Amikor ezt a cikket írom (és készítem a videót) a részvénypiac ismét délnek vette az irányt. Megmutatom mi az amitől félned kell és hogy mire kellene odafigyelned igazán!

Ugye most 2018 van, a pénzügyi portálok, újságok mivel vannak tele? Trump, vámháború és egy kis kamatemelés a téma. Ez tartja lázban az embereket. Most. De nézzük meg hogyan nézett ez ki eddig:
2017: Kim Dzsongun és az atomfegyvereinek fenyegetése, egyébként is van már ezer jele a következő válságnak
2016: Amerikai választások és egyébként is 7-8 évente válság lesz
2015: Kína lassulása, már „csak” 5-6%-ot fog növekedni a 10% helyett, olajár esés
2014: Egyrészt az ebolajárvány, másrészt túl nagy profitvárakozások, amiket nehéz lesz tartani
2013: A FED leállítja a QE-t és emiatt összeomlás lesz
2012: Nincs növekedés Amerikában, plusz Obama újraválasztása
2011: Amerika hitelminősítői besorolását visszavágták, most már kell egy korrekció
2010: Robotok miatti gyors esés a piacon és W alakú recessziótól féltünk
2009: Válság vége, vagy nem vége?

 

Mire kell figyelned és miért?

Talán már kitaláltad mire szeretnék kilyukadni. Ezekkel voltak tele a pénzügyi portálok és a média folyamatosan nyomta az ilyen híreket. Február elején a Portfólió oldala is tele volt pánikkeltő hírekkel. Zuhanás, pánik, tisztítótűz, drámai esés, összeomlás… Ezek mind bizonytalanságot okoznak az emberekben. Lényegében egy klikkháború zajlik, az a lényeg, hogy minél többen kattintsanak a cikkekre. A médiában mindig lesz valami amitől félni kell.

Mi a közös ezekben? Az, hogy a veszteség óriási és te nem tudod, hogy mik az esélyek. Ezért aztán odafigyelsz. Így vagyunk beprogramozva mi emberek.
Másrészt pedig ha valami nem kockázatos, akkor ott már nem is lehet pénzt csinálni. Ha már egyértelmű milyen jó az a befektetés, már késő beszállni. Félni mindig lesz mitől!
Amikor például Trump választása miatt volt egy 10%-os esés akkor én a pánik közepette belevettem a Siemens részvényeibe. Másnap lenyugodtak a piacok és jött egy azonnali 8-10%-os emelkedés… Mert nem a hírportálokra figyeltem!

Neked nem az újsághíreket kellene figyelned, ha pénz szeretnél keresni. Neked a cégekre kell figyelned. Azt kell nézned, hogy melyik vállalatot érdemes megvenned és mi az az ár amiért már megfelelő értéket kapsz. Ne is nézz a hírekre! Warren Buffett napi 8-10 órát olvas. Szerinted mit olvas? A hírportálokat? Neeem, ő a cégek jelentéseit és éves beszámolóit olvassa. Ebben van benne az az információ, amire neki szüksége van.

Összegyűjtöttem csak néhány példát, az elmúlt időszakban ezekből maradhattál ki, ha a híreket figyelted:
Neflix: 3 $ -> 300 $
Siemens: 38 € -> 120 €
Amazon 50 $ -> 1500 $
BMW: 20 € -> 88 €
Graphisoft park 500 Ft -> 3800 Ft
Richter 3000 Ft -> 7000 Ft
És akkor még nem beszéltünk az osztalékokról.

Most már tudod, hogy mire kellene odafigyelned ahelyett, hogy mások mit gondolnak helyesnek. Nem szabad megijedned, menjél velük szembe és legyen saját véleményed! Engem nem érdekel mekkora lesz a számlám mérete jövő hónapban. Engem az érdekel, hogy mekkora lesz 30 év múlva! A mostani piaci hullámzás, hírkeltette fluktuáció hosszú távon nézve csak piaci zajnak lesz tekinthető.

Csak a biztonság kedvéért: Nem, nem azt szeretném mondani, hogy most menj és minden pénzedből vegyél részvényt. Fogalmam sincs, hogy mi lesz az indexekkel jövő héten. Tőlem akár meg is feleződhetnek. Legalább újabb esélyt kapok egy bevásárlásra 🙂

Ezt a cikket megnézheted videós formában is, ahol jobban kifejtem a fentieket. Ha tetszett a cikk, kérlek támogass azzal, hogy kövezed a Facebook oldalam, vagy feliratkozol a hírlevelemre. Egyébként nyereményjátékot hirdettem! Ha most feliratkozol a hírlevelemre, lehet, hogy igazi holland ajándékot nyersz! Itt találod a részleteket!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!