Néhány hete kifejtettem a véleményem az aranyról, az aranybefektetésekről. Akkor az ezüstöt csak érintettem és a kommentekre is szűkszavúan válaszoltam. De az világos, hogy érdekel titeket a téma, így ha már úgyis a fejemben van szívesen megosztom veletek. Remélem, hogy hasznos beszélgetés alakul ki belőle és megosztjuk egymással a gondolatainkat.

Először elmondom mi szól mellette, majd ellene. Ha valami színesebbre vágysz, akár meg is nézheted! Fontos, hogy én oktatási cég vagyok, oktatási célt szolgálok. Azt, hogy neked érdemes-e ezüstöt venned nem tudhatom, neked kell tanulnod róla és saját döntést hoznod!

Mi szól mellette?

Kezdjük ott, hogy mi is az ezüst? Az ezüst is egy nemesfém, mint az arany, ha az arany az elsődleges nemesfém, akkor az ezüst a másodlagos. Ahogy már megbeszéltük, a nép pénze az elmúlt ezer évben az ezüst volt, az ezüst tehát pénz, várhatóan mindig is lesz piaca. Egyébként pedig nagyon kevés olyan bánya van, ahol elsődlegesen ezüstöt bányásznak, ez főleg az aranybányászat mellékterméke, más fémekkel együtt.

 • Az arany/ezüst árfolyam arány is érdekes téma. Mivel mindkét nemesfémet pénzként használták, ezért az árfolyam, az árak alakulása az ezüst árát is meghatározta. Az elmúlt 700 évben durván 16 volt az arány (15 vagy 17, vagy hasonló), hiszen a Föld kérgében az arány nagyjából 16. Tehát egy uncia arany mellett 16 uncia ezüst létezik a földben. Kitermelni viszont 12-es aránnyal lehetett az ezüstöt, de ez az arány mára lecsökkent 9-re! Tehát ma az ezüst árfolyama inkább az arany kilenced része kellene, hogy legyen. Az elmúlt durván 100 évben ezeket az arányokat viszont nem alkalmazták, hanem eltávolodtunk tőle. Ma az árfolyam durván 85!, ilyen magas az elmúlt 25 évben nem volt. Tehát az ezüst piszok olcsó.
 • Az a mondás, hogy az arány tartósan nem lépheti át a 80-as szintet, amikor ez bekövetkezett, akkor az árfolyam korrigált. Szóval az ilyen helyzetek után egy korrekció szokott bekövetkezni, az ezüst ára növekszik az aranyhoz képest. Ezért mondják most sokan, hogy add el az aranyat és vegyél belőle ezüstöt, mert várhatóan sokkal inkább növekedni fog az ára, és ha szeretnéd utána majd kényelmesen visszavásárolhatod az aranyat.

arany ezüst arány pénzügyi fitnesz

arany ezüst arány pénzügyi fitnesz 2

 • Említettem azt is, hogy az arany ipari felhasználása eltörpül az ezüsthöz képest. Az arany értéke inkább a fejekben létezik, inkább befektetési aranyként van jelen, leginkább az az értéke, hogy befektetési rúd formájában áll valahol. Az ezüst helyzete viszont pont fordított. Az ezüst piacának kis része befektetési ezüst, nagy része ipari felhasználás. Mondhatjuk úgy is, hogy ezüst nélkül nem élhetnénk olyan életet technológiailag, mint most. A következő lista nem teljes:
  1. A legjobb elektromos vezető, ezért kapcsolókban, áramkörökben, mikrohullámú sütőkben, DVD-khez használják… Ilyen az autóipar is, ráadásul az elektromos autókban háromszor annyi ezüst van, mint a normál autóban. Senki nem mondja el mennyi ezüstöt használ ehhez, de a trend egyértelmű. Ha a Volkswagen is bejelenti, hogy 2030-tól csak elektromos autókat gyárt, akkor az jelent valamit.
  1. Vezetőképessége miatt különleges áramkörök is készíthetőek, generátorokban, transzformátorokban. Olyan vezeték készíthető belőle, ami 140-szer annyi áramot képes vezetni, mint a rész és 100-szor kisebb a tömege.
  1. Enélkül nem létezne mobiltelefon, modern TV sem. Mosógépekről vagy az akkumulátor iparról ne is beszéljünk.
  1. Az orvosi felhasználás: kiváló baktériumölő, használják bevonásra, a ruhaiparban jóganadrágként és zokniként, szemcsepphez, sebfertőtlenítésre, égési sérülésekhez.
  1. Kémia: Ez a katalizátor a poliészter gyártásához, ezen műanyag nélkül el sem tudjuk képzelni már az életet. Ruhákat gyártunk belőle, billentyűzetet és estig sorolhatnám mit.
  1. Napenergia: a napelemek gyártásához nélkülözhetetlen elem. A napelemek száma viszont egyre csak növekszik, ez a jövő, ehhez sok ezüst kell. Évente durván a felhasználás tizedét ez az iparág adja, jelenleg.
  1. Tequila gyártás: Még itt is helye van az  ezüstnek, a víztisztításhoz használják, egyébként más területen is.
  1. Tükröződés: átlátszó ezüstözött üveget használnak az autókban, irodaépületekben, hogy kevesebb meleg napsütés jusson át rajtuk. Tükörként nincs jobb, űrtávcsövekhez is használják. lényegében a fény 100 százalékát visszaveri.
  1. Ipari felhasználás továbbá, hogy egyedi tulajdonsága a jó tükröződő képessége, hőállósága, vezetőképessége, rugalmasságának kombinációja. Ezért a sugárhajtóművekben követelmény az ezüst használata a biztonság érdekében.
 1. A forrasztáshoz és hegesztéshez használják.
 • A felhasználással kapcsolatban, a világ jelenleg durván egy milliárd uncia ezüstöt használ fel évente, de a kitermelés csak 800 – 1000 millió uncia. A kitermelés ötöde újrahasznosítás. A számok változnak, itt több információt találsz.
 • Ha ilyen a kereslet-kínálat viszonya, akkor mennyi ezüst van a világon? Az a helyzet, hogy míg az arany felhasználása alacsony és leginkább raktározzuk, addig az ezüst felhasználása magas és elhasználjuk.  Úgy is fogalmazhatunk, hogy ma az ezüst az ritkább, nemesebb az aranynál, hiszen kevesebb van belőle! Az árfolyam ezt még nem tükrözi.ezüst mennyi van belőle pénzügyi fitnesz
 • A bányászat is csökken, ami talán az alacsony árfolyamnak köszönhető, például a First Majestic cég is arról beszél, hogy dolgozókat küldenek el és csökkentenek. Tehát mehet még lefelé az ezüst árfolyama? Igen. De meddig? Mennyi a bányászat költsége unciánként? A következő ábra már legalább 5 éves, nehezen találni frisset, de valahol 12-15 dollár körül lehet. Az árfolyam jelenleg 14 dollár és némi apró. Szóval mehet még lefelé az árfolyam, de ez a termelés leállításával jár, aminek hatására az árfolyamnak emelkednie kell…

ezüst bányászat költsége pénzügyi fitnesz

 • Egyébként pedig az ezüst kitermelése az aranyhoz hasonlóan 2030-2035 körül megáll, mert kimerülnek a bányák. Persze nem teljesen, ezüst akkor is lesz, de magas árfolyam kérdése lesz a kitermelése. Ha ezt összevetjük azzal, hogyan alakul addig az ipari igény, akkor nem kérdés, hogy az ezüst árfolyamnak magasabbnak kell lennie.

ezüst és arany bányászat pénzügyi fitnesz

 • Itt van még egy látványos ábra arról mennyire alulértékelt lehet az ezüst más piacokhoz képes, mennyire kicsi az ezüst piac. Minimális angoltudás is elég hozzá. Nézzétek meg a derivatívák méretét is! Arról, hogy mit jelent a derivatíva, itt találsz magyarázatot (hamarosan).
  A következő ábra pedig ehhez hasonló és megmutatja az eszköz osztályok méretét. Az ezüst csak a piramis kicsi csúcsa lenne, az arany kis része!

  világ eszközei mérete pénzügyi fitnesz

  A kép kattintásra növekszik

 • Van még valami, amit érdemes megérteni. Az ezüst árfolyama nem „valódi”. Értsd ezt úgy, hogy nem a valódi, fizikai keresleten alapszik. Igazából az ezüst árfolyama egy derivatíva. A fizikai piac csak töredéke annak, mint ahogyan papíron kereskednek vele. Pontosan ezért lehet az, hogy lefelé tudják manipulálni az árfolyamát. Az csak papíron létezik. A manipulációról itt beszéltem. De ha 1-2 milliárd dollár értékben rendelne valaki fizikai ezüstöt, azonnal bedőlne a piac és az egekbe ugrana az árfolyam. Hiszen ezt nem lehet teljesíteni, a shortolók, akik az árfolyam esésére játszanak, pedig likvidálva lennének.

ezüst árfolyam manipuláció JP Morgan pénzügyi fitneszezüst árfolyam manipuláció JP Morgan pénzügyi fitnesz 1

 • Egyébként hasonlóan az aranyhoz, az amerikai „adósságmérő” weboldal számon tartja, hogy a papír kereskedelem hányszor akkora mint a fizikai piac (181) és ha ahhoz mérjük az árfolyamot, hogy hol állt az árfolyam régen és most hol kéne állnia a sok nyomtatott pénz miatt, akkor milyen árfolyam lenne reális (579 dollár). Eszerint is mocskosul alulértékelt az ezüst.

ezüst us debt clock pénzügyi fitnesz

 • Azt is meg kell említeni, hogy az ezüstöt is használhatod biztosításként, mint az aranyat. És ha nincs pénzed aranyra, jó eséllyel van pénzed ezüstre. Egy uncia ezüst 15-18 dollár, 15-16 euró, 5-6000 forint. Van, aki úgy védekezik, hogy havonta vesz egy uncia ezüstöt. Van, akinek ez lesz a nyugdíja…
 • Ez természetesen spekuláció, de megemlítem, például Mike Maloney szerint el fog jönni az az idő, hogy 500 uncia ezüstért megvehetsz egy átlagos házat. Ez ma 2,4 millió forint, ekkora áremelkedést vár. Jim Rickards szerint amikor eljön az összeomlás, akkor az ezüst úgy fog viselkedni, mint az arany szteroidokkal.
  Gondolj bele, most valószínűleg hitelkonstrukciókkal nyomják le a nemesfémek, különösen az ezüst árfolyamát. Szerinted mi történik az árfolyammal, amikor ez a hiteles, derivatívás oldal eltűnik?
  Miközben tovább fogsz tanulni a témáról, biztos találkozol ezzel is. David Morgan előadásaiban is sok fundamentális alapot találsz. Ha igaz az, hogy valamit akkor kell megvenni amikor senki nem szereti, akkor most kell ezüstöt venni.
  Az elmúlt időszakban nagyon sokan kiábrándultak belőle, hiszen az árfolyam lefelé csorgott, befektetésként kevesen gondolnak rá. Ez viszont pszichológia. Ők akkor fognak ismét visszatérni az ezüsthöz, amikor már emelkedik, ahogy más eszközök és a befektetési alapoknál is írtam. Az okos pénz ilyenkor vesz ezüstöt, egy olyan világban, ahol nagyon sok minden túl van árazva, de az ezüst piaca ez alól az eddig felsoroltak miatt kivétel!

Mi szól ellene?

 • Ellene azt lehet felhozni, hogy nem ismerjük a jövőt. Mi akadályozza meg, hogy még lejjebb nyomják az árfolyamát, miért ne maradhatna még évekig alacsony és miért ne lehetne az ezüst/arany arány 90-95, akár évekig? Tehát ez a kártya benne van a pakliban, Mike Maloney és David Morgan sem gondolt arra, hogy ilyen alacsony árfolyamot fog látni életében. Nem tudom hány éves leszek, ha egyáltalán bejön a számításuk. Ezzel mindenképp számolni kell, még akkor is, ha elvileg már a kitermelést fogják vissza az árfolyam miatt! Hiába tűnik egyértelműnek a dolog, ha nem lenne kockázata, nem lenne kockázati prémium amit bezsebelhetnél.
 • El kell döntened, hogy biztosításként tekintesz rá, vagy spekulációként és árfolyamnyereséget vársz tőle. Bár az aranynál azt mondtam, hogy utóbbi esetben vedd meg papír formában, egyre inkább azt gondolom hogy fizikailag is érdemes lehet megvenni, ez az ezüstre duplán igaz. Akkor is, ha nem biztosításként veszed, érdemes lehet fizikailag megvenni.
 • Ezzel viszont problémába ütközöl. Ugye míg az aranyból egy kilót is tarthatsz a kezedben és ez rengeteg pénzbe kerül, ugyanekkora összegért ezüstöt is vehetsz, de az több mint 70 kg lesz! Térfogatra pedig úgy 30-50 liter csomagolással együtt (attól függ, alsó hangon). Hol fogod tárolni??? A sűrűsége egyébként durván fele az aranynak és a vasnál nagyobb. Ezt a rengeteg érmét vagy tömböt már nehéz tárolni, nagy hely kell hozzá.
 • Ezen kívül pedig azok az érvek is érvényesek, ami az aranynál. Ott elmondtam azt is, hogy az ezüst ÁFA köteles.
 • Sajnos az ezüst nem áll ellen minden környezeti hatásnak és oxidálódik. Nagyon hosszú idő után elfeketedik.

Így lehetne összefoglalni az előnyöket és hátrányokat, szerintem jó kiindulópont a további tanulásodhoz.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!