Bár teljesen logikusnak tűnhet, hogy érdemes megvárni a következő válságot, hiszen mélypontokon kell vásárolni és csúcspontokon kell eladni, ez mégsem jó stratégia. Szerintem. Most elolvashatod miért. Ezt a kérdést már tőletek is hallottam, érdemes róla beszélni kicsit. Ez persze igaz más piacokra is, de én most a részvény szót fogom használni, ha szeretnéd behelyettesítheted az ingatlant, vagy más piacot is.

 

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, akár meg is nézheted:

 

 

Időzítés

Ha erre alapoznád, azzal időzítenéd a piacot. Számtalan tanulmány született arról, hogy ez lehetetlen. Nem lehet eltalálni a mélypontokat és csúcspontokat. Ha valakinek ez sikerülne, azzal rövid idő alatt dollár trilliárdos lenne, ilyet azért nem látunk.

szakértők összeomlást jósolnak pénzügyi fitnesz

A „szakértők” összeomlást jósolnak. Első keresésre is több ilyen videót találtam.

 

 

Mikor szállnál be?

Mekkora korrekciót vársz? 20, 30, 40 százalékot? Mi lesz, ha eléri ezt az árfolyam, te megveszed a részvényeid, de utána a piac tovább esik még 20, 30, 50 százalékot? Ez nagyon könnyen lehetséges. Te pont akkor fogsz kapitulálni, pont akkor adod fel, amikor a piac tényleg eléri a mélypontot, amikor mindenki pesszimista. Pont akkor fogsz eladni, hiszen nem bírod a nyomást.

 

Milyen szabályok, mitől féljek?

Aztán ha nem vagy képes venni, betartani a szabályokat amikor úgymond „normális” a piac, akkor hogyan tudnál vásárolni a pánikhangulat közepette? Amikor mindenki utálja a részvényeket, amikor mindenki hülyének fog tartani? Nem lesz merszed megvenni.

Már beszéltem arról, hogy félni mindig lesz mitől. Ha most nem vagy képes befektetni, akkor amikor aztán tényleg válság van már hogyan tudnád megnyomni a vétel gombot?

 

Mennyit kell várnod?

Ha most nem tudsz befektetni, mennyit kell várnod? 1 évet? 2 évet? 5 évet? 10 évet? 20-at? Nem lehet tudni mikor lesz ilyen alkalom. Viszont amíg vársz, addig a piac fejlődik, a részvények fizetik az osztalékot, közben vannak részvények, amikben nincs korrekció (például az Amazon). Amíg vársz és a pénzed készpénzként áll, addig reálértelemben veszít az értékéből, megeszi az infláció, ahelyett, hogy dolgoztatnád a piacon. Akik eddig az összeomlást várták rengeteg pénzt veszítettek közben, nekik már egy hatalmas korrekció sem hozza ezt vissza.

 

Tapasztalat?

Tegyük fel, hogy vársz és másokat követsz, nézed mit csinálnak. Ezzel az a probléma, hogy én hiába nézem a focimeccseket, attól még nem leszek jobb focista. Egyszerűen be kell fektetned a pénzed és tapasztalatot kell szerezned, különben soha nem fogod tudni megnyomni a vétel gombot, pesszimista hangulatban főleg nem.

Nem azt mondom, hogy a pénzed egészét a részvényekbe kell fektetned, nem azt mondom, hogy bármit vegyél meg amikor nagyon drága, normális, ha pénzed egy részét parkolópályán tartod vagy nem részvényekben tartod, de készpénzben tartani a megtakarításod és arra alapozni, hogy majd egy összeomláskor befektetsz az nem fog működni.

 

3 stratégia

Hogy ne menjünk haza üres kézzel, javaslok 3 stratégiát amit esetleg megfontolhatsz.

  1. Költségátlagolás módszere: Teljesen mindegy, hogy milyen értékeltségű a piac, mindegy kinek mi a véleménye, te adott időközönként veszel. Ez lehet havonta, 3 havonta fél évente, évente, de mindig veszel egy adott összegben. Van amikor drágán veszel, lesz amikor olcsón veszel, hosszú távon viszont a te átlagárad a piaci érték alatt lesz várhatóan.
  2. Növeld a készpénzt: Ahelyett, hogy mindent készpénzben tartanál, inkább fektess be és a készpénz arányt növeld. Így továbbra is befektetsz, de mégis készülsz arra, hogy mi lesz ha tényleg összeomlik a piac.
  3. Fektess másba: Ha nem szeretnél a részvénypiacba fektetni, fektess be másba. Sok más eszközosztály van, fektess befektetési alapokba, fektess ingatlanba, vagy másba.

 

Remélem a fentiekkel sikerült újat mondanom, sikerült egy mítoszt megcáfolnom. Mit gondolsz a fentiekről? Írd meg hozzászólásként!

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!