Ebben a cikkben megnézzük, mit kell mindenkinek tudnia aki most állampapírba fektet. Mi az emelkedő kamatkörnyezet hatása és hogyan befolyásolja a kötvényeket, állampapírokat. Egy öt részes sorozat második részét olvashatod most, ezzel a sorozattal szeretném lezárni a kötvény és állampapír iskolát. Szerettem volna, ha ez kicsit más lesz, ha különlegesebb lesz, úgyhogy az ehhez készült videó a pilot rész, még bőven van mit változtatni rajta.

 

Ha szeretnéd, nézd meg videós formában, itt bővebben kifejtem a gondolataimat:

 

Az első részt itt, a harmadikat itt, a negyediket itt, az ötödiket pedig itt találod.

 

És ez hatással van a kötvényekre is?

Hogyne. Megnövekszik a partnerkockázat, veszélyesebbé válnak a magas kamatot fizető vállalati kötvények, hiszen lesz aki becsődöl. Ez szükséges velejárója a piac visszarendeződésének, amikor a piac visszatér a normális állapotba.

És amúgy milyen hatása van az egyéb kötvényekre, állampapírokra?

Ahogy megtanultuk az iskolában, ha a kamatszint emelkedik, a kötvények árfolyamának esnie kell. És ha a kötvények árfolyama növekszik, akkor a hozamok csökkennek.

És most, hogy a kamatszintek emelkednek, minden kötvény ugyanannyit veszít az értékéből?

Nem. Általában véve, minél messzebb van egy kötvény lejárata, tehát minél nagyobb az átlagidő, más néven duráció, annál inkább érzékeny a kamatszintek változására. Tehát mondjuk egy állampapír ami 2026-ban jár le várhatóan többet veszít az értékéből, mint egy olyan állampapír ami 2021-ben jár le.

Másrészt pedig minél alacsonyabb egy kötvény kamata, annál érzékenyebb a kamatkörnyezet változására. Hiszen, ceteris paribus, minden más tényezőt változatlannak tekintve, ha a kötvény hozama/kamata csökken, az növeli az átlagidőt, így az érzékenyebben reagál a kamatkörnyezet változására.

Szóval a kötvények sem veszélytelen befektetések. Lehet számszerűsíteni mennyit fogok bukni a kötvényemmel?

Igen, a hüvelykujj szabály szerint, megközelítőleg minden egyes kamatszázalék emelkedésre annyit esik a kötvény árfolyama, mint amennyi az átlagideje. Ha pontosítani szeretnénk, akkor a módosított átlagideje. Például ha a kamatszint 0.9%-ról 1.9%-ra növekszik és a kötvényem átlagideje 6-7 év, akkor 6%-ot esik az árfolyam. Ha 2.9%-ra emelkedik, ami még csak a normális tartomány alja, akkor durván 12%-ot esik.

Ha a kötvényem fizet mondjuk 3%-ot, akkor ezzel ki is töröltem több évnyi hozamot, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy közben az infláció is növekedhet. Amerikában pedig nem ritka a 20 éves duráció, miért ne bukhatna ezen valaki most 20-40%-ot?

És ez biztos bekövetkezik? Nem mondod komolyan?

Csak akkor, ha el kell adnod a kötvényedet lejárat előtt.

Mi történik a kötvényalapokkal?

Mivel a kötvényalapok folyamatosan adják-veszik a kötvényeket, ezért ott ez a hatás érvényesül. Attól függően, hogy milyen kötvényekbe fektetnek, jobban vagy kevésbé.
Sőt, extrém esetben, hangsúlyozom, hogy extrém esetben, ha a kamatemelés gyors lenne, sokan szembesülnének azzal, hogy a biztonságosnak hitt kötvényalapjuk árfolyama esik és kivennék a pénzüket. Ha túl sokan akarják kivenni a pénzt akkor likviditási probléma is felléphet, hiszen túl sokan akarják eladni a kötvényeket, de lehet, hogy nem lesz rá vevő. A befektetési alap is csak annyira likvid, mint az instrumentum amibe fektet. A legutóbbi válságban ezért kellett az ingatlanalapok egy részét felfüggeszteni.

És akkor mit lehet tenni? Milyen stratégiákkal lehet ezt kivédeni úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon? ! Egyáltalán lehetséges?

 

A történet innen folytatódik….

Ha tetszett ez a cikk vagy videó, kérlek oszd meg másokkal is! Ha szeretnél nekem segíteni, iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam! Annak is örülnék, ha megosztanád a véleményed alul!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!