Már nagyon hiányzott egy almás videó és ti is szerettétek az előzőt 🙂 Ma arról szeretnék beszélni, mi a legnagyobb veszély, ami a pénzedre leselkedik és hogyan adod át önként másoknak a nehezen megkeresett pénzed! Ez egy olyan probléma, amivel minden befektetőnek meg kell küzdenie, sőt mindenki másnak is.

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Újabb almás magyarázat

És ez az elv az egyik legfontosabb, amit csak tanulhatsz a pénzügyekről. Sehol nem tanítják az iskolában és amikor megérted, az olyan, mint egy megvilágosodás. Elmagyarázom miről van szó, nagyon egyszerű.

A piac, attól függően hogyan fektetsz be és milyen a viselkedésed, mindig termel valamekkora hozamot. Azt nem tudjuk, hogy ez mekkora lesz idén vagy jövőre, vagy bármikor, de biztosan lesz valamekkora hozama annak az adott befektetésnek. Ez a hozam lesz most a mi almánk.

Minket pedig ebben a történetben most Anna és Obi-Wan fog szimbolizálni.

És az a helyzet, hogy sajnos vagy nem sajnos, de mi átlagemberek nem tudunk közvetlenül befektetni sem a részvényekbe, sem a kötvényekbe, sem más pénzügyi termékbe, mindenképpen szükségünk van valamilyen közvetítőre. Legyen az egy bank, brókercég, biztosító, vagy más intézet. Csak ezeken keresztül tudunk befektetni. Ezt a közvetítőt testesíti meg most a Darth Vader lego figurám.

És az egésznek az a lényege, hogy mire a mi almánk eljut Darth Vader-en keresztül hozzánk, addig ez a közvetítő is megeszi a maga részét belőle. Tehát egy egész almát termel a piac nekünk, de mire az eljut hozzánk már jó esetben egy szelettel kevesebb lesz belőle, rosszabb esetben fele, vagy akár az egész alma is eltűnik. Ez az a veszély, amivel minden befektetőnek meg kell küzdenie!

Ezért van az, hogy az ETF-ek és a lusta portfólió megközelítés teret nyernek maguknak, mert ezzel az alma nagy része megmarad neked. És emiatt van az, hogy a nagyon drága unit linked biztosításban 10 éve áll a pénzed és most szinte kevesebb pénzed van, miközben az elmúlt 10 évben bikapiac volt és szépen teljesített a piacok nagy része. Csak éppen beleegyeztél, hogy a biztosító minden évben megegye az almádat, mielőtt az eljutna hozzád.

Amikor tanácsadást tartok, én személyes konzultációnak hívom, akkor is igyekszem olyan személyes stratégiát kialakítani az illetővel, ami figyelembe veszi, hogy mibe képes befektetni, milyen távon és hogy az olyan legyen, ahol az almából a lehető legnagyobb részt megkapja évről évre.

Én ezért vagyok láncmentes befektető, mert nem láncolom le magam évtizedekre egy ilyen drága konstrukcióba. Saját magam rendelkezem a pénzem felett és nehogy azt hidd, hogy az valami nagy ördöngösség lenne. Ezt is meg szoktam tanítani.

Ezért kell megfontolnod azt is kitől fogadsz el tanácsot. A sok botcsinálta pénzügyi tanácsadó és marketing gépezet ingyen ontja neked a “tanácsokat”, de ezért hatalmas árat fizetsz. Hiszen most már nem csak a közvetítőt kell etetned, hanem a tanácsadónak álcázott ügynöknek is jut az almádból.

Ezekből az alma darabokból pedig nagyon vígan megélnek ezek a köztes szereplők. Ha csak 1-2 százalék többlet költséggel számolok, simán összejöhet több tízmillió forint 30 éves távon, vagy egy családi ház ára! És magyar viszonylatban 2% költség egyáltalán nem számít kirívónak.

Nagyjából ennyi, a mai ismereteim alapján ez a véleményem. Remélem, hogy azért hasznosnak találtad ezt a cikket/videót és mindenkinek jó egészséget kívánok! Vigyázzatok magatokra.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

 

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!