM klub pedig sikeresen tesztelgeti az új utalási rendszerüket, szintén blokklánc alapon.

 

Egy jó projekt

Tehát most, hogy az érdeklődés látszólag alacsony, a háttérben sokan dolgoznak a blokklánc technológián, rengeteg felhasználási terület fog átalakulni a következő években. A bitcoin-ban továbbra sem látom a nagy értéket és nélkülözhetetlenséget, de amiről most szó van, annak csak pici szelete a bitcoin. Hiába foglalkozik azzal mindenki! Átlag Béla azzal kellett volna törődjön, hogy olyan projektet válasszon amit lehet, hogy tovább tart kivitelezni, de talán megvalósítható. A rengeteg szemét mellett ilyenek is indultak. De a következő Google vagy Amazon valószínűleg már létezik, csak éppen jelenleg még nagyon kicsi a kripto világban. Ha úgy tetszik meg lehet tenni a tétet most, hátrafordulni és 5-10 év múlva visszanézni mi lett az eredmény. -mondtam én az egyik nézőmnek. Ez tiszta spekuláció! Persze az is lehetséges, hogy nem így van és egy a ma létező 1500 projektből sem lesz semmi 10 év múlva.

Én azt mondom, hogy ha valaki ebbe pénzt tesz, akkor az nem befektetés, legfeljebb spekulációnak tekinthető, ezért csak olyan pénzt tegyél ide amit nem bánsz elveszíteni. Hiszen ez nem befektetés, egy magát komolynak gondoló befektető sem tekinti annak. Továbbra sem szeretném, hogy erre költs, de azért megmutatok egy projektet, ami szerintem sikeres lehet a jövőben. Már csak a tanulás és gyakorlati megközelítés miatt is. De még ha így is lesz, ez nem jelenti azt, hogy jó befektetés lenne. Ezért félek attól, hogy valaki félreérti az itt olvasottakat, hiszen ez látszólag szemben áll az eddigiekkel. Nem erről van szó, ezt nem tekintem befektetésnek.

A jó projekt pedig egy problémával kezdődik, amit meg kell oldani. Ez a probléma esetünkben az ausztrál villamos energia. Óriási távolságokat kell átszelni, az áram drága, ha napelemeket veszel, akkor a felesleges energiáért túl keveset fizet a helyi villamos művek. Ezt a feladatot oldja meg a Power Ledger.
Minden házhoz tartozik egy mérőkütyü, ami méri mennyi áramot használsz. A világ nagy részén már okos mérőket telepítenek, Angliában például program indult a hagyományos mérők okos mérőkre váltására. És mivel a kütyük újabban már okosak, az áramfogyasztást és áramtermelést online lehet követni, akár a mobilodon nézheted mennyit termel a napelemed. Ha pedig így van, miért ne lehetne létrehozni egy platformot, aminek a segítségével te eladhatnád a felesleges áramodat mondjuk a szomszédnak, aki így többet fizetne neked ezért a helyi villamos műveknél, ő pedig kevesebbet fizet érte, mint amennyiért a helyi villamosművektől venné. Így mindenki jól jár. Ráadásul megújuló energiát vehet a vevő, akkor is ha nincs pénze napelemet venni, a tesztek szerint pedig egyszerű használni a rendszert. Az áramot SPARK egységekben számolnák, az egészhez pedig szükség van a POWER coinra, mint engedély. Itt találsz erről egy kis videót.
Rakjunk hozzá egy nagyszerű csapatot, az egyik főnök Jemma Green pedig röviddel indulás után Perth város polgármestere is lett. Nem kellett sokat várni rá, hogy az ausztrál kormány is milliós összeggel támogassa őket, hogy egy kisvárosban élesben is tesztelhessék és fejleszthessék a projektet. Azóta pedig már a világ számos országában együttműködési szerződésük van, még az USA-ban is és sorra nyerik a díjakat is. A fejlesztés persze még tart, de ha összejön, akkor pár éven belül ez a piac is át fog alakulni, talán te is ennek segítségével fogod eladni a napelemes áramod, arra figyelj, hogy ha lesz új mérőd, az már okos legyen!

Hogy teljes legyen a kép, a „szakértők” általában azért szoktak befektetési célpontokat ajánlani, hogy legyen aki megveszi tőlük 🙂 Nekem is van ebben a projektben nagyon kis aprópénzem, csak annyi amit tényleg nem félek elveszíteni és nem szeretném eladni még legalább évekig. Ez egy spekuláció, ami aprópénzzel történik, aztán hátrafordulok és évekig rá sem nézek. De ez nem jelenti azt, hogy neked is ilyen tokeneket kellene venned. Ne értsd félre, ez szerintem nem befektetés! Nem tudom merre fog menni az árfolyam, le is nullázódhat jövő héten. Még egyszer mondom, ez csak egy szerintem jó példa bemutatása, egy jó példa arra, hogy mire lehet használni ezt a technológiát, remélem így állsz hozzá. Ja, természetesen ezért semmi pénzt vagy más juttatást nem kapok, ez nem promóció akart lenni, kérlek ne nekem tedd fel a kérdéseidet ezzel az adott projekttel kapcsolatban, rendszeresen tartanak „kérdezz bármit” eseményeket.

 

Tehát, a világ ezen a téren is fejlődik és ha nem szeretnénk lemaradni a fejlődésről, akkor bizony erről is érdemes tanulni, ahogy azt már korábban elmondtam! Ez volt a célom ezzel a cikkel.

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! Ha szeretnél még hasonló tartalmat, nyomj egy lájkot és szívesen veszem a véleményed hozzászólásként! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!