Az előző, 187-es videó alapján már el tudsz kezdeni befektetni, de még nem uralod teljesen a helyzetet. Hamar fel fog benned merülni, hogy le is faraghatnál a költekezésedből, anélkül, hogy le kelljen mondanod a fontos dolgokról. Vagy érzed, hogy sok pénz folyik ki a markodból, de nem tudod miért. Rájössz, hogy amíg a kiadásaidat nem vezeted, nem is tudod tervezni! Amikor már tisztában vagy vele, hogy épül fel a költekezésed egy hónapban, mire megy el sok pénz, mire kevés, mi felesleges kiadás, elkezdheted tervezni a költségvetésed. 

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

A költekezési napló

Az előző, 187-es videó alapján már el tudsz kezdeni megtakarítani, de még nem uralod teljesen a helyzetet. Hamar fel fog benned merülni, hogy le is faraghatnál a költekezésedből, anélkül, hogy le kelljen mondanod a fontos dolgokról. Vagy érzed, hogy sok pénz folyik ki a markodból, de nem tudod miért. Vagy az apróságok viszik el pénzed, vagy a hóbortok, vagy leugrasz a családdal a Balatonra a hétvégére és ez nem 25 ezer forintodba kerül, hanem 60-70 ezerbe.

Ilyenkor jön jól a költekezési napló. Ez egy olyan szuper fegyver, amit mindenkinek csinálni kéne egy ideig. Itt kezdődik a pénzügyi tudatosság, elkéred a blokkot minden költekezésed után vagy felírod, beírod a telefonodba. Gondolkodtál már azon, miért van az, hogy a politikusoktól elvárjuk a pontos könyvelést, az átláthatóságot, el kell számolniuk a vagyonukkal (bár Magyarországon ez sajnos nincs komolyan véve), ugyanakkor a saját pénzügyeink átláthatósága nem fontos? A költekezési napló azt a célt szolgálja, hogy átlássuk milyen dolgokra megy el a pénzünk.

.

Hogyan csinálj költekezési naplót?

Később említek még appokat, de egy Excel táblában listázzál fel olyan dolgokat amiket meg szoktál venni. A legapróbb részleteket is le kell fedni! Az oszlopok pedig a dátumok lesznek, minden oszlop egy napot jelöl. Például: (A kép kattintásra növekszik)

.

.

Folytasd, ameddig csak eszedbe nem jutnak dolgok. Nem baj ha most nem megy minden, később is be lehet illeszteni egy-egy sort. Ezt neked kell saját személyre vagy háztartásra szabnod. Ha Neked úgy esik jól, hogy a dátumok egymás alatt vannak az A oszlopban és a különböző tételek az oszlopok, akkor csináld úgy. Ha ki szeretnéd színezni, csináld azt. Nem ezen múlik.

Ha ezzel kész vagy, minden egyes költésedet, legyen az bármely apróság, írd be ide az adott naphoz! Kérj el minden egyes blokkot vásárláskor, nézd meg az összes tételt a bankszámla kivonatodon!
Talán már látod mire megy ki a játék. Talán már az első csokivásárlásoknál eszedbe fog jutni, hogy ennek nyoma lesz és kis bűnt követsz el. De ha nem is, írjad, írjad az összes tételt. Havonta összesíteni tudod mire mennyit költöttél. Készíthetsz torta diagramokat is belőle, ha szeretnéd.

.

Mire jó ez?

1-2 hónap után világosan ki fog derülni, hogy

  • Átlátható lett a költekezésed.
  • Valószínűleg lesz néhány nagyobb dolog, amit nem kellett volna megvenned mert sokba került.
    Sokaknál a probléma az apróságokkal van. Az a napi egy csokoládé, a munkahelyhez közeli étteremben elfogyasztott ebéd a saját ebéd helyett, napi croissant, kávé összeadódik és havonta is jelentős tétellé növi ki magát.
  • Vagy tényleg szükség volt az alkoholra?
  • Párkapcsolatban mindkét fél látni fogja mire költött a másik. Közösen mentek egy cél felé, ez nem lehet probléma. Ha mégis probléma, beszéljétek meg.

Tehát ezeken az apróságokon nagyon el tud csúszni a költségvetésed. Miután átnézed a napi költéseidet és ezzel szembeszülsz, rögtön elérhetővé válik hogy havonta 15-20-30-50 ezer forintot félrerakj, pedig eddig egy forintot sem sikerült. Számold ki, hogy akár 20 ezer forint havonta mennyit jelent egy évben, mennyit 10 év alatt és mennyit jelentene hosszú távon kamatokkal együtt!

Fontos azt is elmondani, hogy mivel ez teljesen egyedi a te céljaidhoz és lehetőségeidhez szabva, nem arról van szó, hogy nem ihatsz meg néha egy mohito koktélt vagy nem vehetsz drága telefont. Tedd meg, ha van rá pénzed vagy ha fel akarsz ülni a fogyasztói társadalom egyre többet és többet akaró szopórollerére. Egyébként javaslom mindset változáshoz például A digitális minimalizmus vagy a Ne spórolj a nyugdíjra c. könyveket, amit szintén megtalálsz a Patreon-on sok más mellett.

Az is sokszor előfordul, hogy olyan társaságba keveredsz, ahol presztizskérdés a drága ajándék, a luxus történetek, például orvosoknál, ügyvédeknél. Az apróságoktól a nagyobb tételekig neked kell, tudni mit engedhetsz meg magadnak.

.

Rájössz, hogy amíg a kiadásaidat nem vezeted, nem is tudod tervezni!

Költségvetés:

Amikor már tisztában vagy vele, hogy épül fel a költekezésed egy hónapban, mire megy el sok pénz, mire kevés, mi felesleges kiadás, elkezdheted tervezni a költségvetésed. A mi politikusaink nem zárják le úgy az évet, hogy ne legyen kész a következő évi költségvetés. Az már más kérdés, hogy azt hányszor fogják módosítani, de van.

Eddig csak passzívan összesítetted minden költekezésed, ezentúl viszont már aktívan előre is kell gondolkodnod. Ez lesz a házi költségvetésed, elkészítheted havonta, több hónapra előre és egy évre is. Én már csak az évessel foglalkozom, mert jó szokást alakított ki, de nagy segítség volt indulásnál a havi költségvetés is.

Ugyanarról van szó, mint az állami költségvetésnél. Leegyszerűsítve megtervezed, hogy milyen tételekre milyen bevételek jönnek majd be és mire mennyit költesz.

Így csináld! Készíts egy táblázatot a bevétellel és a napló főbb pontjaival:

.

.

Nyugodtan adj hozzá vagy vegyél el belőle, de nem kell komplikálni, minél egyszerűbb, annál jobb. Sőt, ne ijedj meg attól, ha túl egyszerűnek tűnik! Ez a célunk! A legutolsó amit szeretnék, hogy elkezdjél bonyolítani és mindenféle kódokat beirkálni, minél többet fejben tartani… Mire jó az? Csak egy egyszerűen felépített tervet, naplót és költségvetést szeretnénk.

Biztos megkönnyítené a dolgot, ha adnék egy linket egy pdf-hez, kinyomtatnád az oldalt és kész lennél. Csakhogy az nem a te költségvetésed lenne, hanem az enyém vagy egy átlagos. Azt nem szeretném. Ne sajnáld összeírni ezt a pár tételt magadnak. Óriási segítség, hogy tényleg azon úton maradj, amin el szeretnél indulni.

Egy sor lehet a „váratlan kiadások”, például temetés, elromlott hűtő cseréje. Ez bármikor felmerülhet és elrondít egy tételt. Mégsem javaslom, hogy legyen ilyen a költségvetésben. Azért, mert erre ott a tartalék. Erről is lesz szó hamarosan.

.

Ne add fel!

Szerintem ezt elkezdeni borzasztó nehéz. Tényleg le kell ülni és átgondolni mindent. Időbe kerül és kinek van manapság ideje? Mégis vedd rá magad, legalább 1-2 hónapra, mert ha nincs időd jól csinálni, később mikor lesz időd kijavítani a hibákat?

Aztán ott a macera, hogy táblázatot kell csinálni. Igen, tudom. Az elején nekem is sok időbe telt míg kialakult a letisztult forma. Arra kérlek, hogy lásd az előnyét. Lesz egy célod amiért dolgozol, lesz egy költségvetésed hozzá, ami mentén elérheted a célod, kikövezi az utadat, a napló segít kideríteni miért nem megy ez magától. Valamit valamiért. Tudom, hogy csak az első lépés nehéz, csak először tűnik sok időnek megcsinálni az Excel táblát, utána már nem kell minden nap megcsinálni, minden nap csak töltögetni kell. Legyen fontos pontja ez az életednek, szánj rá időt, legalább 1-2 hónapig.

Számomra olyan jó volt átélni, amikor rádöbbentem, hogy milyen felesleges kiadásokon mennyi pénz úszhat el. Azt a pénzt aztán átcsoportosítottam másra. Fejlődtem, alkottam valamit, befektettem. Ez valami olyan dolog, amit az iskolában nem tanítanak. Tehát anélkül, hogy feltérképeznéd mire és hogyan úszik el a bevételed, csak a sötétben tapogatózol. Nem lehetsz képes megtakarítós ötleteket bevezetni sem, mert nem tudod mérni a hatását. Ahogy elkezded ezt összeírni és tervezni, elő fognak jönni ezek az ötletek.

Sokaknak már az is nagy segítség, hogy ne költsenek többet, mint amennyit keresnek. Képzeld el azt is mennyivel jobb úgy aludni menni, hogy tudod: nem csúszol ki a pénzből, hiszen tervezed a pénzügyeidet, tudod hogy hol tartasz azon az úton ami a célodhoz vezet és mit kell tenned holnap hogy közelebb érj…

Azt javaslom, hogy ne akarj egyszerre mindenhol költséget faragni. Válassz ki egy területet és csináld azt. Ha az működik jöhet a következő vagy következő kettő. Ha túl gyorsan szeretnél túl sok mindent megváltoztatni, akkor annak koppanás a vége.

Így van időd odafigyelni rá és ami fontosabb, van időd feldolgozni mit értél el! Ez utóbb is legalább olyan fontos! Hiszen ha ez egy siker, amit magadnak köszönhetsz. Dolgozd fel magadban és lásd hova vezet. Adjon erőt a következő lépéshez. Nekem jó volt átélni és mindenkinek csak javasolni tudom!

.

Appok

Ma már ugyanezt akár az interneten is elintézheted, nézd meg a szamlacsekkolo.hu-t vagy a dijnet.hu-t! Nem csak a rezsiszámláidat intézheted könnyebben és jelenítheted meg, hanem beírhatsz bármilyen tételt is. És ha a saját bankod még nem jött elő egy ilyen alkalmazással, akkor le van maradva és nemsokára lesz neki is ilyenje. Ti pedig írtátok a Goodbudget, Revolut, Koin, Wallz, Fast Budget, Mint, Pénzügyeim, Spendee appokat.

Megint nevezz dínónak, de én nem használtam és használok ehhez semmi mást az Excelen kívül. Tehát saját tapasztalatot nem tudok megosztani az appokról, de nem is baj, mert azt kéne használnod, ami neked működik.

A következő videóban pedig megbeszéljük mit kell tenned, ha változó bevételeid vannak.

Remélem segítségedre vált ez a cikk is!

Kérlek, ha kérdésed van, írd meg kommentben és oszd meg ezt a videót másokkal is!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!