Ugye az olvasók nagy része biztos szeretne sokat keresni, szeretnél gazdag lenni, szeretnél sok pénzt és én nem hibáztatlak ezért. De azt tudjuk-e egyáltalán mi a pénz? Nem hiszem, hogy megtanították volna az iskolában mit is jelent, mi az alapja. Legalábbis nekem nem.

Ezzel kezdődik csak igazán az a minikurzus, aminek ez már az ötödik része. Ebben a kurzusban felvetődik annak lehetősége, hogy a jelenleg ismert pénzügyi rendszer összeomlik, a dollár is elveszti értékét és végül kialakul egy új pénz(ügyi rendszer).

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

A célom ezzel az ismeretek bővítése, a látókörünk növelése, egy vita elindítása, de a történetről órákat lehetne mesélni, hogy teljes legyen. Nem szeretném, hogy most hirtelen erre alapozd az életed (végezz saját kutatást, nézz utána a számoknak magad is, az itt vázolt világkép egy a sok közül.)! Jó lenne, ha végül saját véleményt formálnál! De most lássuk a cikket!

 

Inkább megnéznéd vagy meghallgatnád a sztorit? Tessék:

 

 

A „valódi pénz”

Ha visszagondolok, visszamehetek egészen a római birodalomig, vagy még messzebb ugye. Szóval a történelem során az emberek pénze az ezüst volt, ezt használták a 20. század elején is, a Habsburgok is, Mátyás aranya mellett ott volt az ezüst dénár és obulus (ahogy a többi király esetében is), Szent Istvánt is említhetném, a rómaiak napi fizetése is egy dénár volt, ami úgy egy tized uncia súlyú ezüst érme. A sort hosszan, tényleg hosszasan lehetne sorolni, a lényeg hogy az elmúlt ezer évben Átlag Béla pénze igazán az ezüstöt jelentette. (Persze az arany még értékesebb pénz volt.)

Hogy egy kicsit színesítsem a dolgot, mutatok pár példát a gyűjteményemből is.

ezüst pénzek Pénzügyi fitnesz

 

De ugorjunk vissza a mai dollárt megelőző és már modern rendszerre, 1971 előtti időre. A teljesség kedvéért mutatok néhány darabot a gyűjteményemből, ahol a pénz fogalma még modern időben is az ezüsthöz volt kötve. Ezt te is ellenőrizheted, rá van írva a korábbi dollárra, hogy ez a papír pénz a LETÉTBE HELYEZETT EZÜST dollárt jelenti.”This certifies that there is on deposit in the treasury of The United States of America one dollar in silver payable to the bearer on demand”

amerikai dollár ezüst silver certificate pénzügyi fitnesz

 

Tehát minden egyes papír dollár valódi, FIZIKAI EZÜSTFEDEZETTEL bírt. Például olyan ezüst dollár állt e mögött, mint például a lenti Morgan dollár 1921-ből. Ugye nem volt kényelmes mindig ezüstöt cipelni magaddal, hiszen a sűrűsége nagyobb mint a vasé, ezért létrehozták a papír pénzt.

amerikai Morgan dollár ezüst silver pénzügyi fitnesz

 

A holland zilverbon is azt jelenti, hogy ezt a darab papírt be lehet váltani fizikai ezüstre, „Inwisselbaar in zilver”.

Hollandia zilverbon ezüst silver pénzügyi fitnesz

 

Sőt, keress rá, hogy „constitutional dollar”, a dollár alkotmányban rögzített definíciója fizikai ezüstöt vagy aranyat tartalmaz. A fenti Morgan dollár is durván 0.77 uncia ezüstöt tartalmaz pontosan emiatt. A pénz viszont ma már teljesen mást jelent, hiszen a háborúskodás miatt a kormányok többet költöttek, mint lehetett volna és eltértek ettől az értékrendtől.

Nézz vissza később is, hiszen ez a történet folytatódik.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!